Az USA paradicsomszósz-hiányra számíthat
Kalifornia a világ egyik legnagyobb paradicsomtermelője, ahol a jelenlegi aszályos viszonyok között az USA-ban jelentős hiány mutatkozik a paradicsomtermésben.

A paradicsomszósz ára az Egyesült Államokban 17 százalékkal, a ketchup 23 százalékkal drágult
A világ paradicsomának körülbelül egynegyedét termelő iparág erdőtüzekkel, kiszáradó víztározókkal és munkaerőhiánnyal küzdött. Az egy hektár paradicsom termesztésének és betakarításának költsége több mint kétszeresére nőtt az elmúlt tíz évben, jelenleg 4800 USD. Emiatt a paradicsomszósz ára az Egyesült Államokban 17 százalékkal, a ketchup 23 százalékkal drágult. A spagettiszószos üvegeket körülbelül 5 amerikai dollárért (7,9 új-zélandi dollárért) árusító felszámolóüzleteket özönlenek a vásárlók, akik ésszerű áron remélik.
A kaliforniai termés 2015-ben elérte a termelési csúcsot, 14,4 millió tonna paradicsomterméssel. Az idei szezon termése várhatóan a 11,7 millió tonnára becsült érték alatt marad. A szezon termésár 105 USD/tonna, ami minden idők csúcsa, ami valószínűleg nem elég ahhoz, hogy leküzdje az iparág kihívásait.
A Heinz Ketchup jelenleg körülbelül 6,75 dollárért kapható az Egyesült Államokban. Ugyanez a Heinz-palack Új-Zélandon most körülbelül 5 dollár, a Wattie’s pedig körülbelül 4,50 dollár.
Kapcsolódó cikkeink
Vízválasztó év a szőlészetben: így küzdenek a borászok az aszállyal
A virágzás utáni szakaszban járó szőlőültetvények számára most kritikus a…
Tovább olvasom >Steril legyekkel védekezik Amerika a húsfaló parazita ellen – újra leállt a mexikói állatexport
Újra felfüggesztette a mexikói élőállat-importot az Egyesült Államok, miután ismét…
Tovább olvasom >Ökológiai vízpótlás kezdődött az Ős-Sárvízen
Ökológiai vízpótlás kezdődött az Ős-Sárvíz szedresi szakaszán, a holtágba egy ideiglenesen…
Tovább olvasom >További cikkeink
A fogyasztói tudatosságnak a pénztárca szab határokat
Egészséges, fenntartható és megfizethető alapanyagokat, élelmiszereket szeretnének a fogyasztók vásárolni,…
Tovább olvasom >Drága falatok – egyre mélyebben kell a pénztárcába nyúlni a húsért
Hiába őrzi népszerűségét a sertéshús a magyar fogyasztók körében, az…
Tovább olvasom >