Az ország kisüzemi sörfőzdéiben bolyonghatunk hétvégén
Május 25-én, szombaton újra országos program keretében nyílnak meg az érdeklődők előtt a magyar kisüzemi sörfőzdék. A kezdeményezés célja, a korábbi évekhez hasonlóan az, hogy egyenesen a sörfőzdékhez vigye a sörszerető, illetve a gasztronómia iránt érdeklődő közönséget. A rendezvényen résztvevő kisüzemekben lehetőség lesz a főzde bejárására, sörkóstolásra és -vásárlásra is.
Az Őrségben működő, ŐriBird Sörfőzdében interaktív workshop keretében mutatják meg, hogyan készíthető el otthon az egyik legnépszerűbb termékük. Csempeszkopácson, a Krenner Beernél nem csak a sörfőzde lesz bejárható, felelevenedik majd a középkori vásárok hangulata is. A Vaskakas Sörfőzde Győrújbaráton ingyenes főzdetúrákat tart, Pannonhalmán pedig a Pannonhalmi Szent Orbán Borpiknik részeként, a Főapátság arborétumából indul a program.
Balatonföldváron, a Helka Sörfőzdében vadonatúj söröket mutatnak be, Cecén pedig az egyik legmodernebb hazai sörüzemet nézhetik meg a vendégek. A Pécsi Sörfőzdénél pizzákat sütnek a sörök mellé, és három különlegesség is kóstolható lesz: a Szalon Tiszta Malátás sör, a Pécsi IPA és a Szűretlen Szalon is.
Hatvanban a Nyitott Főzdék Napja sörfőzdeavatót hoz: nyitóbulit tart a Csupor Craft Beer, Ózdon a Bolyki Serházban két új, tavaszi sörrel is megismerkedhetnek a látogatók, Miskolcon, a Gyertyános Sörfőzdénél pedig az is kiderül, hogyan készül a pilseni víz.
Tokajban, a BAZ Beernél négy főzdetúra is indul, Hajdúböszörményben, a Hajdú Serháznál a házigazdák elmondják, hogyan készítettek saját árpából malátát, és hogyan főztek belőle märzen típusú sört, emellett pedig a Hajdúsági Múzeum kiállítása is megtekinthető lesz.
Békésszentandráson félóránként indulnak üzemlátogatások szombaton, a sörökön kívül pedig hopszódát is kóstolhatnak a látogatók.
A fővárosban három sörfőzde készül programmal a Nyitott Főzdék Napjára. Az újpesti First Craft Beer többek között sajt- és sörkóstolót, illetve rum- és sörkóstolót rendez. Kőbányán, a Monyo Brewing óránként indít üzembejárást, melyek előtt vagy után vadonatúj, kisszériás söreik is kóstolhatók lesznek. A Horizont Brewingnél a főzdetúrákon kívül sörpremier, különleges akciók és beerpong is lesz.
Idén a Nyitott Főzdék Napja kiemelt témája a „sör és a fűszer”, a különféle fűszerek használata ugyanis évszázadok óta végigkíséri a sörfőzés történetét. A Nyitott Főzdék Napja látogatói a rendezvény napján a www.nyitottfozdek.hu oldalon szavazhatnak kedvenc fűszeres sörükre. A rendezvény honlapján megtalálható a részletes program, illetve térképen is böngészhető a helyszínek listája.
Kapcsolódó cikkeink
130 éves Soproni Sörgyár
A kormány továbbra is stratégiai ágazatként tekint az élelmiszeriparra, ezért…
Tovább olvasom >Ahol a nagyok csapolnak
A Magyar Sörgyártók Szövetségének 2024-es jelentése szerint 2024-ben a hordós…
Tovább olvasom >Időutazó IPA
A Dreher Sörgyárak Sörműhelyének különleges márkája, az ANTL, 2021 óta…
Tovább olvasom >További cikkeink
Fontos intézkedés a madárinfluenza-járvány felszámolásának támogatására
Kiemelten kezeli az Agrárminisztérium a madárinfluenza-járványok kialakulásának megelőzését, különös tekintettel…
Tovább olvasom >A lakosság harmada keresi még, hogyan tudna egészségesebben étkezni, és csak minden negyedik magyar táplálkozik tudatosan
Az étkezés nemcsak testünk megfelelő működésének alapja, hanem kritikus szerepe…
Tovább olvasom >Válaszutak éve: így reagáltak a baromfiipar szereplői a kihívásokra 2024-ben
A 2024-es év fordulópontot jelentett a hazai baromfiipar számára: a…
Tovább olvasom >