Az EU teszteli az élelmiszerek és takarmányok környezeti lábnyomát
Az EU piacán a termékek és szolgáltatások, valamint a szervezetek (intézmények, vállalkozások) környezetvédelmi teljesítményének mérésére országonként eltérő módszereket, eljárásokat (ISO 14044, PAS 2050 stb.) alkalmaznak, amelyek nem teszik lehetővé a termékek teljesítményének összehasonlítását és az EU szabadpiaci feltételeinek teljesülését.
Az egységesítés érdekében az EU 2013. április 9-én jelentette meg a zöld termékek egységes piacának kialakításával kapcsolatos COM (2013)196 közleményét. Az egységes zöldpiac kialakításának eszköze az életciklus szemléleten alapuló környezeti lábnyom alkalmazása. A termékek és szolgáltatások rendszere a PEF (product environmental footprint), a szervezetek, intézmények, vállalkozások rendszere pedig az OEF (organisation environmental footprint).
A termékekre vonatkozó környezeti lábnyom tesztelésének célja:
az élelmiszerek és takarmányok termékkategória szabályainak kidolgozása és validálása (Product Environmental Footprint Category Rules – PEFCRs), beleértve a teljesítési benchmarkot/ összehasonlíthatóságot,
a különböző megfelelési és ellenőrzési rendszerek tesztelése, annak érdekében, hogy megfelelő és hatékony rendszer kerüljön kidolgozásra,
az érdekelt felek (a rendszerben résztvevő partnerek) között a különböző üzlettől – üzletig (business-to-business, B2B) és üzlettől – fogyasztóig (business-to-consumer, B2C) folyamatában megfelelő kommunikáció alakuljon ki a környezeti lábnyom (Product Environmental Footprint, PEF) alkalmazásával,
A felhíváson minden érdekelt fél részt vehet, aki javaslatot tesz az élelmiszer/takarmány termékkategóriára (pl. feldolgozott gyümölcstermékek, nem alkohol tartalmú termékek, hústermékek, liszttermékek, tojástermékek, tejtermékek, konzervipari termékek, stb.) és rész kíván venni a termékkategória szabály kidolgozásában (Product Environmental Footprint Category Rules, PEFCRs). A tesztelési időszak három évig tart.
Az élelmiszerek és takarmányok tesztelése magába foglalja az ágazathoz közvetlenül kapcsolódó egyéb termékeket és szolgáltatásokat is, mint a csomagoló anyagok gyártása, felhasználása, vendéglátó ipari tevékenységek, műtrágyagyártás. Az érdekelt felek (cégek, szakmai szervezetek, kormányzati szervezetek) részt vehetnek a tesztelési folyamat irányításában is (szakmai titkárság feladatainak ellátása).
Várhatóan a tesztelési folyamat során kidolgozott termékkategória szabályok lesznek adott termék környezeti lábnyomára hatályos termékszabályok, amelyet az ágazatban résztvevő mindazon érdekelt feleknek alkalmaznia kell az EU-ban vagy nemzetközileg is, akik vállalják, hogy a termékük teljesítményét a környezeti lábnyom szerint értékelik.
Jelentkezési határidő március 28.
Az érdekelt felek a http://ec.europa.eu/
A környezeti lábnyom alapja az üvegházhatású gázok (ÜHG) felmérésére és jelentésére kidolgozott GHG Protocol (2011) követelményrendszer (www.ghgprotocol.org), amelynek végleges formába öntéséhez cégünk is hozzájárult (www.karbonlabnyom.com). A karbonlábnyom közvetlenül kapcsolódik a termékek és szolgáltatások valamint a szervezetek energiafogyasztás csökkentési lehetőségeinek értékeléséhez, az intézkedések megtételéhez és az energiahatékonyság növeléséhez. A termékek karbonlábnyomának meghatározásától átvett termékkategória szabályokról tájékozódhat a www.karbonlabnyom.com oldal menüsorában.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
GKI elemzés: Miért élnek szűkösebben a magyar háztartások, mint bárki más az EU-ban?
Képzeljük el, hogy minden uniós ország lakói egy nagy áruházban…
Tovább olvasom >KSH: az ipari termelői árak 2025. májusban az előző hónaphoz képest 0,7 százalékkal mérséklődtek, az egy évvel korábbihoz képest átlagosan 6,9 százalékkal növekedtek
2025 májusában az ipari termelői árak átlagosan 6,9 százalékkal meghaladták…
Tovább olvasom >A fogyasztás húzza a gazdaságot
Az Egyensúly Intézet friss előrejelzése szerint a magyar gazdaság idei…
Tovább olvasom >