Az ország tortái 2020-ban
Füredi Krisztián, a tápiószecsői Hisztéria cukrászda cukrászmesterének munkája, a „Curiositas – Kíváncsiság” fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája kitüntető címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt a JÓkenyér cukrászat csapata nyerte a „Szentivánéji Álom” tortával.
![](https://trademagazin.cdn.webgarden.io/wp-content/uploads/2020/08/CURIOSITAS-%E2%80%93-K%C3%ADv%C3%A1ncsis%C3%A1g-300x200.jpg)
Curiositas – Kíváncsiság: az ország idei legjobb tortájának választott édesség alapíze a birsalma
A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete idén tizennegyedik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt az augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére. A nyertes tortát évről-évre hatalmas érdeklődés kíséri.
A szakmai zsűri három fordulós értékelés után hirdeti ki a győztest. Az első körben a nevezett tortákból választott ki a zsűri anonim módon hat tortát, majd a második körben újrakóstolták a döntős tortákat és javaslatokat tettek azok tökéletesítésére. A döntőben a versenyzőknek a zsűri jelenlétében, élőben kellett elkészíteniük a tortákat, melyeket szakmai szempontok alapján pontoztak.
Így született meg az idei győztes a „Curiositas – Kíváncsiság”, Füredi Krisztián, a tápiószecsői Hisztéria cukrászda cukrászmesterének alkotása. A tehetséges fiatal szakember az elmúlt évek versenyeinek rendszeres résztvevője. A Curiositas profin hozza elő a birsalma rejtett ízeit, olyan ízekkel kombinálva, mint a mandula, a mogyoró, a csokoládé, mindez a legmodernebb technológiákat alkalmazva elkészítve.
A második helyezett Marsa Éva Heléna „Fenséges fügés manna” tortája lett a nagykőrösi Vanília & Gelarto cukrászdából, a harmadik helyen a tavaly előtti győztes Sztaracsek Ádám „Tétényi áfonyás mandula” tortája végzett a komáromi Jánoska Cukrászdából. Idén először a zsűri Hagyományőrző különdíjat is odaítélt, melyet Nándori László (Nándori cukrászda, Budapest) alkotása, a Fortissimi – Bátrak tortája nyert el, Kercaszomor, a Legbátrabb Falu tiszteletére.
![](https://trademagazin.cdn.webgarden.io/wp-content/uploads/2020/08/Szentiv%C3%A1n%C3%A9ji-%C3%81lom-J%C3%93keny%C3%A9r-cukr%C3%A1szat-300x200.jpg)
A legjobb cukormentes munka egy ismert pékség cukrászdájából érkezett
A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével együtt hirdeti meg, párhuzamosan a Magyarország Tortája versennyel. Idén a pilisszentiváni JÓkenyér cukrászat csapata győzött a Szentivánéji Álom tortával. A kreáció ízvilágát a kellemesen savanykás, fahéjas meggylekvár és a könnyű meggyes habkrém adja, melyet a tejszínes-zabpelyhes angolkrém tesz teljessé. A tortát cukormentes fehércsokoládé fedi, melyet koszorúszerűen borít a liofilizált meggy. Így a torta harmonikus ízvilágához elegáns küllem párosul. A hozzáadott cukor nélkül készült Szentivánéji Álom szeletenként 13,3 g szénhidrátot és 252,5 kcal-t tartalmaz.
A tortákat augusztus 19-től lehet megkóstolni, országszerte több száz cukrászdában.
Kapcsolódó cikkeink
Ízek kavalkádja
Kovács Alfréd váci cukrász alkotása, a „Mákvirág” fantázianevű torta viselheti…
Tovább olvasom >Megjelentek Magyarország Tortái a cukrászdákban
Idén is kiválasztották Magyarország Tortáját és Cukormentes Tortáját, amelyek 2024-ben…
Tovább olvasom >Egy különleges alkotás lett Magyarország Tortája (videó)
A modern és hagyományos magyar alapanyagokat ötvöző, különleges süteménnyel ünnepelhetjük…
Tovább olvasom >További cikkeink
A nyár a Balatoné
Az idei nyáron a teljes magyarországi vendégéjszakák majdnem harmadát a…
Tovább olvasom >Új Guinness rekord: 112 méteres Dobos-torta készült!
Guiness rekordot döntöttek a Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum Dobos C.…
Tovább olvasom >Az MVI ismét a TOP10 legbefolyásosabb szakmai szervezet között
A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) 2025-ben ismét bekerült a turizmus…
Tovább olvasom >