Kevés a hazai gyümölcs
A piacokon egyelőre csak a legkorábbi hazai nyári gyümölcsök jelentek még, ezért még nem lehet mérvadóak a csillagászati árak Mártonffy Béla, a FruitVeb Magyar Zöldség, Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke szerint a húsvéti fagyok következményei kevésbé olyan katasztrofálisak, mint kezdetben tűntek.
Tavaly elsősorban az alma károsodott, az idén azonban jóval értékesebb gyümölcsfajták (kajszi, cseresznye, őszibarack és meggy) fagytak el szinte teljesen. Összmennyiség tekintetében ezért kisebb lesz a kiesés, mint tavaly volt, de áruértékben lényegesen rosszabb évre számítanak a hazai termesztők. Mindez a hazai fogyasztókat kevésbé érinti, mert a kereskedők Európában bőven találnak utánpótlást, az azonban bizonyosnak tűnik, hogy a nyáron a szokásosnál kevesebben fognak befőzni, lekvárt eltenni.
Az EU-ban az őszibarack és a nektarin termése – az év elején bekövetkezett fagyok ellenére – várhatóan hasonló lesz (3 millió tonna) az idén a 2011. évihez, ami egyben azt is jelenti, hogy 7 százalékkal meghaladja a 2006-2010. évek átlagát. Olaszországban 1,5 millió tonna termés várható. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet legutóbbi jelentése szerint az EU termésbecslési konferenciájának (Europech) adatai szerint 2012-ben az EU négy vezető kajszitermelő tagállamában a termés várhatóan 21 százalékkal bővül (593 ezer tonna) a tavalyihoz, és 14 százalékkal az elmúlt öt év átlagához képest. Hozzá kell tenni, hogy jelentős terméskiesés jellemezte a 2011. évet, ami a hagyományos kajsziültetvények elöregedésével, valamint a virágzáskori bőséges csapadékkal függött össze.
A legnagyobb európai kajszitermelő Olaszországban nyolc százalékkal 245 ezer tonnára bővülhet a termés ebben az évben, ami 11 százalékos bővülést jelent az előző öt év átlagához képest. Az ültetvények területe növekszik, különösen az Emilia-Romagna és Basilicata régióban.
Franciaország évek óta jelentős lépéseket tett – az ültetvények megújítása, új fajták bevezetése terén – a kajszi termesztésének fellendítése érdekében. Ennek eredményeként az EU legmodernebb kajszi ültetvényei. Franciaország kajszi termése várhatóan 11 százalékkal 170 ezer tonnára bővül.
A spanyolországi Murcia tartományból származó korai fajták jelennek meg általában legelőször az európai piacon, majd június elejétől már a franciaországi kajszi dominál. Spanyolországban a kajszi termőterülete évek óta csökkent, az ültetvények megújítása elmaradt, a Sharka-vírus és más növény egészségügyi problémák miatt kivágtak ültetvényeket, illetve más, vonzóbb gyümölcsfélék konkurenciája erősödött. Mindezek ellenére Spanyolországban a két egymást követő terméskieséses év után 69 százalékkal 105 ezer tonnára bővülhet a kajszi termés 2012-ben. Hangsúlyozni kell azonban, hogy ez a mennyiség még így is elmarad a 2000-es évekre jellemzőtől (150 ezer tonna).
Görögország kajszi termése várhatóan 52 százalékkal 73,5 ezer tonnára nő az idén 2011-hez lépest. A korábbi évek terméscsökkenése az elöregedett ültetvényekben keresendő. A hagyományos kajszi ültetvények területe Peloponnészoszon csökkent, míg az ország északi részében bővült.
Az EU Bizottság adatai szerint Spanyolországban a kajszi nettó termelői ára májusban magasabb volt (1,7-2,5 euró/kg) mint egy évvel korábban. A szezon további részében ugyanakkor a nagyobb spanyolországi termés alacsonyabb árakat valószínűsít. A Budapesti Nagybani Piacon az olaszországi kajszi a tavalyinál később (20. hét), magasabb (1125 forint/kg) nagykereskedelmi áron jelent meg.
Az EU-ban az őszibarack és a nektarin termése – az év elején bekövetkezett fagyok ellenére – várhatóan hasonló lesz (3 millió tonna) az idén a 2011. évihez, illetve hét százalékkal meghaladja a 2006-2010. évek átlagát.
Ipari őszibarackból a tavalyihoz hasonló mennyiség (743 ezer tonna) terem, ami ugyanakkor 25 százalékkal marad el az elmúlt öt év átlagától. A legjelentősebb ipari célú őszibarack-termelő Görögországban a termés kilenc százalékkal 370 ezer tonnára bővülhet 2012-ben az elmúlt évihez képest.
A legnagyobb őszibarack-termelő Olaszországban az előző évihez hasonló (1,5 millió tonna) termés várható. A januári fagy leginkább az észak-olaszországi Piemont régióban okozott károkat, ahol az őszibarack 18, az ipari őszibarack 16, a nektarin termése 20 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól. Ugyanakkor szakértők a nagyobb terméspotenciállal rendelkező Dél-Olaszországban a termés bővülését prognosztizálták.
Spanyolországban az elmúlt években nőtt az őszibarack/nektarin termőterülete, fiatal ültetvények, új fajták, modernebb technológia jellemző. Spanyolország déli, délkeleti, keleti tartományaiban (Andalúzia, Murcia, Valencia) jelentősen csökkent a termés. Itt ugyanis teljes virágzásban érte a fagy a gyümölcsösöket, és elsősorban az extra korai és a korai fajtákat sújtotta. Spanyolország őszibarack/nektarin termése várhatóan megegyezik (887,6 ezer tonna) a 2011. évivel, illetve közel 30 százalékkal magasabb lesz, mint az elmúlt öt év átlaga. Az elsősorban a belső piacon értékesített „lapos barack” fajtákból 30 százalékkal több, 126,3 ezer tonna teremhet 2012-ben mint tavaly.
Az Európai Bizottság adatai szerint Spanyolországban az őszibarack nettó termelői ára a 21. héten magasabb volt a kilónkénti 1,74 eurós árral, mint egy évvel korábban, amikor 0,98 eurót adtak egy kiló gyümölcsért.
Franciaországban az őszibarack és a nektarin termése várhatóan nem éri el a 300 ezer tonnát 2012-ben. A termés 296 ezer tonna körül várható, ami három százalékkal kevesebb, mint 2011-ben volt, és 10 százalékkal a 2006-2010. évek átlagához képest. A termés csökkenéséhez hozzájárulhat a kedvezőtlen időjárás, valamint a kézi munkaerő magas költsége.
A Budapesti Nagybani Piacon az olaszországi és a spanyolországi őszibarackot/nektarint a tavalyinál magasabb nagykereskedelmi áron kínálták 2012. 20-22. hetében. (munkatársunktól)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Megugrott a FAO globális élelmiszerár indexe
Az elmúlt 18 hónap legmagasabb értékére ugrott az élelmiszer-alapanyagok globális…
Tovább olvasom >Suppan Gergely: magasabb növekedési pályára állhat a gazdaság
Magasabb növekedési pályára állhat a magyar gazdaság 2025-től – mondta…
Tovább olvasom >Sok sót tartalmaznak és drágák az új generációs növényi alapú húsok
Míg a növényi alapú húshelyettesítők nagy többsége a hússal szemben…
Tovább olvasom >