Az ízletes rizike lett az év gombája
Az ízletes rizike lett az év gombája a Magyar Mikológiai Társaság honlapján rendezett közönségszavazáson – közölte a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) hétfőn az MTI-vel.
Az ízletes rizike a bársonyos fapereszkét és a vöröses nyálkásgombát megelőzve nyert a szavazáson, amely 2022 legnépszerűbb fajáról döntött.
„A tejelőgombák közé tartozó faj termetes, színe narancsos, nagyon jellegzetes a kalapon lévő körkörös zónázottsága. Az idősebb példányok zöldesen foltosodnak. Húsa általában narancssárga tejnedvet enged a megtört felületen. A tejelőgombákon belül a rizikék egy kisebb csoportot képeznek, melyek fenyőfélékkel élnek szimbionta (mikorrhiza) kapcsolatban. Az ízletes rizike hazai kéttűs fenyveseink – fekete- és erdeifenyő – gyakori, ősszel termő faja. Ritkábban, főként csapadékosabb időszakokban már nyáron is megjelenik, de inkább ősszel terem, egészen a tartósabb fagyokig. Talaj szempontjából nem válogatós, meszes- és savanyú talajon egyaránt bőségesen terem” – idézi a közlemény Benedek Lajost, a MATE Növénytermesztési-tudományok Intézetének egyetemi adjunktusát.
Az ízletes rizike könnyen elkülöníthető a súlyosan mérgező gombafajoktól. Leginkább más, szintén ehető rizikefajokkal téveszthető össze. Hasonlít hozzá az égetően csípős ízű sárgulótejű tejelőgomba, amely viszont a tölgyfák alatt terem, és tejnedve nem narancsos, mint a rizikének, hanem kezdetben fehér, majd hamar kénsárga színű lesz. Ezt a fajt népies nevén bolond ember rizikéjének hívják.
A MATE kutatója szerint biztonsággal vásárolhatunk a hazai piacainkon erdőkben és mezőkön termő gombákat is, ahol hivatásos gombaszakellenőrök vannak jelen, és több mint 70 vadontermő gombafajt lehet árusítani. „Sajnos az európai szinten is egyedülálló
gombaszakellenőr-hálózatunk ellenére is előfordulnak hazánkban gombamérgezések. Ezeket általában be nem vizsgált, ismerősöktől kapott vagy éppen házaló árusoktól származó gombák okozzák. Óvatosnak kell lennünk, mindig tartsuk szem előtt, hogy csak gombaszakellenőr által minősített vadontermő gombát fogyasszunk” – hangsúlyozza a szakember.
A gombákból változatos és igen ízletes ételek készíthetők. Mindenképpen érdemes szélesíteni a palettát, és kipróbálni a konyhában a vadontermő gombafajokat is, amilyen például az ízletes rizike – emelik ki a közleményben.
Mint rámutatnak, a gombák megfelelnek a modern, egészséges táplálkozás által támasztott igényeknek. Alacsony a kalóriatartalmuk (zsír- és szénhidráttartalmuk), bizonyos részeik az emberi emésztő szervrendszer számára nem bonthatók, ezért jó ballasztanyagok. Nehéz emészthetőségük miatt fontos, hogy egyszerre csak kisebb mennyiséget fogyasszunk a gombás ételből, késő este viszont egyáltalán ne. Emellett érdemes figyelni arra is, hogy heti 1-2 alkalomnál többször ne együnk gombát, valamint arra is, hogy az elkészített gombás ételt a lehető leghamarabb fogyasszuk el, ugyanis ezek az ételek hamar megromolhatnak. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
A magyar gombatermesztés helyzete és kilátásai: innováció és fenntarthatóság az ágazatban
A magyar gombatermesztés az agrárgazdaság egyik különleges és kiemelkedő ágazata,…
Tovább olvasom >Életképes magokat teremtek a MATE holdtalajban elültetett mustárnövényei
A világon elsőként sikerült életképes magokat nyerni holdtalajban nevelt mustárnövényekből…
Tovább olvasom >A vidékfejlesztési források hatékony felhasználásával megújulhat a hazai állattenyésztés
A hazai állattenyésztést sújtó problémák enyhítésére, az ágazat versenyképességének javításra…
Tovább olvasom >További cikkeink
Fogyó cégszámok, tartós félmilliós határ
2024-ben a társas vállalkozások száma várhatóan 12 ezerrel csökken, miközben…
Tovább olvasom >Decemberben alig változott a GKI konjunktúraindexe
A GKI Gazdaságkutató Zrt.– az EU támogatásával –felmérése szerint decemberben…
Tovább olvasom >Ünnepi fogások: bacon kuglóf, baconos sajttorta és szilveszteri kandírozott virslifalatkák
Sokszor egy-egy szokatlanabb hozzávaló, vagy akár maga a tálalás is…
Tovább olvasom >