Az OKSZ tagvállalkozásai elkészítették az első élelmiszermentési tervüket
Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 2021. december 14-i módosításával döntött úgy az Országgyűlés, hogy a 48 óránál hosszabb minőségmegőrzési idejű élelmiszereket, amennyiben azok nem kerülnek értékesítésre, vagy önkéntes adományozás útján karitatív szervezeteknek, vagy egy állami tulajdonú szervezet, az Élelmiszermentő Központ Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság részére fel kell ajánlani.
A kötelezettek az éves szinten nettó 100 milliárd forintnál nagyobb árbevételt elérő napi cikkeket forgalmazó kiskereskedelmi vállalkozások, amelyek gyakorlatilag a nemzetközi kiskereskedelmi hálózatokat jelentik. Az élelmiszermentési kötelezettség más piaci szereplőre nem vonatkozik.
A törvényjavaslat célja az élelmiszermentés, az élelmiszerpazarlás megelőzése, csökkentése. Az Országos Kereskedelmi Szövetség tagvállalkozásai ezzel a célkitűzéssel egyet értenek, sőt, önként, saját kezdeményezésre már hosszú évek óta adományoznak élelmiszert jelentős mennyiségben. Mindemellett ahogy azt a NÉBIH Maradék nélkül programjának „ Útmutató az élelmiszerhulladékok keletkezésének megelőzéséhez” című útmutatója is megállapítja, az élelmiszerhulladék mindössze 5%-a keletkezik a kiskereskedelemben, üzletekben, áruházakban.
A törvény kimondja azt is, hogy az élelmiszer-kiskereskedő a kereskedelmi forgalmazás céljából a birtokában lévő élelmiszert jogosult karitatív szervezet javára is felajánlani.
Az élelmiszer kiskereskedő az önkéntes és a kötelező felajánlások során az általa meghatározott élelmiszerhulladék-csökkentési tervében foglaltak szerint jár el. Ha valamely vállalat az Élelmiszermentő Központ Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság részére kíván élelmiszer felajánlani, akkor szerződést is kell kötnie. A fenti szerződés kidolgozásán az érintett vállalkozások együttműködnek az Élelmiszermentő Központtal.
A törvény 2022. február 1-i hatálybalépését követően az első élelmiszermentési tervet május 31-ig kellett összeállítani és benyújtani az ÉMK részére. A kötelezett kereskedelmi vállalkozások valamennyien tagjai az OKSZ-nek és mindannyian határidőre benyújtották az élelmiszermentés tervet.
Kapcsolódó cikkeink
Pesszimista kereskedelmi szektor, a bővülés szándékával
Milyen hatások befolyásolják jelenleg a magyar kiskereskedelmi vállalatok működését? Hogyan…
Tovább olvasom >Az ételmentés menő! De vajon mennyire?- Lezajlott a Munch sajtóeseménye
“Miért menő az ételmentés?” címmel szervezett sajtóeseményt a Munch, melynek…
Tovább olvasom >A Magyar Máltai Szeretetszolgálat nagy szerepet vállal az élelmiszermentésben
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat nagy szerepet vállal az élelmiszermentésben, a…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >Drágul a tej és a tejtermékek: mi áll az árak emelkedése mögött?
A tej és tejtermékek ára az elmúlt hónapokban jelentős növekedést…
Tovább olvasom >