Az európai arisztokrácia udvarainak gasztronómiája mutatkozik be Gödöllőn
Az európai arisztokrácia udvarainak gasztronómiája mutatkozik be ebben az évben a Gödöllői Királyi Kastélyban egy nemzetközi programsorozat részeként.
Az intézmény közleménye szerint a kulturális örökség európai évében Portugáliától Lengyelországon át Dániáig 19 királyi rezidenciában, több mint 100 rendezvény keretében mutatják be az európai gasztronómiai örökséget kiállítások, tematikus utak, múzeumpedagógiai foglalkozások, családi napok, workshopok, szemináriumok, előadások, rekonstrukciók, viták és kóstolók keretében.
A Gödöllői Királyi Kastély mint az Európai Királyi Rezidenciák Szövetségének tagja csatlakozik a kezdeményezéshez és Terítéken a „fehér arany” – nagypolgári, arisztokrata és uralkodói porcelánok a 19. századból címmel rendez tárlatot, amelyen az arisztokraták vendéglátási szokásait mutatják be.
Mint írják, a reprezentáció és az etikett sehol sem került annyira erősen előtérbe, mint a szertartások által uralt étkezéseken, főként az esti vacsorákon, ahol a tányérok, a poharak és az evőeszközök minősége jól mutatta a vendéglátó család társadalmi helyzetét. Az időszaki kiállításon szereplő tárgyak jellegzetes 19. századi darabok, amelyek között láthatók lesznek az empire korszakától készülteken át egészen a híres magyar porcelánmanufaktúrák különleges darabjaiig.
A gasztronómia a kastély húsvéti programjaiban is kiemelt szerepet kap, de bemutatkozik Sisi kedvenc virága, az ibolya is, többek közt az ibolyakóstolás és az illatkalandtúra programjain.
Húsvéthétfőn a hagyományok jegyében zajlanak a kastély rendezvényei, a Séta Erzsébet királyné nyomában című programon pedig a királyné lakosztályát fedezhetik fel az érdeklődők, de ellátogathatnak az istállóba és a Lovardába is. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Utcai gasztrofesztivál, vacsoraestek és fesztiválos ételrendelés a SopronFesten
A SopronFest Gourmet programjainak keretében, egy héten át városszerte a…
Tovább olvasom >Három új menüsorral újít a Michelin-ajánlott szarvasi bisztró
Három új degusztációs menüsorral újult meg a Michelin Guide Bib…
Tovább olvasom >Új szintre emelik a balatoni gasztronómiát: megoldást hozhat a szezonalitásra és a munkaerőhiányra a Balatoni Kulináris Műhely
A térség éttermei, borászatai és szakképző intézményei közösen alakították ki…
Tovább olvasom >További cikkeink
A Hortobágyi Csárdában lett hungarikum a csárda
Hungarikummá nyilvánították a csárdát és a badacsonyi kéknyelűt a Hungarikum…
Tovább olvasom >Utcai gasztrofesztivál, vacsoraestek és fesztiválos ételrendelés a SopronFesten
A SopronFest Gourmet programjainak keretében, egy héten át városszerte a…
Tovább olvasom >Unicum-sör – reklámkampány és nyereményjáték
Generációk bulifétise volt a kultikus Unicum-sör párosítás, amit még a…
Tovább olvasom >