Az EU teszteli az élelmiszerek és takarmányok környezeti lábnyomát

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 03. 14. 12:00

Az EU piacán a termékek és szolgáltatások, valamint a szervezetek (intézmények, vállalkozások) környezetvédelmi teljesítményének mérésére országonként eltérő módszereket, eljárásokat (ISO 14044, PAS 2050 stb.) alkalmaznak, amelyek nem teszik lehetővé a termékek teljesítményének összehasonlítását és az EU szabadpiaci feltételeinek teljesülését.

elelmiszer2

Az egységesítés érdekében az EU 2013. április 9-én jelentette meg a zöld termékek egységes piacának kialakításával kapcsolatos COM (2013)196 közleményét. Az egységes zöldpiac kialakításának eszköze az életciklus szemléleten alapuló környezeti lábnyom alkalmazása. A termékek és szolgáltatások rendszere a PEF (product environmental footprint), a szervezetek, intézmények, vállalkozások rendszere pedig az OEF (organisation environmental footprint).

A termékekre vonatkozó környezeti lábnyom tesztelésének célja:

az élelmiszerek és takarmányok termékkategória szabályainak kidolgozása és validálása (Product Environmental Footprint Category Rules – PEFCRs), beleértve a teljesítési benchmarkot/ összehasonlíthatóságot,
a különböző megfelelési és ellenőrzési rendszerek tesztelése, annak érdekében, hogy megfelelő és hatékony rendszer kerüljön kidolgozásra,
az érdekelt felek (a rendszerben résztvevő partnerek) között a különböző üzlettől – üzletig (business-to-business, B2B) és üzlettől – fogyasztóig (business-to-consumer, B2C) folyamatában megfelelő kommunikáció alakuljon ki a környezeti lábnyom (Product Environmental Footprint, PEF) alkalmazásával,

A felhíváson minden érdekelt fél részt vehet, aki javaslatot tesz az élelmiszer/takarmány termékkategóriára (pl. feldolgozott gyümölcstermékek, nem alkohol tartalmú termékek, hústermékek, liszttermékek, tojástermékek, tejtermékek, konzervipari termékek, stb.) és rész kíván venni a termékkategória szabály kidolgozásában (Product Environmental Footprint Category Rules, PEFCRs). A tesztelési időszak három évig tart.

Az élelmiszerek és takarmányok tesztelése magába foglalja az ágazathoz közvetlenül kapcsolódó egyéb termékeket és szolgáltatásokat is, mint a csomagoló anyagok gyártása, felhasználása, vendéglátó ipari tevékenységek, műtrágyagyártás. Az érdekelt felek (cégek, szakmai szervezetek, kormányzati szervezetek) részt vehetnek a tesztelési folyamat irányításában is (szakmai titkárság feladatainak ellátása).

Várhatóan a tesztelési folyamat során kidolgozott termékkategória szabályok lesznek adott termék környezeti lábnyomára hatályos termékszabályok, amelyet az ágazatban résztvevő mindazon érdekelt feleknek alkalmaznia kell az EU-ban vagy nemzetközileg is, akik vállalják, hogy a termékük teljesítményét a környezeti lábnyom szerint értékelik.

Jelentkezési határidő március 28.

Az érdekelt felek a  http://ec.europa.eu/environment/eussd/smgp/product_footprint.htm oldalon jelentkezhetnek.

A környezeti lábnyom alapja az üvegházhatású gázok (ÜHG) felmérésére és jelentésére kidolgozott GHG Protocol (2011) követelményrendszer (www.ghgprotocol.org), amelynek végleges formába öntéséhez cégünk is hozzájárult (www.karbonlabnyom.com). A karbonlábnyom közvetlenül kapcsolódik a termékek és szolgáltatások valamint a szervezetek energiafogyasztás csökkentési lehetőségeinek értékeléséhez, az intézkedések megtételéhez és az energiahatékonyság növeléséhez. A termékek karbonlábnyomának meghatározásától átvett termékkategória szabályokról tájékozódhat a www.karbonlabnyom.com oldal menüsorában.

Kapcsolódó cikkeink