Az év terméke díj 2021
Így ítélt a zsűri
Töretlenül, előre
Megfogyva bár, de törve nem. Hánykolódik, de el nem süllyed. Míg élek, remélek. (Utóbbi kettőt tán még eredetiben is tudom; már nem volt hiába négyévnyi latin a gimiben… Fluctuat nec mergitur; Dum spiro, spero.)
Ezeket a találatokat dobja hirtelenjében a fejemben kattogó közhelygenerátor plusz a hozzákapcsolt örökoptimizmus-turbó, nyilvánvalóan overdrive fokozatban, amikor a tavalyi Év Terméke díjazási rendszer eredményeit kell értékelnem zsűrielnökként.
Kezdjük a tényekkel. Nem maradt el a Product of the Year. És ez már önmagában jó. Viszont kevesebb lett a nyertes, a megszokott 8-10 kategória helyett csak ötben hirdettünk győztest. Ez alapvetően két dolog miatt történt. A koronavírus-helyzetet talán nem kell túlragoznom, elég annyi, hogy pont a veszélyhelyzet elrendelésekor kellett lezárnunk a pályázást. Azok a napok inkább a túlélésről, készletezésről, gyártás és disztribúció átszervezéséről szóltak. A másik ok belső volt: az aktuális versenyjogi előírásoknak megfelelően szigorítottuk a nevezést és lebonyolítást, ezzel is javítva a díjazás szelekciós rendszerét.
Érdemes egy pillantást vetnünk a győztesekre is: egyrészt voltak az „örök visszatérők”, azok a márkatulajdonosok, akik szinte minden évben sikeresen indulnak. Ők így is erősítik márka- és imidzsépítésük konzisztenciáját. És voltak új belépők, akár alapvető élelmiszer kategóriákban is, akik a „válságmarketing” időszakában kapcsoltak magasabb fokozatra, adtak újabb lökést termékeiknek.
Ezért végül, a gimis latinórákon szintén sulykolt antik himnuszok keretes szerkezetét követve, mi mással is zárhatnám soraimat, mint Erasmus, Nagy Konstantin és Vergilius buzdításával:
Az év hozza a termést, nem pedig a mező. E jelben győzni fogsz. Így jutsz fel a csillagokig! (Annus producit fructum, non arvum – In hoc signo vinces – Sic itur ad astra). //
________________________________________
Fogyasztóként is tudni kell gondolkodni!
Az előzetes bírálat során is az volt a tapasztalatom, hogy a versenyző termékek nagy részére jellemző a valódi innovációs tartalom, amely a fogyasztók számára is releváns lehet és értéket jelent. A vásárlók, fogyasztók általában akkor nyitottak az újdonságra, ha az előzetes várakozásaikat igazolják a kipróbálás, a használat, a fogyasztás során szerzett tapasztalatok. Ennek a kritériumnak véleményem szerint számos versenyző termék megfelelt.
A termékek értékelésekor nemcsak szakértői, hanem fogyasztói fejjel is igyekeztem gondolkodni, vagyis melyek azok a termékek, amelyek megfelelhetnek a fent már említett kritériumnak, azaz rendelkeznek a fogyasztók számára is érzékelhető, számukra értéket jelentő innovációval. A COVID-válság a döntéseimet nem befolyásolta, azt azonban fontos elmondanom, hogy nagyon tisztelem azokat a márkatulajdonosokat, akik nehezebb időkben sem mondanak le a fejlesztésekről, és hosszú távú innovációs stratégiában gondolkodnak. Ez a gondolkodás mindenben megfelel a saját üzleti krédómnak, de éppen ezért azt is tudom, hogy kritikus helyzetekben nem mindig egyszerű képviselni ezt a gondolkodást, és esetenként még nehezebb ezt megvalósítani a szervezeten belül.
Nem találtam direkt összefüggést a díjazott kategóriák és a vírus nyerteseinek tekinthető szektorok között, de ez minden bizonnyal azzal is összefügg, hogy a versenyben induló termékinnovációk jó része tavaly március előtt született, hiszen a nevezési kritériumok alapján mindössze az utolsó három hónap esett a vírusválság kezdeti időszakára.
A POY idei győzteseit elsősorban az köti össze, hogy a fogyasztói értékelések alapján minden győztes jobban teljesített az innováció dimenziója mentén. A díjazott termékek nem mindig múlták felül versenytársaikat az attraktivitás területén, de mindig kiemelkedően jól teljesítettek az innovációban. //
________________________________________
A bizalom a kulcs továbbra is
A válság idején a vásárlói preferenciákat a megszokottnál is több tényező befolyásolja, a márkákkal kapcsolatos bizalom is fontosabbá válik; egy, az év terméke típusú elismerés hasznos iránytű a vásárló számára.
A termékminőség megkülönböztetése – a márkázási tevékenység részeként – most a korábbinál is nagyobb jelentőséget kap a cégek stratégiájában. A jó márkázás pedig nemcsak megkülönböztet, de a termékelőnyökre is felhívja a figyelmet, bizalmat ébreszt a vásárlókban, erősíti a lojalitást és támogatja a márkaérték megőrzését.
Az értékelés során elsősorban az innovációt kerestem, annak minden részletében: újítást a termékek megjelenésében vagy tartalmában, esetleg más kreatív ötletekben. A szakmai zsűrizés előválogatása most is konszenzusok mentén történt, de a díjat végső soron a fogyasztók ítélik oda a győzteseknek. Ez fontos, hiszen a POY sikerének kulcsa a fogyasztók bevonása: az ő értékítéletük pedig nemcsak az adott készítmények piaci sikerét tükrözi, de a reprezentatív lakossági minta visszajelzést ad a fejlesztőknek is arról, hogy mire mutatkozik valós igény.
Lapunk a Product of the Year kizárólagos FMCG-médiapartnereként idén is elsőként mutatja be teljes körűen a győztes termékeket. Gratulálunk a nyerteseknek! //
________________________________________
Emelkedett a versenyző termékek színvonala!
Azt látom, hogy a COVID-válságból több gyártó cég éppen az innovációkkal menekül előre, és ahogyan a privát háztartásokban sokan ezt az időszakot például lakásfelújításra használják ki, úgy sok cég most ráncfelvarrást hajt végre, innovál, fejleszt és készül a normális életre és üzleti környezetre. Ezért a versenyző termékek színvonala megítélésem szerint nem esett, sőt, emelkedett!
Nem ismerem részleteiben a fogyasztási statisztikákat, azt, hogy bizonyos termékcsoportok esetében milyen hatást gyakorolt a válság a fogyasztásra, a vásárlók miként csoportosították át a költéseiket, de az, ha valamilyen újdonság jelenik meg a polcokon – fogyasztói szemmel – nyilván sokat segíthet a döntésben, és eltérítheti a vásárlást a szokásostól. A válság után tudjuk meg, hogy ez az általunk vizsgált termékek esetében jelentett-e versenyelőnyt ebben a rendkívüli időszakban.
Feltűnőek voltak a korábbi évekhez képest azoknak a szektoroknak az innovációi, amelyeknek a termékei különösen fókuszba kerültek a válság miatt. Ilyenek a készételek, az egészséges táplálkozást, egészségmegőrzést, szem előtt tartó gyártók. Feltűnő volt az idei pályázók között például a különböző vitaminokat, immunitást erősítő termékeket gyártók korábbiaknál nagyobb száma.
A korábbi évekhez képest sokkal több a valódi innovációt kínáló pályázók száma, akik nem csupán átcsomagolták a már ismert termékeiket, vagy a fogyasztók számára irreleváns innovációt kínáltak. A válság előhívta a kreativitást, a termékfejlesztést, valódi innovációt. Szinte minden szektorból és termékcsoportból voltak kedvenceim, ezeket a pontozás és majd a vásárlásaim során juttattam és juttatom kifejezésre. //
________________________________________
Az egyediséget keresem a termékben
A PoY verseny minden évben meglep azzal, hogy megjelennek olyan kategóriák, termékek, amelyekre nem is gondoltam volna, hogy szembejönnek velem egy ilyen versenyen.
Nagyon érdekes megfigyelni, hogy mennyire eltérő stratégiákkal próbálkoznak a versenyzők. Van, amikor egy-egy termékkategóriában a pályázók „biztosra” menve nagyon hasonló jellemzőjű és megjelenésű termékekkel szállnak versenybe. Az esetek egy jelentős részében nem jellemző a kockázatvállalás, és nem mernek a termelők nagyon eltérni a megszokottól, az átlagostól. Nem lehet nagyot hibázni, de kiemelkedő eredményt sem lehet elérni ezzel a megközelítéssel. A megjelenés persze a legfeltűnőbb ebből a szempontból, de kicsit lehangoló, ha azt látjuk, hogy ha az egyes termékek design- és termékleírás-elemeit kicserélnénk, akkor senki nem venné észre a cserét. Mindannyian magunk előtt látjuk azt a klasszikus műanyag csomagolású piros egy kis kékkel élénkített élelmiszert, háztartási terméket, amelynél nem tudjuk eldönteni, hogy százszor vagy ezerszer láttuk-e már.
Más kategóriákban pedig jellemzőbb az átlagtól való eltérés igénye, a valóban különböztessük meg magunkat a versenytársainktól szemlélet. Ezeket a termékeket öröm nézni és megérteni, hogy milyen apró nüanszokkal próbálják magukat egyedivé tenni. Ha látom a konyha marketingtől való eltérését, az ötletet, a gondolatot, akkor egyértelmű, hogy mire kell szavaznom.
Idén értelemszerűen kerestem a COVID-hatást. Vajon a termékfejlesztők is „haladnak-e” a korral, és alkalmazkodnak-e a megváltozott körülményekhez. Nem állítom, hogy egy COVID-ellenes bemutatóvá vált volna a verseny, de több termékcsoportnál érezhető volt a megváltozott fogyasztói szemlélethez való igazodás igénye. A korábban kicsit lesajnált készétel azért hangsúlyosabban jelent meg, és a higiéniai termékekről is azonnal a COVID jut az ember eszébe. De ezekben a kategóriákban is kevés egyedül azt az üzenetet sugallani, hogy COVID. Ennél – főleg hosszú távon – többre van szükség! //
________________________________________
Erősödő grafikai színvonal
Úgy vélem, hogy a hazai termékek, a hazai alapanyagokat felhasználó, illetve a hazai ízléshez illeszkedő termékek mindig sikeresebbek! Ebben a tekintetben a hazai fogyasztó kissé konzervatív, ugyanakkor fenntarthatósági szempontból a helyi termékek a világ összes szegletében kiemelt figyelmet kapnak. A válság hatását nem érzékeltem közvetlenül a nevezett termékek körében, de az egészségtudatosság, valószínűleg a pandémia miatt, tovább erősödhet a keresletben. Ennek én személy szerint örülök, még akkor is, ha a válság valódi hatásait valószínűleg évekig nyögi majd a világgazdaság.
Idén tovább erősödött a vitaminok, táplálékkiegészítők jelenléte. Megfigyelésem szerint a gluténmentes termékek egyre erőteljesebben vannak jelen az üzletekben, itt további bővülést várok, ami jótékonyan hathat a termékek árszínvonalára is, egyre általánosabb és elérhetőbb lesz minden vásárló számára ez az egészséges termékkör.
Az én értékelési szempontjaim között a termékcsomagolások grafikai megjelenésének megítélése, a csomagolások grafikai designja a legfontosabb.
Úgy ítélem, hogy a benevezett termékek általános grafikai színvonala évről évre javul. Számomra a kedvenc megoldások azok közül a termékek közül kerülnek ki, amelyek a „hazai termék” identitást a legszínvonalasabban, legkreatívabban jelenítik meg. Sikeresen túlléptünk az egyszerű „nemzeti színű pántlika”-szinten. //
Kapcsolódó cikkeink
Állatjólét és fenntarthatóság – Az európai állattenyésztők 2030-ig tartó jövőképe
Az állattenyésztési élelmiszerláncban tevékenykedő, hasonló gondolkodású uniós partnerekből álló „Európai…
Tovább olvasom >Kiemelt cél a hazai borágazat sikere és támogatása
A magyar borászat továbbra is a hazai agrárium egyik legfontosabb…
Tovább olvasom >Iványi – Bio Csirke
Egy új, régóta várt termékkört szeretnénk bemutatni, az Iványi brand…
Tovább olvasom >További cikkeink
Érdemes a hazai szárnyasokat választani Márton-nap alkalmából
Idén sem hiányozhat a Márton napi asztalról a libapecsenye. A…
Tovább olvasom >Márton-nap előtt: drágulásra számíthatunk a liba és kacsa esetében?
November 11-én, Szent Márton napján a hagyomány szerint libát illik…
Tovább olvasom >Rendkívüli fogyasztóvédelmi ellenőrzést indítanak az ételfutár cégeknél
A fogyasztóvédelemért felelős Nemzetgazdasági Minisztérium rendkívüli fogyasztóvédelmi vizsgálatot indít a…
Tovább olvasom >