Az ízérzékelés hőmérsékletfüggő
A Nature tudományos magazinban publikált kutatások szerint az ízérzékelésért nem az ízlelőbimbók eltérő típusa, sokkal inkább a bennük lévő transzportproteinek hőmérséklete felelős. A belga tudósok szerint például a borfogyasztás során érzett ízek észlelése is minden receptorban megtörténik, de hogy az egyes ízek hol és mennyire dominálnak, azt a környezeti hőmérséklet befolyásolja. Ezzel magyarázható, hogy például a magasabb hőmérsékleten erőteljesebben jelentkező kesernyés anyagokat a nyelv hátsó traktusában érzik erőteljesebben a borfogyasztók.
Kapcsolódó cikkeink
Még több cikk hasonló témában >
További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >