Az idényárasok nélkül csökkent az élelmiszerár
A KSH gyorsjelentése szerint egy hónap alatt – 2009. márciushoz viszonyítva – az élelmiszerek fogyasztói árai 0,4 százalékkal emelkedtek. Növekedett az idényáras élelmiszerek, azaz a burgonya, friss zöldség, gyümölcs (2,9 százalék), a párizsi, kolbász és a csokoládé, kakaó (2,2-2,2 százalék), a baromfihús (1,8 százalék) és a cukor (1,4 százalék) ára. Csökkent a tej (3,4 százalék), az étolaj és a sertészsiradék (3,1-3,1 százalék), valamint a liszt (1,3 százalék) ára. Az idényáras élelmiszerek nélkül számítva az élelmiszerek ára az előző hónaphoz képest 0,1 százalékkal csökkent.
12 hónap alatt, 2008. áprilishoz viszonyítva, az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 4,2 százalékkal emelkedtek. Ezen belül jelentősen drágult a sertészsiradék 37,3, a rizs, hántolmányok 22,8, a párizsi, kolbász 12,5, a margarin 11,4 és a sertéshús 11,2 százalékkal. Árcsökkenés következett be a sajt (12,2 százalék), az étolaj (11,1 százalék), a liszt (7,6 százalék) és a tej (6,3 százalék) esetében.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
KSH: áprilisban a kiskereskedelmi forgalom az előző év azonos időszakit 5,0, az előző havit 2,0 százalékkal haladta meg
2025. áprilisban a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers adat szerint…
Tovább olvasom >Csökkent a FAO élelmiszerár-indexe májusban
Csökkent az élelmiszertermékek világpiaci árának referenciaértéke májusban az előző hónaphoz…
Tovább olvasom >Az euróövezetben nőtt a kiskereskedelmi forgalom áprilisban
Havi és éves összehasonlításban egyaránt nőtt a kiskereskedelmi forgalom az…
Tovább olvasom >