Az EU-ban stabilizálni szeretnék a magasabb tejárakat
Világméretű tejdrágulást hozott az elmúlt néhány hónap. Magyarországon a nyerstej országos termelői átlagára kilónként 88,65 forint volt 2016 decemberében. A nyerstej átlagára 6 százalékkal emelkedett decemberben a novemberihez képest, és 13 százalékkal haladta meg az előző év azonos hónapjának átlagárát. Amint az Agrárgazdasági Kutató Intézet friss jelentésében is olvasható nyerstej termelői ára Új-Zélandon 39 százalékkal, az Európai Unióban négy százalékkal nőtt, de az USA-ban három százalékkal csökkent 2016 novemberében az egy évvel korábbihoz képest. A világpiacon az ömlesztett vaj értékesítési ára (FOB Óceánia) 2017. 3. hetén a 2016. 19. hetinél 72 százalékkal, a teljes tejporé a 2016. 7. hetinél 62 százalékkal, a cheddar-sajté a 2016. 11. hetinél 48 százalékkal, a sovány tejporé a 2016. 21. hetinél 41 százalékkal volt magasabb. Az idén több sajtot, ugyanakkor kevesebb vajat és tejport állíthatnak elő.
Az áremelkedés együtt járhat a termelés gyors növekedésével, ezzel együtt újabb túltermelési válságra kell készülni. Az Európai Unióban éppen ezért a nyerstej árának emelkedése és a tejtermelésből származó nyereség növekedése miatt megvalósuló kapacitásbővítéseket visszafogják a foszfát- és nitrogénkibocsátás mérséklését célzó szabályozások. Hollandiában szigorúbban korlátozzák a szerves és híg trágyából származó foszfátkibocsátást, ami az ország tejtermelésének csökkentését okozhatja.
Európa más részein a magas állatsűrűség miatt várhatóan a nitrogén kibocsátásra vezethetnek be szabályozásokat. A nyerstej termelői ára a 2016 végi szinten maradhat a következő hónapokban, a korábbi években megfigyelt év eleji szezonális csökkenés várhatóan elmarad. Az EU-ban a folyadéktej és a folyékony tejtermékek (például: joghurt, kefir) termelése 0,2 százalékkal 47 200 ezer tonnára, exportja 14,4 százalékkal 1350 ezer tonnára nőhet, míg fogyasztása 0,2 százalékkal 45 863 ezer tonnára, egy főre jutó fogyasztása 90,1 kilogrammról 89,7 kilogrammra csökkenhet. A közösség vajtermelése 8,4 százalékkal 2180 ezer tonnára, fogyasztása 3,2 százalékkal 2120 ezer tonnára, exportja 9,1 százalékkal 200 ezer tonnára, készlete 64,3 százalékkal 50 ezer tonnára, egy főre jutó fogyasztása 4,3 kilogrammról 4,1 kilogrammra csökkenhet az idén az előző évihez viszonyítva. A vaj ára soha nem volt ilyen magas az Európai Unióban. Németországban az adagolt vaj ára október óta meghaladja a korábbi rekordot. A sajt termelése, fogyasztása és exportja az alacsonyabb nyerstejkínálat hatására várhatóan a 2016. évinél lassabb ütemben nő. (munkatársunktól)
Kapcsolódó cikkeink
Az EU 140 millió eurót fektet generatív mesterséges intelligencia bevezetésére az agrár-élelmiszeriparban is
Az Európai Bizottság négy új pályázati felhívást tett közzé a…
Tovább olvasom >Bővült az EU baromfihúsexportja
Az Európai Bizottság adatai szerint az unió (EU27) baromfihúsexportja 9…
Tovább olvasom >EU irányelv: jövőre megtudhatjuk, mennyit keresnek a kollégáink
A bérek átláthatóságára kidolgozott európai uniós irányelv célkitűzéseit 2026. június…
Tovább olvasom >További cikkeink
Bizalomzuhanás a globális gazdaságban az amerikai vámháború nyomán
A világgazdaság vezető szereplőinek gazdasági bizalmi indexei jelentősen romlottak az…
Tovább olvasom >Föld napja: Felemás a magyar lakosság klímatudatossága
Április 22-e a Föld napja, így kifejezetten aktuális kérdés a…
Tovább olvasom >Országos kampányt indított a Tej Terméktanács a trappista sajt népszerűsítésére
A Tej Terméktanács országos marketingkampányt indított a hazai előállítású trappista…
Tovább olvasom >