Az Európai Bizottság az uniós borágazat versenyképességének erősítésére tett javaslatot
Az Európai Bizottság intézkedéseket javasol az európai borágazat versenyképességének, ellenálló képességének javítására, hogy – mint írták – az ágazat létfontosságú gazdasági erő maradjon az elkövetkező évtizedekben.
A pénteki brüsszeli közlemény szerint az uniós bizottság célzott intézkedések bevezetését szorgalmazza annak érdekében, hogy segítse az ágazatot a termelési potenciál növelésében, a változó fogyasztói preferenciákhoz való alkalmazkodásban és az új piaci lehetőségek kiaknázásában.
Az intézkedések számos, a munkahelyektől függő vidéki terület életképességének megőrzéséhez is hozzájárulnak, megőrizve az uniós borágazat társadalmi jelentőségét
– írták.
A dokumentum javaslatokat tartalmaz a többlet megelőzésére azáltal, hogy a tagállamok felhatalmazást kapnak arra, hogy engedélyezzék a kivágást, azaz a nem kívánt vagy felesleges szőlőültetvények eltávolítását, és tegyék lehetővé a zöldszüretet, azaz az éretlen szőlő leszedését. A többlettermelés megelőzése a piac stabilizálásának elősegítését és a termelők pénzügyi terheléstől való védelmét is szolgálja – írták.
A javaslat elfogadása esetén a termelők rugalmasságot kapnak az újratelepítési engedélyezési eljárások tekintetében is, ami segíteni fogja őket abban, hogy befektetési döntéseiket a változó környezethez igazítsák. A tagállamoknak lehetőségük lesz arra is, hogy a telepítési engedélyeket jobban hozzáigazítsák nemzeti és regionális igényeikhez – írták.
Kiemelték: a javaslat nagyobb támogatást irányoz elő az ágazat számára annak érdekében is, hogy ellenállóbbá váljon az éghajlatváltozással szemben. Így a tagállamok az éghajlatváltozás mérséklésére és az ahhoz való alkalmazkodásra irányuló beruházások esetében az elszámolható beruházási költségek 80 százalékáig növelhetik az uniós pénzügyi támogatás maximális összegét
– tájékoztattak.
Az alacsonyabb alkoholtartalmú borászati termékekre vonatkozóan egyértelműbb szabályok és közös termékmegnevezések vonatkoznak majd, amelyek révén – a szöveg szerint – könnyebbé válik az innovatív termékek forgalmazása az egységes piacon. Az uniós bizottság továbbá harmonizálná a címkézést is.
Ez – véleményük szerint – előnyös lesz a gazdasági szereplők számára a költségek csökkentése tekintetében, egyszerűsíti az uniós határokon átnyúló kereskedelmet, miközben a fogyasztók számára könnyebb hozzáférést biztosít az információkhoz.
A földrajzi jelzések alapján oltalom alatt álló borokat előállító termelők támogatást kaphatnak majd a borászati turizmus fejlesztéséhez, elősegítve a vidéki térségek gazdasági fejlődését – írta közleményében az uniós végrehajtó testület.
Kapcsolódó cikkeink
A magyar bor történetei: királyok kedvencétől a bikavérig – történelmi est Egerben
2025. május 15-én különleges történelmi-gasztronómiai eseménynek ad otthont a Juhász…
Tovább olvasom >A Lidl Magyarország a hazai borászatok sikeréért is dolgozik
A Lidl Magyarország 2024-ben mintegy 17,5 milliárd forinttal, az elmúlt…
Tovább olvasom >Történelmi utazás a magyar bor nyomában – Egerben folytatódik a Rubicon és az MKIK előadássorozata
Május 15-én Egerben folytatódik a Rubicon Intézet és a Magyar…
Tovább olvasom >További cikkeink
Az Egyesült Királyságban online is elérhető a Tesco F&F ruházati kínálata
Reagálva a növekvő vásárlói igényekre a brit Tesco május 7-től…
Tovább olvasom >IFFA 2025: megmutatta erejét a hús- és fehérjeipar Frankfurtban
Több mint 1000 kiállító és 63117 szakmai látogató részvételével zajlott…
Tovább olvasom >Többségi részesedést szerzett a Danone a növényi alapú Kate Farmsban
Bejelentette a francia Danone, hogy többségi részesedést vásárol az amerikai…
Tovább olvasom >