Az OECD-ben lassult az infláció áprilisban
Áprilisban átlagosan 7,4 százalékra lassult a fogyasztói árak éves szintű növekedése a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD) tartozó országokban a márciusi 7,7 százalékról.
A párizsi székhelyű szervezet honlapjára felkerült adatok szerint a 38 OECD-tagországból 27-ben mérséklődött az árak emelkedése áprilisban.
Az energiaárak növekedése már a tizedik egymást követő hónapban lassult áprilisban, 0,7 százalék volt a márciusi 1,3 százalék után éves szinten. Az élelmiszerárak emelkedése is lassult, áprilisban már ötödik hónapja, a márciusi 14 százalékról áprilisban 12,1 százalékra esett vissza.
Az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 7,1 százalék volt áprilisban a márciusi 7,2 százalék után.
Az átlagos infláció márciushoz hasonlóan áprilisban is 5,4 százalék volt a G7-országokban, míg a G20 országaiban 6,9 százalékról 6,5 százalékra mérséklődött.
Az eurózónában az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált fogyasztói árindex (HICP) 7 százalékra emelkedett áprilisban a márciusi 6,9 százalékról. Az Európai Unió statisztikai hivatalának előzetes adatai szerint a HICP-index növekedési üteme májusban 6,1 százalékra lassult.
Kapcsolódó cikkeink
Súlyos gazdasági következményei lehetnek az élővilág pusztulásának
Az élővilág védelmének szükségessége, nem csupán etikai, hanem gazdasági szempontból…
Tovább olvasom >Kiállt a magyar fogyasztók érdekei mellett a GVH elnöke a párizsi OECD konferencián
Az OECD fogyasztóvédelmi bizottsága két napos, magas szintű találkozót rendezett…
Tovább olvasom >Az OECD-ben jelentősen lassult az infláció augusztusban
Jelentősen lassult az infláció a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >30%-kal kevesebb anyaghasználat már megoldás lenne a klímaválságra
A körforgásos gazdaság globális szükségszerűség: túlmutat a földrajzi határokon, és…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >