Az USA paradicsomszósz-hiányra számíthat
Kalifornia a világ egyik legnagyobb paradicsomtermelője, ahol a jelenlegi aszályos viszonyok között az USA-ban jelentős hiány mutatkozik a paradicsomtermésben.
A világ paradicsomának körülbelül egynegyedét termelő iparág erdőtüzekkel, kiszáradó víztározókkal és munkaerőhiánnyal küzdött. Az egy hektár paradicsom termesztésének és betakarításának költsége több mint kétszeresére nőtt az elmúlt tíz évben, jelenleg 4800 USD. Emiatt a paradicsomszósz ára az Egyesült Államokban 17 százalékkal, a ketchup 23 százalékkal drágult. A spagettiszószos üvegeket körülbelül 5 amerikai dollárért (7,9 új-zélandi dollárért) árusító felszámolóüzleteket özönlenek a vásárlók, akik ésszerű áron remélik.
A kaliforniai termés 2015-ben elérte a termelési csúcsot, 14,4 millió tonna paradicsomterméssel. Az idei szezon termése várhatóan a 11,7 millió tonnára becsült érték alatt marad. A szezon termésár 105 USD/tonna, ami minden idők csúcsa, ami valószínűleg nem elég ahhoz, hogy leküzdje az iparág kihívásait.
A Heinz Ketchup jelenleg körülbelül 6,75 dollárért kapható az Egyesült Államokban. Ugyanez a Heinz-palack Új-Zélandon most körülbelül 5 dollár, a Wattie’s pedig körülbelül 4,50 dollár.
Kapcsolódó cikkeink
AM: végéhez ért az idei betakarítás és a vetés
Befejeződtek az idei évben az őszi betakarítási és a vetési…
Tovább olvasom >Végéhez ért az idei betakarítás és a vetés
Befejeződtek az idei évben az őszi betakarítási és a vetési…
Tovább olvasom >Számos termék drágulása várható az aszály miatt
Az idei aszályos nyár súlyos csapást mért a magyar mezőgazdaságra,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >30%-kal kevesebb anyaghasználat már megoldás lenne a klímaválságra
A körforgásos gazdaság globális szükségszerűség: túlmutat a földrajzi határokon, és…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >