Babuska

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 10. 14. 09:49

A nagymama, azaz stílszerűen: a babuska főztjét kínálja az újlipótvárosi Babuska gyorsétterem, méghozzá egy jó nyugdíjú nagymamáét, merthogy az autentikus fogások némelyikének neve mellé oda lehetne tenni a „gazdagon” szócskát is. Egy rutinos pesti vendéglátós, orosz anyósa és az ő otthonról hozott receptjei – ennyi kellett ahhoz, hogy Budapesten végre ne magyarosított/újragondolt/felturbózott orosz vagy annak mondott ételeket kóstolhassunk számottevő választékban, hanem olyanokat, amelyeket egy moszkvai átlagcsalád is eszik otthon. Ez tehát már önmagában is új színfolt gasztronómiai palettánkon.

Horec_Megnyilt_Babuska_opt

A legjellemzőbb „ízek” behozataláról egy orosz kereskedőcég gondoskodik; az ételekhez nincs szükség extra hozzávalókra, egyszerű alapanyagokból készülnek. Ennek megfelelően az itt (is) alkalmazott átlagos hazai gyorséttermi árakba beleférnek a friss nyersanyagok és a kézi készítés. Kétféle tartalmas leves, sokféle főétel (van napi és heti ajánlat is) 950–1300 forint közötti áron, plusz köret – már amihez kell. Az orosz fíling és az orosz ízek annyira bejöttek, hogy a falon olvasható étlapon a nyitás óta kicserélődött az angol szöveg a cirill betűs „eredetire”, és ebédidőben néha az utcára kiér a sor. Az este 7 órás zárás előtt már belefuthat a vendég kevésbé friss ételekbe is, bár a felszolgálónak ilyenkor sincs túl sok ideje szusszanni. A siker gyorsabban jött, mint a tulajdonos várta, aki már a második, budai üzlet tervét dédelgeti magában.

Budapest, Katona J. u. 24.

Konyhafőnök: Shabo Tatjana

Tervező: Hervé Design, Vágó Péter

Kapcsolódó cikkeink