Trade magazin > Hírek és cikkek > Piaci Hírek > „Az vagy, amit eszel” – Új program kutatja a gyermekes családok táplálkozási szokásait
”Az vagy, amit eszel” – Új program kutatja a gyermekes családok táplálkozási szokásait
A megfelelő táplálkozás alapvető szerepet játszik a gyerekek testi és szellemi fejlődésében, valamint hosszú távon meghatározza életminőségüket. Magyarországon azonban egyre több gyermek egészségét veszélyezteti a helytelen étkezési szokások terjedése. Ennek a problémának a feltárására indították idén újra útjára a minden szülő számára elérhető NutriCHEQ kutatási programot, amelytől a résztvevő szakértők azt várják, hogy segíthet akár hosszú távon is pozitív táplálkozási mintázatokat kialakítani a gyermekes családok táplálkozásában.
„Az vagy, amit megeszel” – tartja a régi bölcsesség, amely különösen igaz a gyermekek esetében. Az elmúlt években kialakult táplálkozási szokások számos egészségügyi kockázathoz, fejlődési zavarokhoz, gyenge izomzathoz, allergiákhoz, valamint krónikus betegségekhez – mint például a túlsúly és a cukorbetegség – vezethetnek. A fizikai hatások mellett érzelmi és szociális problémákat is okozhatnak, ami megnehezíti a tanulást és a társas kapcsolatok kialakítását.
NutriCHEQ – Egy új kezdeményezés Magyarországon
Az egészséges táplálkozás támogatása érdekében Magyarországon 10 év után újra indult a NutriCHEQEgészséges Kisdedtáplálási Program, a Magyar Védőnők Egyesülete (MAVE) és az Első 1000 Nap és a Danone támogatásával. Ez a tudományosan, MAVE szakértői vezetősége által validált kérdőív a védőnők munkáját segítheti, lehetőséget adva a gyermekkori táplálkozási szokások és kockázatok átfogó felmérésére.A kérdőív nemcsak a tápanyagbevitel mennyiségére és a potenciális hiányokra fókuszál, hanem a szülők táplálkozáshoz való hozzáállását is figyelembe veszi, ezáltal hozzájárulva a gyerekek hosszú távú egészségmegőrzéséhez.
A védőnők már az 1 éves szűrővizsgálat során is használhatják a kérdőívet a táplálkozási kockázatok felmérésére hogy időben felismerjék a nem megfelelő táplálkozási szokásokból eredő problémákat. A cél, hogy a NutriCHEQ a védőnők mindennapi munkájának szerves részévé váljon, segítve a családokat az egészséges táplálkozási szokák kialakításában.
„A NutriCHEQ program célja az 1-3 éves kisdedek egészséges táplálkozásának támogatása, hiszen kiegyensúlyozott növekedésük és fejlődésük érdekében fontos a változatos, tápanyagokban gazdag étrend. A primer prevencióban dolgozó védőnöknek is az egyik legfontosabb feladata a gyermek fejlődésének nyomon követesé. A NutriCHEQ ebben nyújt nekünk segítséget, hiszen a táplálási anomáliák kiszűrésére fókuszál, valamint tudatos étkezési szokások kialakítására hívja fel a figyelmet. A szülőkkel közösen a kutatás eredményeit hosszú távon is hasznosítani tudjuk a jövő generáció egészséges táplálkozásra való nevelésében
– mondta Gitidiszné Gyetván Krisztina Magyar Védőnők Egyesületének elnöke.
A közös étkezések szerepe a gyerekek életében
A kutatás külön figyelmet fordít a közös családi étkezések kérdésére. Az ezzel eltöltött idő pozitív hatással van a gyerekek táplálkozási szokásaira és szociális készségeire. Azonban a modern életvitel és digitális szokások miatt ez a hagyomány egyre ritkábban valósul meg. Fontos felismerni, hogy a közös étkezések nemcsak a megfelelő étkezési szokások kialakulásához járulnak hozzá, hanem segítenek a gyerekek szociális készségeinek fejlesztésében is.
A NutriCHEQ program újbóli bevezetése egy fontos lépés a jövő generáció egészségének megőrzése érdekében. Az egészséges táplálkozás alapjainak lefektetése már kisdedkorban megkezdődik, és ezek az alapok hosszú távon határozzák meg a gyermekek fizikai és mentális jóllétét. A védőnők és a szülők közös munkájával és a program tudományos hátterével, a magyar családok egy eszközt kapnak a kezükbe, amivel a társadalom is egy egészségtudatosabb jövő felé mozdulhat el.
Kapcsolódó cikkeink
Ízletes desszertek mellett számos gyógyszerünk alapanyaga a mák
Nem csak desszertjeink hagyományos alapanyagaként kiváló a mák. A gazdag…
Tovább olvasom >Több, mint hőhullám: a változókor és a megváltoztatott étrend szerepe az egészséges életmódban
A változókor, amely a nők életének egyik természetes, mégis kihívásokkal…
Tovább olvasom >A sütőtök: sokoldalú és egészséges téli csemege
A sütőtök karakteres íze miatt az őszi és téli hónapok…
Tovább olvasom >
Még több cikk hasonló témában >
További cikkeink
Prémium legyen, de fenntartható is – a legifjabb generáció elvárásai
A kiskereskedelmi szereplők kénytelenek lesznek egyre nagyobb figyelmet fordítani fenntarthatósági…
Tovább olvasom >Liptai Zsolt lett az év bortermelője
A Magyar Bor Akadémia (MBA) Év Bortermelője Magyarországon 2024 elismerését…
Tovább olvasom >Tippek a bankkártyás csalások elkerülésére az ünnepi forgatagban
A karácsonyi időszak a vásárlás öröméről szól, ám ilyenkor a…
Tovább olvasom >