Az Európai Bizottság az uniós borágazat versenyképességének erősítésére tett javaslatot
Az Európai Bizottság intézkedéseket javasol az európai borágazat versenyképességének, ellenálló képességének javítására, hogy – mint írták – az ágazat létfontosságú gazdasági erő maradjon az elkövetkező évtizedekben.
A pénteki brüsszeli közlemény szerint az uniós bizottság célzott intézkedések bevezetését szorgalmazza annak érdekében, hogy segítse az ágazatot a termelési potenciál növelésében, a változó fogyasztói preferenciákhoz való alkalmazkodásban és az új piaci lehetőségek kiaknázásában.
Az intézkedések számos, a munkahelyektől függő vidéki terület életképességének megőrzéséhez is hozzájárulnak, megőrizve az uniós borágazat társadalmi jelentőségét
– írták.
A dokumentum javaslatokat tartalmaz a többlet megelőzésére azáltal, hogy a tagállamok felhatalmazást kapnak arra, hogy engedélyezzék a kivágást, azaz a nem kívánt vagy felesleges szőlőültetvények eltávolítását, és tegyék lehetővé a zöldszüretet, azaz az éretlen szőlő leszedését. A többlettermelés megelőzése a piac stabilizálásának elősegítését és a termelők pénzügyi terheléstől való védelmét is szolgálja – írták.
A javaslat elfogadása esetén a termelők rugalmasságot kapnak az újratelepítési engedélyezési eljárások tekintetében is, ami segíteni fogja őket abban, hogy befektetési döntéseiket a változó környezethez igazítsák. A tagállamoknak lehetőségük lesz arra is, hogy a telepítési engedélyeket jobban hozzáigazítsák nemzeti és regionális igényeikhez – írták.
Kiemelték: a javaslat nagyobb támogatást irányoz elő az ágazat számára annak érdekében is, hogy ellenállóbbá váljon az éghajlatváltozással szemben. Így a tagállamok az éghajlatváltozás mérséklésére és az ahhoz való alkalmazkodásra irányuló beruházások esetében az elszámolható beruházási költségek 80 százalékáig növelhetik az uniós pénzügyi támogatás maximális összegét
– tájékoztattak.
Az alacsonyabb alkoholtartalmú borászati termékekre vonatkozóan egyértelműbb szabályok és közös termékmegnevezések vonatkoznak majd, amelyek révén – a szöveg szerint – könnyebbé válik az innovatív termékek forgalmazása az egységes piacon. Az uniós bizottság továbbá harmonizálná a címkézést is.
Ez – véleményük szerint – előnyös lesz a gazdasági szereplők számára a költségek csökkentése tekintetében, egyszerűsíti az uniós határokon átnyúló kereskedelmet, miközben a fogyasztók számára könnyebb hozzáférést biztosít az információkhoz.
A földrajzi jelzések alapján oltalom alatt álló borokat előállító termelők támogatást kaphatnak majd a borászati turizmus fejlesztéséhez, elősegítve a vidéki térségek gazdasági fejlődését – írta közleményében az uniós végrehajtó testület.
Kapcsolódó cikkeink
Ez lehet az oka a vörösbor-fogyasztás drámai visszaesésének
Az elmúlt években világszerte érzékelhető a vörösbor-fogyasztás visszaesése – és…
Tovább olvasom >Alumíniumpalackos bort vezet be a brit Aldi
Április 14-től alumíniumpalackos saját márkás borral bővül az Aldi kínálata…
Tovább olvasom >Több mint 250 ezer magyar gazda állt ki a területalapú támogatások megőrzése mellett
Személyesen vitték el Brüsszelbe az agrártámogatások megőrzését célzó petíciót a…
Tovább olvasom >További cikkeink
Vezetőváltás a Henkel magyarországi Consumer Brands üzletága élén
2025 április elsejétől Maurizio Salvaggio a Henkel Magyarország Consumer Brands…
Tovább olvasom >A piaci kihívások mellett is növekedni tudott a BioTechUSA-cégcsoport
Közzétette éves jelentését a tisztán hazai tulajdonú BioTechUSA-cégcsoport: a gazdasági…
Tovább olvasom >Megújult a KOMETA – Jó étellel a jó életért
Buona vita!, azaz jó élet lett az olasz gyökerekkel is…
Tovább olvasom >