Az EU együttműködne Kínával az élelmiszerbiztonság növelésében
Brüsszel igyekszik tartani az európai agrártermékek kínai exportjának gyorsuló ütemét, s ennek érdekében együttműködést ajánl Kínának az élelmiszerbiztonság, az organikus élelmiszerek kereskedelmének elősegítésében – derült ki Dacian Ciolos, az EU mezőgazdasági biztosának pekingi tájékoztatásából.
2011-ben a mezőgazdasági termékeke exportja az unióból a kelet-ázsiai országba elérte a 105 milliárd eurót, ami megegyezik az Egyesült Államok Kínába irányuló exportjával. Az agrárimportot tekintve Kína és Hongkong az EU harmadik legnagyobb áruforrása. Tavaly 2,5 milliárd euró volt a vásárlások értéke.
Dacian Ciolos kedden Han Csang-fu (Han Changfu) kínai mezőgazdasági miniszterrel olyan tervben állapodott meg, amely kiterjed az élelmiszerbiztonsági és környezetvédelmi, vidékfejlesztési és az éghajlatváltozással összefüggő területekre is. Az unió együttműködést ajánlott a környezetbarát technológiák elterjesztésében, s például szívesen adna el mezőgazdasági gépeket is.
Ciolos európai újságíróknak elmondta, a Karantén hivatalban Cse Su-ping (Zhi Shuping) miniszterrel sikerült megegyeznie arról, hogy tárgyalásokat kezdenek az organikus termékek szabványainak egyeztetéséről, közös alapokra helyezéséről, ami a minősítések egységesítését követően egymás termékeinek kölcsönös elfogadásához vezethet.
Az unióból Kínába exportált organikus élelmiszerek értéke 2011-ben 25 százalékkal nőtt az előző évhez képest, s Ciolos szerint az igény ezek, illetve a magas minőségű áruk iránt az életszínvonal emelkedésével egyre nő.
Az EU-biztos elmondta, hogy a tavalyi megállapodás és megkezdett kísérlet eredményeként folytatni kívánják azt a folyamatot, amellyel jogi alapot teremthetnek a földrajzi árumegjelöléses (GI) termékek védelmének Kínában és az unióban egyaránt. Ciolos – mint mondta – azt szeretné, ha a szeptemberi Brüsszelben tartandó EU-Kína csúcsra az eddigi tíz-tíz áruféleséggel indított „próba” után sikerülne elérni az áruk tömegének rendszerbe vonását.
A tárgyalásokon szóba került az Európából származó marhahús importtilalmának feloldása. Erről Ciolos annyit mondott, hogy a kergemarhakór miatt elrendelt korlátozás enyhítésére hajlandóságot mutattak a partnerei „egyes kategóriákban”. Ugyanakkor felvetették a baromfihús Európába történő exportját akadályozó rendelkezések felszabadítását.
Ciolos beszámolt arról, hogy kínai látogatásának elején az észak-keleti Hejlungcsiang (Heilongjiang) tartományban járt, ahová a mezőgazdasági miniszter is elkísérte. Itt szakmai programja keretében három falut is felkeresett, láthatta az organikus rizstermesztés egyik élenjáró komplexumát, valamint a tartomány legnagyobb zöldségtermelő bázisát, ahol 2012-végére 5 ezer üvegház fog üzemelni. Az EU-biztost kedden fogadta Huj Liang-jü (Hui Liangyu), a területet felügyelő miniszterelnök-helyettes.
(Trebitsch Péter, MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Megugrott a FAO globális élelmiszerár indexe
Az elmúlt 18 hónap legmagasabb értékére ugrott az élelmiszer-alapanyagok globális…
Tovább olvasom >Suppan Gergely: magasabb növekedési pályára állhat a gazdaság
Magasabb növekedési pályára állhat a magyar gazdaság 2025-től – mondta…
Tovább olvasom >Sok sót tartalmaznak és drágák az új generációs növényi alapú húsok
Míg a növényi alapú húshelyettesítők nagy többsége a hússal szemben…
Tovább olvasom >