Az evés rejtett örömei
Enni gyanúsan jó dolog. Az rendben van, hogy az étkezéssel elűzzük a zavaró éhségérzetet és ízélményekkel kényeztetjük magunkat – állítja a Mindennapi Pszichológia cikke –, de mindenki érzi, hogy az evés ennél sokkal többet jelent. És vajon mi az öröm az ételek puszta szemlélésében?

Az evés öröme hamar elmúlik, a nyomasztó stressz viszont megmarad
Állandó örömforrás, de hogy pontosan mit is ad nekünk, azzal nem mindig vagyunk tisztában… Az érzelmi evés jelensége közismert: sokan, ha valamilyen stressz éri őket, enni kezdenek, mégpedig a szükségesnél jóval többet. Az érzelmi evők számára ez egyfajta megküzdési stratégia, az evés okozta örömmel próbálják ellensúlyozni, elfedni a negatív lelkiállapotot. Ám sajnos ez hibás módszer, akárcsak az összes olyan stratégia, mely nem a fennálló probléma forrásának megszüntetését célozza. Az evés öröme hamar elmúlik, a nyomasztó stressz viszont megmarad, ráadásul most már tetézve a bűntudattal, melyet a túlzott evés okoz. S ha az így kialakuló, egyre rosszabb hangulatot valaki újabb evéssel kúrálja, akkor ez menthetetlenül túlsúlyossághoz és betegségekhez vezet, melyek ismét csak stresszhatást jelentenek…
A stresszcsökkentő evés amúgy logikus elméletével csak az a gond, hogy egyre több kutatás jelzi, az emberek nemcsak akkor esnek neki a kényeztető ételeknek, ha gondjuk van, hanem akkor is, ha öröm éri őket. Vagyis csak kétféle ember használja táplálkozási szükségleteitől függetlenül örömforrásként az evést: boldog és boldogtalan.
A teljes cikk a Mindennapi Pszichológia 2020. 5. számában olvasható
Kapcsolódó cikkeink
EY: Kiveszőben a márkahűség – szinte csak az ár-értékarány számít
Világszerte aggódnak a vevők az egyre emelkedő megélhetési költségek miatt,…
Tovább olvasom >Az AI sötét oldala – ki állítja meg a deepfake terjedését?
Az online térben egyre nagyobb problémát jelent a deepfake, vagyis…
Tovább olvasom >Nemzetközi árajánlati rendszer – átláthatóbb rendezvényszervezési piac
Nemzetközi árajánlati rendszer bevezetését javasolja a MaReSz a rendezvénypiac számára.…
Tovább olvasom >További cikkeink
16 százalékkal nőtt a külföldi vendégek száma 2025 első negyedévében
2025 első negyedévében közel 3,2 millió vendég érkezett a magyarországi…
Tovább olvasom >KSH: márciusban a vendégek száma 1,1, a vendégéjszakáké 5,9 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól
2025 márciusában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,1…
Tovább olvasom >Netrisk: a tavalyinál több biztosítást kötöttek az utazók április közepéig
Az idén megkötött utasbiztosítások száma alapján nőtt a magyarok utazási…
Tovább olvasom >