Az idényárasok nélkül csökkent az élelmiszerár
A KSH gyorsjelentése szerint egy hónap alatt – 2009. márciushoz viszonyítva – az élelmiszerek fogyasztói árai 0,4 százalékkal emelkedtek. Növekedett az idényáras élelmiszerek, azaz a burgonya, friss zöldség, gyümölcs (2,9 százalék), a párizsi, kolbász és a csokoládé, kakaó (2,2-2,2 százalék), a baromfihús (1,8 százalék) és a cukor (1,4 százalék) ára. Csökkent a tej (3,4 százalék), az étolaj és a sertészsiradék (3,1-3,1 százalék), valamint a liszt (1,3 százalék) ára. Az idényáras élelmiszerek nélkül számítva az élelmiszerek ára az előző hónaphoz képest 0,1 százalékkal csökkent.
12 hónap alatt, 2008. áprilishoz viszonyítva, az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 4,2 százalékkal emelkedtek. Ezen belül jelentősen drágult a sertészsiradék 37,3, a rizs, hántolmányok 22,8, a párizsi, kolbász 12,5, a margarin 11,4 és a sertéshús 11,2 százalékkal. Árcsökkenés következett be a sajt (12,2 százalék), az étolaj (11,1 százalék), a liszt (7,6 százalék) és a tej (6,3 százalék) esetében.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A gazdálkodókban bíznak a legjobban
Az EIT Food Consumer Observatory legfrissebb, 2024-es Food Trust Reportja…
Tovább olvasom >BMI: mérsékelt bővülés februárban
A 2024. évi tavaszi időszak mérsékelt bővülését követően június óta tartós…
Tovább olvasom >Újra növekedési pályán a biopiac
A globális biopiac 2023-ban újra növekedési pályára állt, elérve a…
Tovább olvasom >