Az idényáras élelmiszerek megdobták az inflációt
2010. májusban az egyhavi átlagos fogyasztóiár-emelkedés 0,9 százalék volt, 2009. májushoz viszonyítva, az árak 5,1 százalékkal növekedtek. A KSH gyorsjelentéséből az is kiderült, hogy az első öt hónapban átlagosan 5,8 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában.
2010. áprilishoz viszonyítva az élelmiszerek árai 1,1 százalékkal növekedtek. Ez az átlagot meghaladó növekedés meghatározóan az idényáras élelmiszerek 7,6 százalékos drágulásának a következménye, e csoport nélkül számítva az élelmiszerek ára az előző hónaphoz képest nem változott. Áremelkedés volt megfigyelhető továbbá az étolaj (4,4 százalék) és a párizsi, kolbász (1,9 százalék) esetében. Árcsökkenés volt megfigyelhető a péksütemények (3,3 százalék), a liszt (2 százalék) és a sertészsiradék (1,7 százalék) esetében. Az átlaggal közel megegyezően emelkedtek a szeszes italok, dohányáruk és az egyéb cikkek árai (0,8-0,8 százalék).
2009. májushoz viszonyítva az élelmiszerek árai átlagosan 1,3 százalékkal csökkentek. Ezen belül jelentősen csökkent az idényáras élelmiszerek (12,6 százalék), a liszt (10,1 százalék), a cukor (8,9 százalék), a sertéshús (7,0 százalék), valamint a péksütemények (6,7 százalék) ára. Áremelkedés következett be a párizsi, kolbász (7,2 százalék), a házon kívüli étkezés (5,7 százalék), a tojás (5,2 százalék), valamint a sajt (4,9 százalék) esetében.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
GKI: Romló bizalmi indexek és gazdasági kilátások Magyarországon
Novemberben mind az üzleti szféra, mind a fogyasztók pesszimistábbá váltak…
Tovább olvasom >Negyvenhét éves csúcsot döntött az arabica kávé ára
Az arabica kávé határidős jegyzése 47 éve nem látott szintre,…
Tovább olvasom >Százharminc új járművel készül a megnövekedett ünnepi forgalomra a Magyar Posta
A Magyar Posta több mint 7 millió csomag kézbesítésére számít…
Tovább olvasom >