Az idei évben nem bőséges, de kielégítő kajszitermés várható Magyarországon
A kajszibarack a múltban jó exportpozícióval rendelkező gyümölcs volt, 2018 előtt évente 4-5 ezer tonnát exportáltunk. Az utóbbi években azonban a kiszámíthatatlan termés és árualap miatt az export mennyisége 1-2 ezer tonnára csökkent, miközben az import növekedett, elérve az évi 1-2 ezer tonnát.
A FruitVeb cikkéből kiderül, hogy a hazai kajszibarack termőterülete 2013 és 2020 között dinamikusan növekedett, 4 000 hektárról 5 700 hektárra. Az utóbbi években a fagykárok miatt csökkent, jelenleg mintegy 5 000 hektárt foglal el. A legjelentősebb termesztőkörzetek közé tartozik Pest és Bács-Kiskun vármegye, Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye, Somogy és Tolna vármegyék, valamint Fejér vármegye. 2018 előtt a hazai kajszitermés évjárattól függően 20 és 35 ezer tonna között mozgott. Azóta a gyakori tavaszi fagykárok miatt a termésbiztonság jelentősen romlott, a termés kiszámíthatatlanná vált, és a termelés kockázata fokozódott. Rossz évjáratokban, mint 2018, 2020, 2021 és 2023, mindössze 6-8 ezer tonna kajszit szüreteltek, míg jó évjáratokban, mint 2019 és 2022, a termés meghaladta a 20 ezer tonnát.
A tavalyi gyenge termésterhelés és jó csapadékviszonyok után idén nagyon jó virágzás volt
Az enyhe tél és a korai kitavaszodás miatt a virágzás a szokásosnál három héttel korábban kezdődött. Március közepére gyakorlatilag az egész országban lezajlott a kajszi virágzása, kedvező időjárási körülmények között, ami jó megporzást és termékenyülést eredményezett. Azonban március második felében és április közepén több hullámban érkeztek fagyok, amelyek különböző mértékben károsították a termést. Az idei évre várhatóan 16-18 ezer tonna kajszit szüretelhetünk, ami optimális esetben elérheti a 20 ezer tonnát, de rosszabb esetben 15 ezer tonna alatt is maradhat. A tényleges termés mennyisége elsősorban az elkövetkező két hónap időjárásának függvénye, beleértve a csapadék- és hőmérsékleti viszonyokat, valamint a jégkárokat. A Dunántúlon jobban megkímélték a fagyok a kajszit, míg az ország középső és északi részein jelentősebb terméskiesés tapasztalható. Az aszályos időjárás március közepétől rontotta a terméskötődést, és a kisebb gyümölcsméret miatt csökkentheti a szüretelhető mennyiségeket. A sikeres kajszitermesztés kulcsa a jó termőhely-választás, az aktív fagyvédelem, valamint a magas színvonalú és intenzív termesztéstechnológia. Az ilyen ültetvényekben általában jó a termés és kiváló a gyümölcsméret, illetve a minőség. Az idei évben egy hosszú, elnyúló kajsziszezonra számíthatunk, érdemi minőségi problémák nélkül, bár lokálisan előfordulhatnak jégverések és növényvédelmi problémák.
FruitVeb
Kapcsolódó cikkeink
2025. január 1-jétől kötelező feltüntetni a diófélék és szárított gyümölcsök származási helyét
A jövő év elejétől bizonyos diófélék és szárított gyümölcsök csomagolásán…
Tovább olvasom >Új helyszínen várja az érdeklődőket a Nébih Farm
Decembertől megnyitotta kapuját a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) megújult Nébih Farm,…
Tovább olvasom >Tájékoztatót adott ki az ENAR adatok támogatáspolitikai felhasználásról az Agrárminisztérium
Az uniós forrásból finanszírozott állatalapú támogatások esetében elvárás az állatok…
Tovább olvasom >További cikkeink
Master Good, Nestlé Hungária, Tesco Magyarország az idei győztes sorrend
A Trade magazin idén másodszor hirdette meg a Karácsonyi tv-reklámok…
Tovább olvasom >Átadásra kerültek a CO-OP Star idei Ezüstfenyő és Ezüstcsillag díjai
Ahogy minden évben karácsony előtt, úgy idén is, december közepén…
Tovább olvasom >Fogyó cégszámok, tartós félmilliós határ
2024-ben a társas vállalkozások száma várhatóan 12 ezerrel csökken, miközben…
Tovább olvasom >