Az újfehértói meggy is védelmet kapott az EU-ban
Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy az újfehértói meggy felkerüljön az oltalom alatt álló eredetmegjelölések listájára – közölte a brüsszeli testület csütörtökön.

kép: gyumolcspedia.hu
A bizottsági tájékoztatás szerint az oltalom a kelet-magyarországi Nyírség régiójában termelt, bordó vagy sötétvörös színű, savas-édes ízű, kemény húsú meggyfajtára vonatkozik. Tulajdonságai kapcsolódnak a régió éghajlati viszonyaihoz, valamint a fajtaválasztási és termesztési módszerekhez kapcsoló különleges ismeretekhez.
A döntésnek megfelelően az újfehértói meggy bekerült a már oltalom alatt álló 1514 élelmiszer jegyzékébe, mely az eAmbrosia adatbázisban található. Az oltalom alatt álló eredetmegjelölések olyan mezőgazdasági termékekre és élelmiszerekre vonatkoznak, amelyeket meghatározott földrajzi területen, elismert módszerekkel állítanak elő és védelemben részesülnek az Európai Unióban.
Ugyancsak csütörtökön oltalmat kapott az észak-szlovákiai liptói szalámi (Liptovské droby) is. A termék különlegessége a burgonyából és fűszerekből készült töltelék, amelyet igazi sertés- vagy marhabélbe töltenek. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
A szélsőséges időjárás hatása: csökkent a meggytermés Magyarországon
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi…
Tovább olvasom >Elkezdődött a meggy fogyasztásösztönző kampány
Míg tavaly a vártnál később, idén az időjárási körülmények miatt…
Tovább olvasom >Fedezi a belföldi szükségletet az idei meggytermés
A meggytermelők jó évet zárhatnak, mert kedvezően alakult az időjárás,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Még mindig lehet spórolni, de nem minden árrésstopos terméken
Bár a magyarországi árrésstopok hatása kezd érezhetővé válni a hazai…
Tovább olvasom >Több mint 13 tonna adomány gyűlt össze a NOE és a CBA közös húsvéti akcióján
Több mint 13 tonna adomány gyűlt össze a Nagycsaládosok Országos…
Tovább olvasom >Fagyos tavasz, súlyos károk: összeomolhat a gyümölcstermés 2025-ben
Az áprilisi fagyok komoly pusztítást végeztek a magyar gyümölcstermesztésben: egyes…
Tovább olvasom >