Az evés rejtett örömei
Enni gyanúsan jó dolog. Az rendben van, hogy az étkezéssel elűzzük a zavaró éhségérzetet és ízélményekkel kényeztetjük magunkat – állítja a Mindennapi Pszichológia cikke –, de mindenki érzi, hogy az evés ennél sokkal többet jelent. És vajon mi az öröm az ételek puszta szemlélésében?
![](https://trademagazin.cdn.webgarden.io/wp-content/uploads/2020/12/10-soft-serve-lede.nocrop.w710.h2147483647-1-225x300.jpg)
Az evés öröme hamar elmúlik, a nyomasztó stressz viszont megmarad
Állandó örömforrás, de hogy pontosan mit is ad nekünk, azzal nem mindig vagyunk tisztában… Az érzelmi evés jelensége közismert: sokan, ha valamilyen stressz éri őket, enni kezdenek, mégpedig a szükségesnél jóval többet. Az érzelmi evők számára ez egyfajta megküzdési stratégia, az evés okozta örömmel próbálják ellensúlyozni, elfedni a negatív lelkiállapotot. Ám sajnos ez hibás módszer, akárcsak az összes olyan stratégia, mely nem a fennálló probléma forrásának megszüntetését célozza. Az evés öröme hamar elmúlik, a nyomasztó stressz viszont megmarad, ráadásul most már tetézve a bűntudattal, melyet a túlzott evés okoz. S ha az így kialakuló, egyre rosszabb hangulatot valaki újabb evéssel kúrálja, akkor ez menthetetlenül túlsúlyossághoz és betegségekhez vezet, melyek ismét csak stresszhatást jelentenek…
A stresszcsökkentő evés amúgy logikus elméletével csak az a gond, hogy egyre több kutatás jelzi, az emberek nemcsak akkor esnek neki a kényeztető ételeknek, ha gondjuk van, hanem akkor is, ha öröm éri őket. Vagyis csak kétféle ember használja táplálkozási szükségleteitől függetlenül örömforrásként az evést: boldog és boldogtalan.
A teljes cikk a Mindennapi Pszichológia 2020. 5. számában olvasható
Kapcsolódó cikkeink
Friss kutatás: a magyarok közel fele nem használ fényvédő krémet, ráadásul a déli órákban sem kerülik a napfényt
Egy friss, reprezentatív kutatás szerint a magyar lakosság mindössze 8…
Tovább olvasom >K&H: a szén-dioxid-kibocsátás magától nem csökken
Fenntarthatósági stratégia és konkrét karbonlábnyom-csökkentési tervek híján a magyar vállalatok…
Tovább olvasom >Így költöttek a magyar drukkerek a válogatott meccseinek helyszínein
A németországi futball Európa-bajnokság városai jelentős anyagi forrásokat fordítottak arra,…
Tovább olvasom >További cikkeink
9 milliárd forint a K&H SZÉP kártyákon
Hónapról hónapra növekszik a K&H SZÉP kártya forgalom, de még…
Tovább olvasom >Időben kezdik
Kortársaiktól tanulják meg a helyes táplálkozást az iskolások a Magyar…
Tovább olvasom >Érzelmek és emlékek
A desszertnek érzelmeket, emlékeket kell ébreszteni – ez Tiziano Mita…
Tovább olvasom >