Az innováció a versenyképesség motorja a gombatermesztésben is
Kiemelten fontosak a kertészeti ágazat, ezen belül az intenzív gombatermesztés technológiai fejlesztései, ezért ezeknek a komoly beruházásoknak a megvalósítását a kormány is támogatja. Ezek jelentősen hozzájárulnak ugyanis a hazai élelmiszertermelés versenyképességének a növeléséhez és az importkitettség csökkentéséhez – mondta Hubai Imre, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára a laskagomba-termesztéssel foglalkozó Pilze-Nagy cégcsoport üzemavató ünnepségén.

(Fotó: (AM/Kozelka Orsolya)
Hubai Imre köszöntő beszédében az egyik legfiatalabb ágazatnak nevezte a laskagomba-termesztést, amelyben olyan berendezéseket kell üzemeltetni, ahol nélkülözhetetlen a szabályozott klímaviszonyok, a megfelelő levegő, valamint a szén-dioxid és a páratartalom arányának a kialakítása. Felismerve az igényeket, az agrártárca támogatást nyújtott a korszerűtlen termesztési feltételekkel rendelkező termelőüzemek számára pályázati források segítségével. Ezáltal a termelők versenyképesebb termesztést tudtak megvalósítani új gomba-előállító termesztőberendezéseikben. Emellett épületenergetikai, épületgépészeti és energiaellátást érintő korszerűsítéseket, felújításokat végeztek az elnyert támogatásokból – tette hozzá.
Az államtitkár emlékeztetett, hogy az idén pénzügyileg záruló Vidékfejlesztési Programon belül több pályázati felhívás is elérhető volt a kertészetek, ezáltal a gombatermesztők számára is
A „Mezőgazdasági és feldolgozó üzemek energiahatékonyságának javítása”, valamint a „Kertészet – Gomba előállító üzemek fejlesztésének támogatása című felhívásokkal a családi gazdaságból az elmúlt évben már 2 milliárd forintot meghaladó árbevétellel rendelkező, csaknem 70 embernek munkahelyet biztosító cégcsoporttá fejlődő kecskeméti vállalat is élni tudott – ismertette. Majd hozzátette, hogy a két pályázatnál a megítélt támogatás több mint 830 millió forint volt a cégcsoport számára, ami lehetőséget biztosított arra, hogy – folytatva a több évtizedes gyakorlatot – újabb fejlesztési körben gondolkodjanak.
Nemzetgazdaságilag stratégiai cél, hogy a hazai fogyasztás főként a belföldi termelésből legyen biztosítva, kevés teret hagyva az importból érkező gombatermékeknek
A Pilze-Nagy Kft. és a Nagy-Gombakert Kft. által termelt laskagomba-mennyiség hiánypótló a magyar piacon. A gombatermesztés nagy része ugyanis csiperkegomba előállítására korlátozódik, és 7-8 százalékát teszi ki a laskagomba – fűzte hozzá. A laskagomba nagyon egészséges, szuperélelmiszer, az európai és a hazai gombafogyasztás is jelentősen nőtt az elmúlt években – jelezte Hubai Imre, aki szerint emiatt „fejleszteni pedig korparancs, egy olyan területen pedig, mint a laskagomba-termesztés, ráadásul kifizetődő is.”A Pilze-Nagy cégcsoport eddigi eredményei és kutatás-fejlesztési tevékenysége – különösen a MATE-val való együttműködés keretében – példaértékű, és jól mutatja, hogy az innováció a versenyképesség kulcsa.
AM
Kapcsolódó cikkeink
Új megközelítés kell a bogyós gyümölcsök termesztésében
Bár az éghajlatváltozás komoly hatással van a bogyós gyümölcsök hazai…
Tovább olvasom >30 százalékkal drágult az étkezési tojás az év első felében
Az Európai Bizottság adatai alapján az unió (EU27) a tojás…
Tovább olvasom >Közel negyedével esett vissza a nyerstej exportja egy év alatt
Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a nyerstej országos termelői…
Tovább olvasom >További cikkeink
A mai nappal feléljük a Föld erőforrásait, és ebben már vaskosan benne van valami, amire nem is gondolunk
Július 24-én van idén a globális Ovreshoot Day, vagyis a…
Tovább olvasom >Tarja, vizes törölköző, trükkök – így grillez a magyar!
Dübörög a nyár, a grillsütők folyamatosan dolgoznak, és a magyar…
Tovább olvasom >Préda Máté a DODO új magyarországi vezetője
Az utolsó kilométeres, okoslogisztikai szolgáltatásokat kínáló DODO Préda Mátét bízta…
Tovább olvasom >