Jelölési hibákat talált a NÉBIH az ételízesítők többségénél
A vizsgált 35 ételízesítő több mint kétharmadánál jelölési hibákat talált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), emellett a hatóság már a tesztfolyamat legelején, tavaly júliusban öt, zellert is tartalmazó ételízesítőt kivont a forgalomból, mert a csomagoláson nem jelölték az allergén jelenlétét.

Az ételízesítők több mint 2/3-ánál talált jelölési hibákat a Nébih
A Nébih keddi összefoglalója szerint a Szupermenta termékteszt során 25 hazai és 10 külföldi előállítású ételízesítőt vizsgáltak.
A hatóság laboratóriumában öt ételízesítőnél kimutatták a zellert, pedig a csomagoláson az allergénre sem összetevőként, sem lehetséges keresztszennyeződésként nem volt utalás. Az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal az összes érintett tételt azonnali hatállyal kivonta a forgalomból, azok forgalomba hozatalát megtiltotta, továbbá a fogyasztóktól is visszahívták.
Egy terméknél a helytelen allergén-jelölés mellett a sótartalommal is probléma volt, a laboratóriumi vizsgálat magasabb értéket mutatott ki, mint amit a csomagoláson feltüntettek.
A termékek több mint kétharmadánál, 27 ételízesítőnél egyéb jelölési hibák is akadtak. Gond volt egyebek mellett a zöldségösszetevők feltüntetésével, a származásra, a tápértékre és a szárított zöldségek mennyiségére vonatkozó jelölésekkel.
A hibák miatt hatósági eljárások indultak, és csaknem 2,3 millió forint élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabtak ki. A bírság mellett az érintett előállítókat és forgalmazókat a jogsértések megszüntetésére, valamint a jelölési hibák határidőre történő kijavítására is kötelezték.
A Nébih keddi közleményében jelezte azt is: az eljárások lezárása után az érintett három gyártó öt visszahívott terméke a zeller allergénre való utalást is tartalmazó javított jelöléssel újra forgalomba kerülhetett. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Kedvező tapasztalatokkal zárult a nyári Nébih-ellenőrzések első szakasza
Kedvező tapasztalatokkal zárult a nyári szezonális ellenőrzés első szakasza. A…
Tovább olvasom >Megérkeztek a nyári ellenőrzések első szakaszának eredményei
Lezárult a nyári szezonális ellenőrzés első szakasza. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági…
Tovább olvasom >Paradicsom, a sokoldalú alapanyag – tartósítsuk biztonságosan a Nébih ajánlásával
A paradicsomot a gasztronómia egyik legnépszerűbb és legsokoldalúbb alapanyagaként tartják…
Tovább olvasom >További cikkeink
Rekord magasságba szökött a svájci Lidl sajtexportja tavaly
Tizenöt éves fennállásának legerősebb évét zárta a svájci Lidl sajtexport…
Tovább olvasom >Alkoholmentes sörbe invesztál Robbie Williams
Robbie Williams személyében befektetőt kapott az ausztrál Heaps Normal alkoholmentes…
Tovább olvasom >Bővíti sajtgyártó kapacitását az Arla Foods Bahreinben
50,9 millió eurót, azaz mintegy 59,4 millió dollárt invesztál az…
Tovább olvasom >