Az USA paradicsomszósz-hiányra számíthat
Kalifornia a világ egyik legnagyobb paradicsomtermelője, ahol a jelenlegi aszályos viszonyok között az USA-ban jelentős hiány mutatkozik a paradicsomtermésben.

A paradicsomszósz ára az Egyesült Államokban 17 százalékkal, a ketchup 23 százalékkal drágult
A világ paradicsomának körülbelül egynegyedét termelő iparág erdőtüzekkel, kiszáradó víztározókkal és munkaerőhiánnyal küzdött. Az egy hektár paradicsom termesztésének és betakarításának költsége több mint kétszeresére nőtt az elmúlt tíz évben, jelenleg 4800 USD. Emiatt a paradicsomszósz ára az Egyesült Államokban 17 százalékkal, a ketchup 23 százalékkal drágult. A spagettiszószos üvegeket körülbelül 5 amerikai dollárért (7,9 új-zélandi dollárért) árusító felszámolóüzleteket özönlenek a vásárlók, akik ésszerű áron remélik.
A kaliforniai termés 2015-ben elérte a termelési csúcsot, 14,4 millió tonna paradicsomterméssel. Az idei szezon termése várhatóan a 11,7 millió tonnára becsült érték alatt marad. A szezon termésár 105 USD/tonna, ami minden idők csúcsa, ami valószínűleg nem elég ahhoz, hogy leküzdje az iparág kihívásait.
A Heinz Ketchup jelenleg körülbelül 6,75 dollárért kapható az Egyesült Államokban. Ugyanez a Heinz-palack Új-Zélandon most körülbelül 5 dollár, a Wattie’s pedig körülbelül 4,50 dollár.
Kapcsolódó cikkeink
Agrometeorológia: további bőséges csapadékra lenne szükség a vegetáció optimális fejlődéséhez
További bőséges csapadékra lenne szükség a vegetáció optimális fejlődéséhez, mivel…
Tovább olvasom >Hogyan alakul a világgazdaság idén?
Az Egyesült Államok növekedése stabil, Európa és Kína újabb kihívásokkal…
Tovább olvasom >Vízválság Magyarországon: egyre nagyobb a szárazság, sürgető lépések kellenek
Az elmúlt évtizedekben Magyarország vízkészletei folyamatos csökkenést mutatnak, miközben az…
Tovább olvasom >További cikkeink
Országos Kereskedelmi Szövetség: az árrés nem profit!
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) nemzetközi élelmiszer-kereskedő tagvállalatai az elmúlt…
Tovább olvasom >Orbán Viktor a Kossuth Rádióban: a kereskedők 10 százaléknál többet nem rakhatnak rá a beszerzési árra
Március közepétől a kormány 10 százalékban maximalizálja az árrést 30…
Tovább olvasom >GKI Elemzés: Miért drágulnak folyamatosan az élelmiszerek?
Az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet kapott az alapvető élelmiszerek –…
Tovább olvasom >