Az év szakembere
Hagyományosan február első napjaiban adja át a Turizmus Kft. az előző esztendő „Év szakembere” kitüntetéseit. Minden túlzás nélkül állíthatjuk, hogy évről évre ez a turisztikai szakma egyik legrangosabb eseménye, talán az egyetlen olyan alkalom, amikor a szerteágazó szakma vezető képviselői együtt vannak. Az idén tizenhetedik alkalommal kerültek kiadásra a díjak, és a „2008. év gasztronómusa” kitüntető címet Kocsonya Kálmán, a balatonöszödi kormányüdülő 49 éves konyhafőnöke kapta – ellenszavazat nélkül!
– Bár a cím a tavalyi évszámot tartalmazza, biztos vagyok benne, hogy a harminctagú szakmai zsűri nem csak a 2008-as munkámat, hanem több mint három évtizedes szakmai múltamat honorálta – mondta kérdésünkre Kocsonya Kálmán. – Kimondhatatlan érzés volt a Művészetek Palotájában összegyűlt több száz szakmabeli előtt átvenni a díjat.
A siófoki születésű konyhafőnök 1974 óta tevékenykedik a szakmában, dolgozott a Pannónia Vendéglátónál és a Hunguest kötelékében, de forgatta a fakanalat többek között Portugáliában, a skandináv országokban, de még Thaiföldön is. Versenyezni 1980-ban kezdett, több olimpián és világkupán szerepelt, 2002-ben Luxemburgban a nemzeti válogatott tagjaként ezüstérmet szerzett.
– Negyven felett már ideje átadni a lehetőséget a fiataloknak, ezért Luxemburg után befejeztem az aktív versenyzést, azóta főképpen a fiatalok felkészítésére koncentrálok. A tavalyi erfurti olimpián a Kodolányi Főiskola regionális csapatának trénereként vettem részt.
A napi munka mellett egyébként is komoly figyelmet szentel a fiatalok képzésének. Azonban felismerte azt is, hogy az új generáció pallérozásához nem elég a mesterszakácsi cím, ezért negyvenöt évesen újra az iskolapadba ült. Sajátos státus, hogy miközben tanul a diplomáért a Budapesti Gazdasági Főiskolán, ugyanott gyakorlati oktatóként is dolgozik.
– Fontosnak tartom a szakma színvonalának emelését. Ennek szellemében igyekszem az MNGSZ alelnökeként a szakácstársadalom egészének érdekeit képviselni. Aki ismer, tudja, hogy bárki megkeres, nem nézem, melyik szakmai érdekcsoport híve, számíthat a segítségemre. Az elnökséggel együtt az én mandátumom is lejár, de úgy érzem, hasznos lehetek még a tagság számára, ezért szívesen folytatnám munkámat a szövetségben.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >