Az Európai Bizottság az uniós borágazat versenyképességének erősítésére tett javaslatot
Az Európai Bizottság intézkedéseket javasol az európai borágazat versenyképességének, ellenálló képességének javítására, hogy – mint írták – az ágazat létfontosságú gazdasági erő maradjon az elkövetkező évtizedekben.
A pénteki brüsszeli közlemény szerint az uniós bizottság célzott intézkedések bevezetését szorgalmazza annak érdekében, hogy segítse az ágazatot a termelési potenciál növelésében, a változó fogyasztói preferenciákhoz való alkalmazkodásban és az új piaci lehetőségek kiaknázásában.
Az intézkedések számos, a munkahelyektől függő vidéki terület életképességének megőrzéséhez is hozzájárulnak, megőrizve az uniós borágazat társadalmi jelentőségét
– írták.
A dokumentum javaslatokat tartalmaz a többlet megelőzésére azáltal, hogy a tagállamok felhatalmazást kapnak arra, hogy engedélyezzék a kivágást, azaz a nem kívánt vagy felesleges szőlőültetvények eltávolítását, és tegyék lehetővé a zöldszüretet, azaz az éretlen szőlő leszedését. A többlettermelés megelőzése a piac stabilizálásának elősegítését és a termelők pénzügyi terheléstől való védelmét is szolgálja – írták.
A javaslat elfogadása esetén a termelők rugalmasságot kapnak az újratelepítési engedélyezési eljárások tekintetében is, ami segíteni fogja őket abban, hogy befektetési döntéseiket a változó környezethez igazítsák. A tagállamoknak lehetőségük lesz arra is, hogy a telepítési engedélyeket jobban hozzáigazítsák nemzeti és regionális igényeikhez – írták.
Kiemelték: a javaslat nagyobb támogatást irányoz elő az ágazat számára annak érdekében is, hogy ellenállóbbá váljon az éghajlatváltozással szemben. Így a tagállamok az éghajlatváltozás mérséklésére és az ahhoz való alkalmazkodásra irányuló beruházások esetében az elszámolható beruházási költségek 80 százalékáig növelhetik az uniós pénzügyi támogatás maximális összegét
– tájékoztattak.
Az alacsonyabb alkoholtartalmú borászati termékekre vonatkozóan egyértelműbb szabályok és közös termékmegnevezések vonatkoznak majd, amelyek révén – a szöveg szerint – könnyebbé válik az innovatív termékek forgalmazása az egységes piacon. Az uniós bizottság továbbá harmonizálná a címkézést is.
Ez – véleményük szerint – előnyös lesz a gazdasági szereplők számára a költségek csökkentése tekintetében, egyszerűsíti az uniós határokon átnyúló kereskedelmet, miközben a fogyasztók számára könnyebb hozzáférést biztosít az információkhoz.
A földrajzi jelzések alapján oltalom alatt álló borokat előállító termelők támogatást kaphatnak majd a borászati turizmus fejlesztéséhez, elősegítve a vidéki térségek gazdasági fejlődését – írta közleményében az uniós végrehajtó testület.
Kapcsolódó cikkeink
Az Európai Bizottság jóváhagyta a kőszegi borok oltalom alatt álló eredetmegjelölését
Az Európai Bizottság jóváhagyta a magyarországi Kőszeg, illetve Kőszegi név…
Tovább olvasom >Történelmi döntés: az Európai Bizottság jóváhagyta az első fenntarthatósági áregyezséget a borágazatban
Az Európai Bizottság első alkalommal foglalt hivatalosan állást egy fenntarthatósági…
Tovább olvasom >Terjed a szőlő aranyszínű sárgaság: már a Somlói borvidéket is elérte a súlyos betegség
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) friss laboratóriumi vizsgálatai alapján immár…
Tovább olvasom >További cikkeink
NGM: már több mint félszáz cég fejlesztési terveiről született döntés a Demján Sándor Tőkeprogramban
Brüsszel nyomásgyakorlása ellenére a kormány mindent megtesz a hazai kkv-k…
Tovább olvasom >A Burberry negyedéves bevétele 5,5 százalékkal csökkent
A brit Burberry Group, a világ egyik vezető luxus ruházati…
Tovább olvasom >Az amerikai fagylaltnap alkalmából akció indult vasárnap a Balatonnál
Ezer gombóc fagylaltkupont rejtenek el vasárnaptól a Balaton körül az…
Tovább olvasom >