Az idényáras élelmiszerek megdobták az inflációt

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 07. 06. 08:00

2010. májusban az egyhavi átlagos fogyasztóiár-emelkedés 0,9 százalék volt, 2009. májushoz viszonyítva, az árak 5,1 százalékkal növekedtek. A KSH gyorsjelentéséből az is kiderült, hogy az első öt hónapban átlagosan 5,8 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában.
2010. áprilishoz viszonyítva az élelmiszerek árai 1,1 százalékkal növekedtek. Ez az átlagot meghaladó növekedés meghatározóan az idényáras élelmiszerek 7,6 százalékos drágulásának a következménye, e csoport nélkül számítva az élelmiszerek ára az előző hónaphoz képest nem változott. Áremelkedés volt megfigyelhető továbbá az étolaj (4,4 százalék) és a párizsi, kolbász (1,9 százalék) esetében. Árcsökkenés volt megfigyelhető a péksütemények (3,3 százalék), a liszt (2 százalék) és a sertészsiradék (1,7 százalék) esetében. Az átlaggal közel megegyezően emelkedtek a szeszes italok, dohányáruk és az egyéb cikkek árai (0,8-0,8 százalék).
2009. májushoz viszonyítva az élelmiszerek árai átlagosan 1,3 százalékkal csökkentek. Ezen belül jelentősen csökkent az idényáras élelmiszerek (12,6 százalék), a liszt (10,1 százalék), a cukor (8,9 százalék), a sertéshús (7,0 százalék), valamint a péksütemények (6,7 százalék) ára. Áremelkedés következett be a párizsi, kolbász (7,2 százalék), a házon kívüli étkezés (5,7 százalék), a tojás (5,2 százalék), valamint a sajt (4,9 százalék) esetében.

Kapcsolódó cikkeink