Az időjárás és az import is sújtja a hazai paprika és paradicsom termelőket
Csaknem ezerötszáz hektáron termelnek hajtatott paradicsomot és paprikát Magyarországon a gazdálkodók. Az idei szezon kedvezőtlenül indult a hazai termelők számára.
Az idei tavasz rendkívüli nehézségeket okozott az üvegházas és fóliás kertészeknek, hangzott el a Syngenta Kft. és az Árpád Agrár Zrt. szentesi rendezvényén. A hosszúra nyúló tél sokkal nagyobb fűtés, esetenként világításköltséggel járt. A kedvezőtlen körülmények között a növények sem viselkedtek optimálisan: rossz minőségben, hiányosan kötöttek termést. Ezen kívül a gombás betegségek sokkal nagyobb veszélyt jelentettek. A hazai termelőket ráadásul a kereskedők olcsó mediterrán importja is hátrányosan érinti. Mint Antal Gyula, a Syngenta kampánymenedzsere elmondta: örvendetes viszont, hogy a termesztés technológiai színvonala évről-évre nő.
– A profitábilis termesztéshez egyre magasabb színvonalon kell termelni, ez a versenyképesség legfőbb faktora. A magyarországi termelők európai, észak-afrikai és közel-keleti versenytársak olcsó termékeivel versenyeznek az év jelentős részében. Egyre több paradicsomtípus jelenik meg a piacokon és a termelésben is, paprikában pedig még nagyobb a változatosság. Sajnos e növényekben a betegségek, kártevők is igen gyakoriak, amelyekre hatékony, előre megtervezett védekezés az ellenszer.
Hazánkban manapság kevesebben foglalkoznak paprika és paradicsom termesztéssel, mint 15-20 évvel ezelőtt. Hajtatott paradicsom termesztés megközelítőleg 410 hektáron, paprikatermesztés pedig 1000 hektáron zajlik. A termésátlag változó: paradicsom esetében 10 kilogramm/négyzetmétertől 55 kilogramm/négyzetméterig terjednek a termésátlagok. Paprika esetében ez 10-25 kilogramm/négyzetméterre tehető. Természetesen a leszüretelt zöldség mennyisége nagyban függ a termesztésmódtól és a termesztés technológiai színvonalától is.
Czigány Tibor, a Syngenta ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: elkötelezettek abban, hogy a magyarországi termelők megőrizzék, vagy növeljék a versenyképességüket.
– Az Agrár Árpád Zrt.-vel szervezett első szentesi rendezvényünk célja az volt, hogy ettől az évtől hagyományt teremtve friss információkat osszunk meg a gazdálkodás főszereplőivel a termelés, az értékesítés lehetőségeiről és választ keressünk olyan felmerülő problémákra, mint a klímaváltozás, az új kártevők és kórokozók elleni védekezés.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Megugrott a FAO globális élelmiszerár indexe
Az elmúlt 18 hónap legmagasabb értékére ugrott az élelmiszer-alapanyagok globális…
Tovább olvasom >Sok sót tartalmaznak és drágák az új generációs növényi alapú húsok
Míg a növényi alapú húshelyettesítők nagy többsége a hússal szemben…
Tovább olvasom >Gyors, egyszerű, hatékony innovációiért díjat kapott a K&H
Idén harmadik alkalommal, összesen tíz kategóriában díjazta a Visa a…
Tovább olvasom >