Az EU-ban stabilizálni szeretnék a magasabb tejárakat
Világméretű tejdrágulást hozott az elmúlt néhány hónap. Magyarországon a nyerstej országos termelői átlagára kilónként 88,65 forint volt 2016 decemberében. A nyerstej átlagára 6 százalékkal emelkedett decemberben a novemberihez képest, és 13 százalékkal haladta meg az előző év azonos hónapjának átlagárát. Amint az Agrárgazdasági Kutató Intézet friss jelentésében is olvasható nyerstej termelői ára Új-Zélandon 39 százalékkal, az Európai Unióban négy százalékkal nőtt, de az USA-ban három százalékkal csökkent 2016 novemberében az egy évvel korábbihoz képest. A világpiacon az ömlesztett vaj értékesítési ára (FOB Óceánia) 2017. 3. hetén a 2016. 19. hetinél 72 százalékkal, a teljes tejporé a 2016. 7. hetinél 62 százalékkal, a cheddar-sajté a 2016. 11. hetinél 48 százalékkal, a sovány tejporé a 2016. 21. hetinél 41 százalékkal volt magasabb. Az idén több sajtot, ugyanakkor kevesebb vajat és tejport állíthatnak elő.
Az áremelkedés együtt járhat a termelés gyors növekedésével, ezzel együtt újabb túltermelési válságra kell készülni. Az Európai Unióban éppen ezért a nyerstej árának emelkedése és a tejtermelésből származó nyereség növekedése miatt megvalósuló kapacitásbővítéseket visszafogják a foszfát- és nitrogénkibocsátás mérséklését célzó szabályozások. Hollandiában szigorúbban korlátozzák a szerves és híg trágyából származó foszfátkibocsátást, ami az ország tejtermelésének csökkentését okozhatja.
Európa más részein a magas állatsűrűség miatt várhatóan a nitrogén kibocsátásra vezethetnek be szabályozásokat. A nyerstej termelői ára a 2016 végi szinten maradhat a következő hónapokban, a korábbi években megfigyelt év eleji szezonális csökkenés várhatóan elmarad. Az EU-ban a folyadéktej és a folyékony tejtermékek (például: joghurt, kefir) termelése 0,2 százalékkal 47 200 ezer tonnára, exportja 14,4 százalékkal 1350 ezer tonnára nőhet, míg fogyasztása 0,2 százalékkal 45 863 ezer tonnára, egy főre jutó fogyasztása 90,1 kilogrammról 89,7 kilogrammra csökkenhet. A közösség vajtermelése 8,4 százalékkal 2180 ezer tonnára, fogyasztása 3,2 százalékkal 2120 ezer tonnára, exportja 9,1 százalékkal 200 ezer tonnára, készlete 64,3 százalékkal 50 ezer tonnára, egy főre jutó fogyasztása 4,3 kilogrammról 4,1 kilogrammra csökkenhet az idén az előző évihez viszonyítva. A vaj ára soha nem volt ilyen magas az Európai Unióban. Németországban az adagolt vaj ára október óta meghaladja a korábbi rekordot. A sajt termelése, fogyasztása és exportja az alacsonyabb nyerstejkínálat hatására várhatóan a 2016. évinél lassabb ütemben nő. (munkatársunktól)
Kapcsolódó cikkeink
KSH: februárban 1,1 milliárd euró volt a termék-külkereskedelmi többlet
Februárban 1,1 milliárd euró volt a termék-külkereskedelmi többlet; az export…
Tovább olvasom >Uniós biztos: az Európai Bizottság mezőgazdasági és élelmiszeripari ütemterve garantálja az EU élelmiszerbiztonságát
Az Európai Bizottság által februárban elfogadott mezőgazdasági és élelmiszeripari ütemterv…
Tovább olvasom >Farkas Sándor: meg kell maradnia a területalapú támogatásnak a 2028 utáni, hétéves uniós költségvetésben is
Magyarország azt szeretné, hogy a 2028 utáni uniós költségvetési időszakban…
Tovább olvasom >További cikkeink
Hatályba lépett az e-pénztárgépekről szóló rendelet
Kedden hatályba lépett az e-pénztárgépekről szóló rendelet, amely véget vethet…
Tovább olvasom >Újabb telepeken jelent meg a ragadós száj- és körömfájás
Két Győr-Moson-Sopron vármegyei szarvasmarha telepen igazolta a ragadós száj- és…
Tovább olvasom >A szolgáltatások drágulása hajtja az inflációt – nem az élelmiszerek
Bár a közbeszédben és a kormányzati intézkedések fókuszában továbbra is…
Tovább olvasom >