Üzemavató az Univernél: magyar paradicsomra építve

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 09. 18. 11:38

Az Univer Product Zrt. egy 3,5 milliárd forintos beruházással megháromszorozta eddigi 25.000 tonnás nyers paradicsomfeldolgozó-kapacitását, ami egyben a kecskeméti paradicsomfeldolgozó-üzem teljes műszaki, építészeti és energetikai rekonstrukcióját jelentette. Az üzemet a cég vezetőivel Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke és Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét alpolgármestere avatta fel.

Univer

Az Univer megújult részlegében 100 százalékban magyar termőhelyről származó paradicsomot dolgoznak fel, ennek köszönhetően lehetővé válik, hogy az évszázados hagyományokkal rendelkező Kecskemét környéki kertészeti kultúra újraéledjen. A munkaigényesebb kertészeti tevékenység révén a beruházás a régióban 50-100 fő részére teremt munkahelyet a családi gazdaságokban.

2014. szeptember 18. Kecskemét – A magyar tulajdonban lévő, kecskeméti székhelyű Univer Product Zrt. történetében mérföldkőnek számító beruházás legfontosabb elemei az építészeti, a technológiai, valamint az energetikai és környezetvédelmi fejlesztés. A kevesebb mint egy év alatt megvalósuló beruházás eredményeként a vállalatnak évente 70-75 ezer tonna nyers paradicsom feldolgozására lesz lehetősége. Idén mintegy 40 ezer tonna alapanyagból készül sűrített paradicsom, ami a tavalyi év mennyiségének a duplája. Az üzem másik részében alakították ki a magas gyümölcstartalmú lekvárgyártás technológiáját.

A beruházás fontos eleme egy technológiai gőz előállítását szolgáló környezetbarát faapríték kazán. Ennek, és a nyersparadicsom feldolgozás korszerűsítésének eredményeként az Univer nagymértékben növelte a technológia energiahatékonyságát és csökkentette a hulladék kibocsátást.

Az Univer megújult üzemében kizárólag magyar termőhelyről származó paradicsomot, valamint zöldség és gyümölcs alapanyagot dolgoznak fel. A beszállított ipari paradicsommennyiség jelentős részét Kecskemét környékbeli gazdáktól szerzik be. A régió szállítóinak szakmai segítésére az Univer 111 hektáron mintagazdaságot hoz létre, ahol maga is paradicsomot termeszt, valamint palántaneveléssel és széleskörű szaktanácsadással segíti a gazdákat.

A Univer Cégcsoport célja a környékbeli szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozó termelők bevonása a kertészeti ágazatba, ami újabb munkahelyeket teremt. Ezzel lehetővé válik a magyar paradicsomtermesztés újjáélesztése, valamint a régió kertészeti ágazataiban a foglalkoztatás mintegy 50-100 fős növelése.

Az ünnepélyes üzemavatón részt vett Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke.
A rendezvényen mondott beszédében Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét Megyei Jogú Város alpolgármestere kifejtette: „Az Univer sikere Kecskemét sikere is. Nem pusztán azért, mert az elmúlt több mint hatvan évben városunk és a társaság története szinte egybeforrt. Sokkal inkább azért, mert az Univer minden sikere mögött kecskeméti emberek állnak. Ezt a beruházást is a kecskemétiek készítették elő, kecskemétiek vitték sikerre és mindezt itt, a szülővárosukban tették. A kecskeméti emberek tehát minden sikerünknek a kovácsai. Ők tették európai hírű vállalattá az Univert, és ők azok, akik Kecskemétet is sikeressé teszik.”

„Az új üzemben gyártott termékek egy része a magyar piacra, nagyobb része pedig uniós, ezen belül főként német és lengyel exportra kerül. Viszonteladó partnereinken keresztül összességében több mint 40 országba jutnak el az új feldolgozó üzem produktumai. Belföldön a fogyasztók a Kecskeméti márkanevű sűrített paradicsomokkal, prémium lekvárokkal és gyümölcs ivólevekkel találkozhatnak, de az új gyártósorról lekerülő kiváló minőségű sűrített paradicsom a piacvezető Univer Ketchup alapanyaga is.” – mutatta be a Kecskeméten készülő magyar termékek fő értékesítési irányait Molitórisz Károly az Univer Product Zrt. vezérigazgatója.

A 3,5 milliárd forintos beruházás finanszírozását a vállalat részben saját erőből, részben a K&H Bank által rendelkezésre bocsátott hitelből, valamint a Norvég Alap Zöld ipari innováció program 453 millió forintos támogatásából valósította meg.

Kapcsolódó cikkeink