Az eper és az áfonya csökkentheti a szívroham kockázatát a nőknél
Heti három vagy több adag eper és áfonya evése egyharmaddal csökkentheti a szívroham kockázatát a nőknél – közölték amerikai és brit kutatók új tanulmányukban.
Mindkét bogyós gyümölcs nagy mennyiségben tartalmaz növényi flavonoidokat, amelyek számos más gyümölcsben és zöldségben, például a szőlőben, borban, szederben, padlizsánban, de a csokoládéban is előfordulnak. Az áfonyában és az eperben lévő, a flavonoidok alosztályához tartozó antociánok segíthetik az artériák tágulását, ellensúlyozhatják a plakkok lerakódását az erekben, és más szív-és érrendszeri előnyöket biztosítanak – olvasható a Harvard Egyetem és a Kelet-Angliai Egyetem szakembereinek tanulmányában, amely az amerikai szívszövetség szaklapjában, a Circulation című folyóiratban jelent meg.
„Az áfonyát és az epret könnyen be lehet illeszteni a nők heti étrendjébe. Ez az egyszerű étrendváltozás jelentős hatással van a megelőzési erőfeszítésekre” – hangoztatta Eric Rimm, a tanulmány egyik szerzője, a Harvard vendégprofesszora.
Az amerikai és a brit egyetem szakemberei 93 600 nő étrendjét vizsgálták, a 25-42 év közötti alanyok 18 esztendőn át kérdőívet töltöttek ki négyévente étrendjükről.
A tanulmány ideje alatt 405 szívrohamot jegyeztek fel körükben. A legtöbb áfonyát és epret fogyasztó nőknél 32 százalékkal esett a szívroham kockázata azokhoz képest, akik havonta egyszer vagy kevesebbszer fogyasztották a bogyósokat, sőt azokhoz képest is, akik általában gyümölcsben és zöldségben gazdag étrendet követtek.
„Kimutattuk, hogy ezeknek a gyümölcsöknek még fiatalkori fogyasztása is csökkenti a szívroham veszélyét az élet későbbi szakaszában – idézte Aedín Cassidyt, a Kelet-angliai Egyetem orvostudományi karának szakemberét, a tanulmány vezető szerzőjét a ScienceDaily tudományos hírportál.
Egy korábbi amerikai tanulmány már kimutatta, hogy mintegy 20 százalékkal ritkább a szív-és érrendszeri halálozás a növényi flavonoidokat friss zöldség és gyümölcs formájában rendszeresen fogyasztók körében.(MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Megugrott a FAO globális élelmiszerár indexe
Az elmúlt 18 hónap legmagasabb értékére ugrott az élelmiszer-alapanyagok globális…
Tovább olvasom >Suppan Gergely: magasabb növekedési pályára állhat a gazdaság
Magasabb növekedési pályára állhat a magyar gazdaság 2025-től – mondta…
Tovább olvasom >Sok sót tartalmaznak és drágák az új generációs növényi alapú húsok
Míg a növényi alapú húshelyettesítők nagy többsége a hússal szemben…
Tovább olvasom >