Az EU megerősítette az élelmiszerek és az italok földrajzi árujelzői oltalmának szabályait
A Mezőgazdasági és Halászati Tanács keddi ülésén az uniós tagországok agárminiszterei elfogadták a borokra, szeszes italokra és mezőgazdasági termékekre vonatkozó földrajzi árujelzők és egyéb minőségrendszerek oltalmának mind online, mind offline javításáról, valamint a földrajzi árujelzők bejegyzési eljárásának egyszerűsítéséről szóló rendeletet.
A brüsszeli közlemény szerint a rendelet kézzelfogható előnyökkel fog járni a vidéki gazdaság számára, és világszerte segít majd megőrizni az EU gasztronómiai örökségét.
A földrajzi árujelzők javított rendszere megerősíti az európai termelői csoportok szerepét azzal, hogy hatáskörökkel és felelősségi körökkel ruházzák fel őket a földrajzi árujelzőik kezeléséhez. Így képviselhetik például tagjaikat a szellemitulajdon-jogok érvényesítésével foglalkozó hálózatokban. A tagállamoknak lehetőségük nyílik arra, hogy termelői csoportokat elismert termelői csoportoknak minősítsenek, amelyek kizárólagos jogokat gyakorolhatnak a földrajzi árujelzővel ellátott termék valamennyi termelője nevében.
Erősebb oltalmat kaptak az összetevőt jelölő földrajzi árujelzők, amennyiben a földrajzi árujelzőt az összetevőt tartalmazó feldolgozott élelmiszer nevében használják, ezekben az esetekben az elismert termelői csoportokat értesíteni kell majd, valamint fel kell majd tüntetni az összetevő százalékos arányát – tájékoztattak.
A jogszabályi változás végezetül megerősíti az Európai Bizottság szerepét a termékek földrajzi árujelzőként történő bejegyzésére irányuló kérelmek vizsgálatában.
A rendelet aláírását, majd kihirdetését követő huszadik napon lép hatályba – derül ki a közleményből.
Kapcsolódó cikkeink
Az agrártanácsnak meg kell mutatnia a 2027 utáni agrárpolitika fő irányait
Az Európai Unió Tanácsa féléves magyar elnökségének célja, hogy az…
Tovább olvasom >Horvátországban találhatóak Európa legtisztább természetes fürdővizei
Horvátország rendelkezik Európa legtisztább természetes fürdővizeivel az Európai Bizottság (EB)…
Tovább olvasom >Az EU engedélyezi a géntechnológiával módosított kukorica élelmiszerként és takarmányként való felhasználását
Az Európai Bizottság két, géntechnológiával módosított kukoricafajta élelmiszerként és takarmányként…
Tovább olvasom >További cikkeink
Magyar szakembert lett a Danone kelet- és közép-európai értékesítési vezetője
Bolyós Enikő idén júliustól budapesti székhellyel szervezi és irányítja a…
Tovább olvasom >Friss kutatás: a magyarok közel fele nem használ fényvédő krémet, ráadásul a déli órákban sem kerülik a napfényt
Egy friss, reprezentatív kutatás szerint a magyar lakosság mindössze 8…
Tovább olvasom >Rekordbírsággal majdnem 400 millió forintra büntette a GVH a Bookingot
Nem teljesítette maradéktalanul a korábbi jogsértések megszüntetését előíró kötelezettségeit a…
Tovább olvasom >