Az erjesztett ételek történetét mutatja be a Koreai Központ új tárlata
A fermentált ételek történetét mutatja be a Koreai Kulturális Központ szeptember 4-én nyíló kiállítása, amelyen kiemelt szerepet kapnak a koreai kerámiaművesség egyik legnagyobb kulturális jelentőséggel bíró ágának termékei, az onggi edények is.
fotó: hancinema.net
A tárlat betekintést nyújt a tradicionális koreai erjesztett ételek készítésébe, kialakulásuk történetébe, és bemutatja az elkészítéshez szükséges művészi kerámiákat is – olvasható az intézmény MTI-hez eljuttatott közleményében.
A koreai konyha híres a fermentált ételeiről. A több mint háromszáz variációban létező kimcsi például nemzeti ételnek számít, a koreai étkezések elengedhetetlen része.
A Koreai-félsziget éghajlatát és ezen keresztül mezőgazdaságát meghatározza a jól elkülönülő négy évszak, és a többi távol-keleti országhoz hasonlóan a rizstermesztés hagyománya. Az élelemforrásban szűkös téli és tavaszi hónapok a húsok, zöldségek tartósítására ösztönözték a félsziget lakóit, magas szintre fejlődtek a régiónként kisebb-nagyobb mértékben különböző fermentálási eljárások.
A fermentált ételek titka a megfelelő tárolás, amelyhez a világon egyedülálló onggi agyagedényeket használják. Ezek készítésének lényege, hogy az edényekben égetés közben az alapanyaguk különböző nagyságú részecskéi egészen apró lyukakat alakítanak ki és ezeken a réseken keresztül áramlik a levegő. Ezért hívják lélegző edényeknek, amelyben az ételek sokáig nem romlanak meg.
Az oxigén ugyanakkor segíti az onggiban tárolt paszták, kimcsi, tengeri termékek erjedését is. Az erjesztés, más néven fermentálás folyamata alatt a mikroorganizmusok a bennük lévő enzimek révén szerves anyagot bontanak le. Az ilyen ételek íze és illata a természet reakcióját kihasználva természetesen alakul ki, valamint kiemelkedő a tápértékük is.
Az onggi mai alakja leginkább a három királyság korszakából, az 5-6. századbeli kogurjói kerámiára hasonlít. A kiállításon az Ulsan Oigosan manufaktúra kézműves termékein keresztül ismerkedhetnek meg a látogatók ezekkel a rendkívüli precizitással készülő tárolóedényekkel, valamint megtanulhatják azt is, hogyan kell szójababpasztát és egyéb fermentált alapanyagokat készíteni.
A kiállítás megnyitójának vendége lesz Heo Dzsing Ju, az ulsani onggi kerámia hagyományőrző kézműves mestere, aki az ünnepségen bemutatót tart a fermentált ételek és az onggi kerámia kapcsolatáról.
A kiállítás ingyenesen látogatható szeptember 4-től október 31-ig a Koreai Kulturális Központban. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Utcai gasztrofesztivál, vacsoraestek és fesztiválos ételrendelés a SopronFesten
A SopronFest Gourmet programjainak keretében, egy héten át városszerte a…
Tovább olvasom >Három új menüsorral újít a Michelin-ajánlott szarvasi bisztró
Három új degusztációs menüsorral újult meg a Michelin Guide Bib…
Tovább olvasom >Új szintre emelik a balatoni gasztronómiát: megoldást hozhat a szezonalitásra és a munkaerőhiányra a Balatoni Kulináris Műhely
A térség éttermei, borászatai és szakképző intézményei közösen alakították ki…
Tovább olvasom >További cikkeink
Csökken a kereskedelem jövedelmezősége – érdemi forrásokat nyit meg a kormány
Május 28-án tartották a Laurel Számítástechnikai Kft. sorrendben 12. Retail…
Tovább olvasom >5500 szépségrajongóval telt meg az MVM Dome
Minden korábbinál nagyobb érdeklődés mellett zajlott le május 23–24. között…
Tovább olvasom >Sikerrel zárult a III. REL Szervezők Napja
Magyarország élen jár a rövid ellátási láncok támogatásában – hangzott…
Tovább olvasom >