Az idényáras élelmiszerek megdobták az inflációt
2010. májusban az egyhavi átlagos fogyasztóiár-emelkedés 0,9 százalék volt, 2009. májushoz viszonyítva, az árak 5,1 százalékkal növekedtek. A KSH gyorsjelentéséből az is kiderült, hogy az első öt hónapban átlagosan 5,8 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában.
2010. áprilishoz viszonyítva az élelmiszerek árai 1,1 százalékkal növekedtek. Ez az átlagot meghaladó növekedés meghatározóan az idényáras élelmiszerek 7,6 százalékos drágulásának a következménye, e csoport nélkül számítva az élelmiszerek ára az előző hónaphoz képest nem változott. Áremelkedés volt megfigyelhető továbbá az étolaj (4,4 százalék) és a párizsi, kolbász (1,9 százalék) esetében. Árcsökkenés volt megfigyelhető a péksütemények (3,3 százalék), a liszt (2 százalék) és a sertészsiradék (1,7 százalék) esetében. Az átlaggal közel megegyezően emelkedtek a szeszes italok, dohányáruk és az egyéb cikkek árai (0,8-0,8 százalék).
2009. májushoz viszonyítva az élelmiszerek árai átlagosan 1,3 százalékkal csökkentek. Ezen belül jelentősen csökkent az idényáras élelmiszerek (12,6 százalék), a liszt (10,1 százalék), a cukor (8,9 százalék), a sertéshús (7,0 százalék), valamint a péksütemények (6,7 százalék) ára. Áremelkedés következett be a párizsi, kolbász (7,2 százalék), a házon kívüli étkezés (5,7 százalék), a tojás (5,2 százalék), valamint a sajt (4,9 százalék) esetében.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
KSH: a kiskereskedelmi forgalom az előző év azonos időszakához viszonyítva 3,0 százalékkal nőtt, míg az előző hónaphoz képest változatlan maradt
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Az OECD-ben 4,2 százalékra gyorsult az éves infláció szeptemberben
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Az euróövezeti kiskereskedelmi forgalom havi szinten csökkent, éves összevetésben nőtt szeptemberben
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >

