Az építészet és a gasztronómia határán – A nap képe

Szerző: Ipacs Tamás Dátum: 2025. 10. 29. 10:08
🎧 Hallgasd a cikket:

Az ukrán cukrász, Dinara Kasko „munkásságával” sokszor foglalkoztunk már: olyan pontossággal dolgozik, mintha egy építész stúdióban, nem pedig egy cukrászműhelyben alkotna. Desszertjeiben a geometria válik művészetté – minden vonal, ív és forma tökéletesen kiszámított.

Egyes tortáin cukorkaszínű gömbök sorakoznak egy négyemeletes, krémmel és piskótával rétegzett torony tetején; máskor háromszögek kapcsolódnak össze, hogy almahéjat idéző, szögletes felületet alkossanak. Vannak, ahol apró gyöngyök borítanak be egy kerek formát, hipnotikus színátmenetet hozva létre. A kompozíciók között organikusabb alkotások is akadnak – például egy szirmokra emlékeztető, csillogó dísz, amely egy epertorta koronája.

Kasko többnyire mousse-t önt szilikonformákba, majd a kész formákat élénk vagy pasztell színekben fújja le, mintha csak vászonra festene. Az eredmény: desszertek, amelyek egyszerre szobrok és sütemények, az építészet és a gasztronómia határán.

Íme egy új „kollekció”.

 

Címkék:

Kapcsolódó cikkeink