Bab nélküli kávé: jönnek a környezetbarát megoldások
San Francisco egyik negyedében nemrég egy olyan kávéital debütált, amely egyetlen kávébab felhasználása nélkül készült – ez az új irány az úgynevezett alt-kávé startupok innovációjának eredménye. Ezek a vállalkozások a kávéfogyasztás forradalmasítására törekednek, miközben környezetbarát alternatívát kínálnak a hagyományos kávéval szemben – írja a BBC nyomán Pénzcentrum.

Az alt-kávé startupok szerint termékeik hosszú távon olcsóbbá válhatnak
A seattle-i székhelyű Atomo az egyik úttörője ennek a mozgalomnak. Andy Kleitsch, a vállalat vezérigazgatója szerint céljuk nem csupán egy kávéhelyettesítő létrehozása, hanem a hagyományos kávé élményének és ízvilágának megteremtése babok nélkül. Az alt-kávé vállalkozások középpontjában a fenntarthatóság áll, hiszen a babmentes kávé előállítása kevésbé terheli a környezetet. A Természetvédelmi Világalap (WWF) szerint a kávétermesztés az erdőirtás hatodik legnagyobb okozója, és az éghajlatváltozás miatt az ültetvények egyre nagyobb területeket foglalnak el. A babmentes alternatíva így potenciálisan csökkentheti az iparág környezetre gyakorolt hatását.
Az alt-kávé gazdaságilag is előnyös lehet. Az alt-kávé startupok szerint termékeik hosszú távon olcsóbbá válhatnak, mint a hagyományos kávék, különösen mivel a kávé ára az elmúlt időszakban rekordmagasságokba emelkedett. Az Atomo babmentes kávéja már több mint 70 kávézóban kapható az Egyesült Államokban, és a Bluestone Lane kávézólánc is felvette kínálatába. A cég otthoni fogyasztásra szánt terméket is kínál, bár jelenleg még valamivel drágábban, mint a prémium hagyományos kávék.
Az Atomo kávéja különböző természetes összetevőkből készül, mint például datolyamag, ramónmag és napraforgómag-kivonat. Ezeket speciális eljárásokkal kezelik, hogy a hagyományos kávéhoz hasonló ízt és aromát érjenek el. Más cégek, mint a holland Northern Wonder, különböző alapanyagokat és módszereket használnak, és még a fejlesztési fázisban vannak.
Bár a bab nélküli kávé ígéretes alternatívának tűnik, az iparágnak még számos kihívással kell szembenéznie. Az egyik legnagyobb akadály a valódi kávéval kialakult érzelmi kötődés és a házias aroma tökéletes reprodukálása. A megfelelő befektetők és partnerek megtalálása szintén kulcsfontosságú a piacra lépés és a növekedés szempontjából.
Az alt-kávé iparág még gyerekcipőben jár, de az innovációk és a fenntarthatóságra helyezett hangsúly azt jelzi, hogy komoly jövő állhat a babmentes kávé előtt.
Kapcsolódó cikkeink
A K&H lett az év zöld nagyvállalata
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság az idő szorításában
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >A fenntartható működés már nemcsak a nagyvállalatok passziója
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >További cikkeink
Dr. Pogátsa Zoltán a magyar gazdaság állapotáról: Sem aranykor, sem apokalipszis
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Az euróövezeti GDP 0,1 százalékkal nőtt a második negyedévben az előző negyedévhez képest
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >KSH: az előző év azonos időszakához mérten 1,0 százalékkal mérséklődött, az előző hónaphoz képest 2,0 százalékkal bővült az ipari termelés
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >