Az ultrafeldolgozott élelmiszereket a dohánytermékekhez hasonló jelzéssel látná el a fogalmat megalkotó professzor
Carlos Monteiro professzor szerint az ultrafeldolgozott élelmiszerek hatásáról szóló tanulmányok és jelentések már nem elegendőek ahhoz, hogy az egészségre gyakorolt veszélyekre figyelmeztessenek. A ultrafeldolgozott élelmiszerek (UPF) kifejezést megalkotó brazil tudós szerint az ilyen termékeken a dohánytermékek csomagolásán láthatóhoz hasonló egészségügyi figyelmeztetést kellene elhelyezni.
Carlos Monteiro, a São Paulo-i Egyetem professzora a The Guardian című brit napilapnak a Brazíliában megrendezett elhízásról szóló nemzetközi kongresszus előtt azt nyilatkozta, hogy az UPF-ek hatásáról szóló tanulmányok és jelentések már nem elegendőek ahhoz, hogy felhívják a lakosság figyelmét az általuk okozott egészségügyi kockázatokra.
A szakember a dohányzás elleni kampányokhoz hasonló közegészségügyi kampányok indítását látja szükségesnek, mely kampányoknak szerinte ki kellene terjedniük az UPF-ek fogyasztásának egészségügyi veszélyeire. Úgy véli, érdemes lenne elgondolkodni az UPF-ek reklámozásának korlátozásáról, vagy éppen betiltásáról és a cigarettás dobozokon használt figyelmeztetésekhez hasonló jelzéseket kellene elhelyezni csomagolásukon.
Az ultrafeldolgozott élelmiszerek definíciói különbözőek, de általánosságban elmondható, hogy olyan összetevőket tartalmaznak, amelyek az otthoni főzés során nem használatosak, például vegyi anyagokat, színezékeket és édesítőszereket, amelyek az élelmiszer megjelenésének, ízének vagy állagának javítására szolgálnak.
Rebeca Fernández, a FoodDrinkEurope iparági szövetség tudományos igazgatója úgy gondolja ugyanakkor, hogy a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását a dohányiparral és a fosszilis tüzelőanyag-iparral egy lapon említeni felelőtlenség és félrevezető. Szerinte szükség van élelmiszerre – és szükség van feldolgozott élelmiszerekre is.
A The Guardian című lapnak adott interjújában Monteiro professzor jelezte, hogy
– Az ultrafeldolgozott élelmiszerek egyre nagyobb arányt képviselnek a globális étrendben annak ellenére, hogy számos krónikus betegség kialakulásának kockázatát növelik. Az UPF-ek világszerte kiszorítják az egészségesebb, kevésbé feldolgozott élelmiszereket, és számos káros tulajdonságuk okán az étrend minőségének romlását is okozzák. Ezek az élelmiszerek együttesen az elhízás és más, táplálkozással összefüggő krónikus betegségek, például a cukorbetegség járványszerű terjedését idézik elő világszerte.
Monteiro és kollégái 15 évvel ezelőtt használták először az UPF kifejezést. Ők az élelmiszereket és italokat négy csoportba sorolják: minimálisan feldolgozott élelmiszerek, feldolgozott konyhai alapanyagok, feldolgozott élelmiszerek és ultrafeldolgozott élelmiszerek.
Just Food
Kapcsolódó cikkeink
Nagy a baj az ultrafeldolgozott élelmiszerekkel
A Harvard Egyetem több mint 30 éven át tartó kutatása…
Tovább olvasom >Egészségtelenek az ultrafeldolgozott élelmiszerek?
Az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztásának hatása az emberi szervezetre egyre inkább…
Tovább olvasom >Mintegy 32 egészségre ártalmas hatás köthető az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztásához
Az ultrafeldolgozott élelmiszerek (UPF) fogyasztásához 32-féle egészségi ártalom kialakulása köthető…
Tovább olvasom >További cikkeink
Hogyan fognak az európaiak vásárolni az idei ünnepi szezonban?
A ShopFully és az Offerista Group az „Holiday Shopping Study…
Tovább olvasom >Új napelemparkkal bővül a Nestlé szerencsi gyár
Jövő márciusban lép működésbe az az 1,5 GW éves teljesítményű…
Tovább olvasom >Az irodapiacon túlkínálat, a kiskereskedelmi ingatlanok és szállodák terén visszatérő kereslet várható 2025-ben
A magyar kereskedelmi ingatlanpiacot jelenleg a tranzakciószámok csökkenése és a…
Tovább olvasom >