Az erős forint drágította a húst

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 08. 29. 08:00

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) folyamatosan nyomon követi és a rendszeres kiadványaiban közreadja a világ baromfi- és húsipari termékek piacainak tendenciáit. A KSH és az AKI Piaci és Árinformációs Rendszer (PÁIR) adataiból még a rövid távú kiskereskedelmi üzleti döntések előtt is érdemes pontosan tájékozódni.
A legutóbbi piaci jelentésükből kiderül, hogy az Európai Unióban folytatódott az „E” kereskedelmi osztályba tartozó sertés vágóhídi belépési árának növekedése; a nyár elején euróban kifejezve öt százalékkal, forintban számolva 9 százalékkal nőtt az ár az első negyedév végéhez képest. Az AKI kutatói szerint az ár növekedése mögött az európai sertéshús versenyképessége folyamatosan javul, az exportlehetőségek kedvezőek, mert a főbb versenytársának számító USA-ban és Brazíliában a sertés ára jelentősen emelkedett. Ezen kívül az euró gyengülése is növeli az EU versenyképességét. Kedvezően hatott a sertéskeresletre, hogy a nyárral megkezdődött a grillszezon, ami a szezonális termékek iránti érdeklődést növelte.

Magyarországon a vágósertés termelői ára követte az uniós tendenciákat. A forint gyengülése is hozzájárult az árak emelkedéséhez, mert az importált vágósertés ára is emelkedett. A növekvő nyugat-európai kereslet és a tavalyinál nagyobb belföldi értékesítés erősen lecsökkentette a raktárkészleteket Magyarországon. Ez lehetővé tette a feldolgozók számára az árak emelésére vonatkozó elképzeléseik elismertetését a kereskedőkkel. A csirkehúsok értékesítési ára termékenként és vállalkozásonként eltérő mértékben, 3-8 százalékkal nőhet a következő hetekben. További áremelkedést eredményezhet a lassan beinduló grillszezon is.

Kapcsolódó cikkeink