Az idén is kiemelten ellenőrzi a karácsonyi szezonális élelmiszereket a Nébih
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a megyei élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek közreműködésével a korábbi évekhez hasonlóan az idén is tervez szezonális ellenőrzéssorozatot az ünnepeket megelőzően, ez a karácsonyi, szilveszteri ünnepekhez kötődő termékeket érinti majd.
A Nébih az MTI érdeklődésére kedden közölte, hogy a konkrét célterületek és termékek köre jelenleg kidolgozás alatt áll.
A karácsonyi szezonális élelmiszerek biztonságának vizsgálatán túl a hatóság oktatási tevékenysége részeként általános, elsősorban élelmiszerbiztonsági tájékoztató anyagokkal is készül szemléletformáló kampányainak – Ételt csak okosan, Szupermenta, Szabad a gazdi – weboldalain, hogy ezzel is segítse a lakosságot az ünnepi készülődésben – írták. Példaként említik a nyersanyagok beszerzésére, az ételek készítésére, tárolására vonatkozó jó tanácsokat, a gyökeres fenyőfák kezelésével kapcsolatos tudnivalókat, vagy éppen a szilveszteri petárdázáshoz kötődő állatvédelmi információkat is.
Tavaly az országos téli élelmiszer-ellenőrzéseken a hivatal ellenőrei 21,6 millió forint bírságot szabtak ki 145 esetben. Akkor összesen 5045 ellenőrzést végeztek, és 6,2 tonna terméket vontak ki a forgalomból. A fogyasztói szokásokat követve kiemelten ellenőrizték a friss húsokat, a hal és haltermékeket, a pácolt, füstölt nyers vagy főtt húskészítményeket, a virslit, az édesipari termékeket, a mézet, a déligyümölcsöket, valamint a borokat és a pezsgőket. A fokozott ellenőrzés érintette az élelmiszer előállító és forgalmazó létesítményeket, beleértve a karácsonyi ünnepi vásárokat, rendezvényeket és az állatszállításokat is – közölte korábban a Nébih. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Kedvező tapasztalatokkal zárult a nyári Nébih-ellenőrzések első szakasza
Kedvező tapasztalatokkal zárult a nyári szezonális ellenőrzés első szakasza. A…
Tovább olvasom >Megérkeztek a nyári ellenőrzések első szakaszának eredményei
Lezárult a nyári szezonális ellenőrzés első szakasza. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági…
Tovább olvasom >Paradicsom, a sokoldalú alapanyag – tartósítsuk biztonságosan a Nébih ajánlásával
A paradicsomot a gasztronómia egyik legnépszerűbb és legsokoldalúbb alapanyagaként tartják…
Tovább olvasom >További cikkeink
Agrárminisztérium: a nemzeti kormányra mindig számíthatnak a magyar gazdák
A kormány egyik legfontosabb szövetségesei a magyar gazdák, ezért a…
Tovább olvasom >Tehén- és kecskesajtokat hívtak vissza a kereskedelemből mikrobiológiai szennyeződés miatt
Franciaországból származó pasztőrözött tehén- és kecskesajtokat hívtak vissza a kereskedők…
Tovább olvasom >Rekord magasságba szökött a svájci Lidl sajtexportja tavaly
Tizenöt éves fennállásának legerősebb évét zárta a svájci Lidl sajtexport…
Tovább olvasom >