Bajban lesznek a hússal feketézők
A Brüsszelből érkező hírek szerint sok jóra nem számíthatnak a húsfeldolgozók és sertéstartók, mert a közvetlen támogatást eddig sem élvező sertéságazat helyzete várhatóan alapvetően nem változik – hangzott el a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) szervezte szakmai fórumon, amelyen arra keresték a választ, hogy a magyar sertéságazat 2013-tól, az új uniós költségvetési időszak kezdete után mire számíthat.
Endrődi György, a VHT brüsszeli irodájának munkatársa arról beszélt, hogy megnövekszik a szakmaközi szervezetek, a szövetkezetek jelentőségét, amelyek a piaci versenyben és az árviták során erősebb pozícióba segíthetik a termelőket.
Tóth Attila, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) főosztályvezetője ugyanakkor beszámolt arról, hogy – az egyes szakértők szerint 50 százalékos részesedéssel bíró – feketézők készülhetnek a folyamatos zaklatásra, ugyanis az adó-, a támogatásokat és az állategészségügyi rendszert felügyelő hatóság nyilvántartásainak egyesítésével hamar a csalók nyomára jutnak. Így a piac tisztességes szereplői levegőhöz jutva fejleszthetnek, bővíthetik a termelést. A főosztályvezető elmondta azt is, hogy a piaci verseny szempontjából igen fontos a különböző – például állatbetegségek kapcsán felmerülő – krízishelyzetek hatékony és gyors kezelése mind az egész élelmiszerlánc szempontjából.
Németh Antal, a VHT elnöke elmondta: a termelők érdeke a rendezett piaci viszonyok kialakítása a különböző termelői szervezetek, a szövetkezések és a szakmaközi szervezetek létrehozása. (munkatársunktól)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Megugrott a FAO globális élelmiszerár indexe
Az elmúlt 18 hónap legmagasabb értékére ugrott az élelmiszer-alapanyagok globális…
Tovább olvasom >Suppan Gergely: magasabb növekedési pályára állhat a gazdaság
Magasabb növekedési pályára állhat a magyar gazdaság 2025-től – mondta…
Tovább olvasom >Sok sót tartalmaznak és drágák az új generációs növényi alapú húsok
Míg a növényi alapú húshelyettesítők nagy többsége a hússal szemben…
Tovább olvasom >