Bab nélküli kávé: jönnek a környezetbarát megoldások
San Francisco egyik negyedében nemrég egy olyan kávéital debütált, amely egyetlen kávébab felhasználása nélkül készült – ez az új irány az úgynevezett alt-kávé startupok innovációjának eredménye. Ezek a vállalkozások a kávéfogyasztás forradalmasítására törekednek, miközben környezetbarát alternatívát kínálnak a hagyományos kávéval szemben – írja a BBC nyomán Pénzcentrum.

Az alt-kávé startupok szerint termékeik hosszú távon olcsóbbá válhatnak
A seattle-i székhelyű Atomo az egyik úttörője ennek a mozgalomnak. Andy Kleitsch, a vállalat vezérigazgatója szerint céljuk nem csupán egy kávéhelyettesítő létrehozása, hanem a hagyományos kávé élményének és ízvilágának megteremtése babok nélkül. Az alt-kávé vállalkozások középpontjában a fenntarthatóság áll, hiszen a babmentes kávé előállítása kevésbé terheli a környezetet. A Természetvédelmi Világalap (WWF) szerint a kávétermesztés az erdőirtás hatodik legnagyobb okozója, és az éghajlatváltozás miatt az ültetvények egyre nagyobb területeket foglalnak el. A babmentes alternatíva így potenciálisan csökkentheti az iparág környezetre gyakorolt hatását.
Az alt-kávé gazdaságilag is előnyös lehet. Az alt-kávé startupok szerint termékeik hosszú távon olcsóbbá válhatnak, mint a hagyományos kávék, különösen mivel a kávé ára az elmúlt időszakban rekordmagasságokba emelkedett. Az Atomo babmentes kávéja már több mint 70 kávézóban kapható az Egyesült Államokban, és a Bluestone Lane kávézólánc is felvette kínálatába. A cég otthoni fogyasztásra szánt terméket is kínál, bár jelenleg még valamivel drágábban, mint a prémium hagyományos kávék.
Az Atomo kávéja különböző természetes összetevőkből készül, mint például datolyamag, ramónmag és napraforgómag-kivonat. Ezeket speciális eljárásokkal kezelik, hogy a hagyományos kávéhoz hasonló ízt és aromát érjenek el. Más cégek, mint a holland Northern Wonder, különböző alapanyagokat és módszereket használnak, és még a fejlesztési fázisban vannak.
Bár a bab nélküli kávé ígéretes alternatívának tűnik, az iparágnak még számos kihívással kell szembenéznie. Az egyik legnagyobb akadály a valódi kávéval kialakult érzelmi kötődés és a házias aroma tökéletes reprodukálása. A megfelelő befektetők és partnerek megtalálása szintén kulcsfontosságú a piacra lépés és a növekedés szempontjából.
Az alt-kávé iparág még gyerekcipőben jár, de az innovációk és a fenntarthatóságra helyezett hangsúly azt jelzi, hogy komoly jövő állhat a babmentes kávé előtt.
Kapcsolódó cikkeink
Fenntarthatóság felsőfokon: országos terjeszkedéshez érkezett a Rossmannban a Respray újratöltő automata
Országos méretűvé nőtte ki magát a világ első spray termékeket…
Tovább olvasom >A dm hazai napelempark segítségével zöldül tovább
A dm 2025. márciustól a leghatékonyabb és legmodernebb hazai napelemparkból,…
Tovább olvasom >Átadták a Nestlé napelemparkját Szerencsen
Szerencsen átadták a Nestlé közép-európai regionális kávé- és kakaóitalpor-gyártó és…
Tovább olvasom >További cikkeink
GKI Elemzés: EU-s források nélkül csak döcögne a hazai gazdaság
Idén május 1-én ünnepeljük uniós csatlakozásunk 21. évfordulóját. EU-s tagságunknak…
Tovább olvasom >Csökkentette az élelmiszerárakat az árrésstop és az online Árfigyelő bővítése
2025 áprilisában csökkent az infláció és az élelmiszerárak növekedési üteme…
Tovább olvasom >NGM: mindig fellépünk az indokolatlan áremelés ellen, a következő hónapokban tovább csökkenhet az infláció
Áprilisban az infláció mértéke 4,2 százalékra, míg az élelmiszerinflációé 5,4…
Tovább olvasom >