Az új egri borverseny a friss évjáratú borokat értékelte
Első alkalommal került megrendezésre az Egri Csillag Egri Borvidéki Újborverseny január 23-án. A megmérettetés lehetőséget nyújtott a reduktív eljárással készített, friss, 2022-es évjáratból származó borok értékelésére.
A borvidék szereplői azért tartották fontosnak a verseny elindítását, mert az elmúlt évek tendenciái alapján folyamatosan nő a rozé- és a fehérborok fogyasztása. Az Egri borvidék pedig, mint kivételes adottságú termőterület, sokszínű fajtaválasztékának és hűvös klímájának köszönhetően különösen alkalmas arra, hogy ezen borkategóriákban is magas minőséget töltsön palackba.
Az új borversenyen szakmai zsűri kóstolta és értékelte a nevezett borokat, amelyek mindegyike a legújabb, ez esetben a 2022-es évjáratból származik. A hagyományos borvidéki borversenyt időben megelőző regionális mustra ezáltal lehetővé teszi, hogy a helyi borászatok az eredményekről a megszokottnál korábban beszámolhassanak a fogyasztóknak és a szakmának.
„A helyi borászok részéről régóta megfogalmazott gondolat, hogy egy korábban megrendezett újborversenyen bemutathassák boraikat. Ezen friss, reduktív borok esetében ugyanis különösen nagy a jelentősége annak, hogy az eddigiekhez képest fél évvel korábban, a borok piacra történő bevezetésekor szakmai visszajelzést kapjunk a munkánkról, és jó eredmény esetén be tudjunk számolni az eredményekről”
– nyilatkozta Soltész Gergő, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának alelnöke, az Ostoros Családi Pincészet vezetője.
A verseny szakmai zsűrijének tagja, Herczeg Ágnes, borstratégiai tanácsadó így értékelte a mezőnyt:
„A könnyed, illatos borok tekintetében 2022 kihívásokkal teli év volt. Pozitívan értékelem, hogy a kóstolás alapján a friss egri borok még egy ilyen nehéz évben is hozták azt a színvonalat, amit a borvidéktől megszoktunk. Ez számomra visszaigazolja a helyi szőlészek és borászok magas szaktudását a régióban. Különösen szépek voltak a rozék: intenzív gyümölcsös jegyeik, friss savaik több rozéstílusban is megmutatták értékeiket. Az egri csillagok pedig ismét bizonyították, hogy a házasítások gazdag ízvilágú és jól iható borokat eredményeznek ebben a műfajban is.”
Kapcsolódó cikkeink
Megújult a PTE szőlő- és boranalitikai vizsgálatok elvégzésére alkalmas laboratóriuma
Átadták a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete (PTE SZBKI)…
Tovább olvasom >Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat
Fehérbor kategóriában a tokaji Bott Pince 2021-es Csontos furmintja, a…
Tovább olvasom >Nagyot változtak a borfogyasztási szokások: ma már a könnyedebb, gyümölcsös vörösborokat vásároljuk szívesen
Az ünnepi asztalról nem hiányozhat egy palack kiváló vörösbor, amely…
Tovább olvasom >További cikkeink
NGM: a kormány teljesítette vállalását, 2024-ben 3,7 százalékra mérséklődött az infláció, ami 2025- ben még tovább, 3,2 százalékra csökken
A kormány teljesítette vállalását, 2023-ban letörte, 2024-ben pedig alacsony szinten…
Tovább olvasom >KSH: decemberben 4,6 százalékkal, 2024-ben átlagosan 3,7 százalékkal haladták meg az árak az előző évi azonos időszaki értékeket
2024. decemberben a fogyasztói árak átlagosan 4,6 százalékkal haladták meg az…
Tovább olvasom >A Shell Hungary felmérése új trendeket mutat a digitális vásárlás terén
Az okostelefonok mindennapi életünk szerves részévé váltak, a Shell Hungary…
Tovább olvasom >