Az Európai Bizottság elvetheti a Nutri-Score bevezetését az Unióban
Az Európai Bizottság várhatóan eláll a Nutri-Score egységes bevezetésétől az Európai Unióban – derült ki a Radio France beszámolójából.
A médium az NGO Foodwatch által megtekintett, 2024 végéről származó dokumentumra hivatkozva tette közzé, hogy a Bizottság jövőbeli címkézésre vonatkozó javaslatában nem kívánja egyik meglévő rendszert sem másolni, ezzel pedig kizárja a Franciaországban és Belgiumban használatos Nutri-Score színkódolt jelölést is.
A döntés mögött olasz lobbiérdekek állhatnak, amelyek a Nutrinform Battery rendszert preferálják. Olaszország ellenállt a Nutri-Score bevezetésének, mivel az 100 grammnyi termék tápértéke alapján rangsorolja az élelmiszereket, szemben az iparág számára kedvezőbb adag-alapú megközelítéssel. Az olasz hatóságok és vállalkozások kijelentették, hogy szerintük a Nutri-Score „egzisztenciális fenyegetést” jelentene az olasz gasztronómiai hagyományokra.
Miután több ország részéről ellenállást tapasztalt, az Európai Bizottság az egységes élelmiszercímkézésre vonatkozó tervezett javaslatát levette a napirendről.
A Bizottság ugyan a hírt nem kommentálta, de jelezte, hogy továbbra is elkötelezett az átláthatóság megteremtése mellett annak érdekében, hogy a fogyasztók tájékozott döntéseket hozhassanak. A szabványos élelmiszercímkézésre vonatkozó új javaslat időzítéséről egyelőre nincs információ.
Kapcsolódó cikkeink
Agrárkamara-elnök: az Európai Bizottság ellehetetleníti Európa mezőgazdasági termelését
Közös demonstrációt tartottak a V4+ országok agrárkamarái a szlovákiai Holicsban,…
Tovább olvasom >Az Európai Bizottság ütemtervet készített a mezőgazdaság és az élelmiszeripar versenyképességének javítására
Az Európai Bizottság ütemtervet tett közzé szerdán a mezőgazdaság és…
Tovább olvasom >Az EU határozottan fel fog lépni a szabad kereskedelmet akadályozó intézkedésekkel szemben
Az Európai Bizottság rossz irányba tett lépésnek tekinti Donald Trump…
Tovább olvasom >További cikkeink
Februárban emelkedett a FAO élelmiszerár indexe
A cukor, tejtermékek és a növényi olajok drágulásától fűtve nőtt…
Tovább olvasom >A fejlesztéseknek köszönhetően nőtt a hajtatott zöldségtermesztés versenyképessége
Az elmúlt években sem tört meg a hazai hajtatott zöldségtermesztés…
Tovább olvasom >A mentes termékek piacán indítana felmérést a NAK munkacsoportja
Komplex felmérést indít a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a mentes termékek…
Tovább olvasom >