Az EP élelmiszerbiztonságot fokozó szabályt fogadott el
Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén az unió élelmiszerbiztonságra vonatkozó kockázatértékelési eljárásának megbízhatóságát, átláthatóságát fokozó és objektivitását biztosító új szabályokat fogadott el, hogy a kedvezőtlen vizsgálati eredménnyel szolgáló jelentések nyilvánosságra hozatalát a jövőben ne lehessen titokban tartani – közölte az uniós parlament.
A 603 szavazattal, 17 ellenében és 27 tartózkodás mellett elfogadott új szabályok közös európai, nyilvános adatbázist hoznak létre a megrendelt tanulmányokról, hogy megakadályozzák a termékeik gyártásához vagy forgalmazásához engedélyt kérő cégeket a rájuk nézve kedvezőtlen tanulmányok visszatartásától.
Az új szabályok biztosítják a forgalomba hozatali engedélykérelmeket alátámasztó tudományos tanulmányok jobb átláthatóságát, nagyobb jogbiztonságot nyújtanak az élelmiszeripar részére, továbbá javítják az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) irányításának és tudományos teljesítményének fenntarthatóságát – írták.
Az új szabályozás alapján az EFSA nyilvánosságra hozhatja az engedélyezési kérelemhez kapcsolódó háttéradatokat és információkat, kivéve, ha a kérelmező bizonyítja, hogy ez jelentősen sérti az érdekeit, és ezért az adatok bizalmas kezelését kéri.
Az átláthatóság biztosítása érdekében a kérelmezőknek közzé kell tenniük a termékük biztonsága értékeléséhez szükséges valamennyi információt.
Az új törvény továbbá lehetővé teszi az EFSA számára, hogy tanácsot adjon a kérelmezőknek az engedélykérelmek helyes benyújtásához, és ezáltal megbízhatóbbá és gyorsabbá tegye a folyamatot.
Az új szabály az Európai Unió hivatalos lapjában való közzétételt követő huszadik napon lép hatályba, ezt követően 18 hónappal kell alkalmazni. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Agrárminisztérium: több mint fél évszázada a hazai élelmiszeripar élvonalában
Az élelmiszeripar jövőjét azok a fiatal szakemberek formálják, akik tisztelik…
Tovább olvasom >Mikroműanyagok az üveges italokban
Egy friss francia kutatás szerint az üvegpalackos italok több mikroműanyagot…
Tovább olvasom >Több mint fél évszázada a hazai élelmiszeripar élvonalában
Az élelmiszeripar jövőjét azok a fiatal szakemberek formálják, akik tisztelik…
Tovább olvasom >További cikkeink
Spanyolországban vezeti be első AI-alapú megoldását a Carrefour
A francia Carrefour Spanyolországot választotta első mesterségesintelligencia-alapú megoldásának bevezetésére. Az AI.Carrefour…
Tovább olvasom >Kétszeres POP világbajnok a magyar Gösser Spritz display
Idén két világbajnoki címre is büszke lehet a hazai POP-szakma.…
Tovább olvasom >Legendás olasz panettone-gyártót vett az ír Valeo Foods
Újabb olasz cég felvásárlását jelentette be az ír székhelyű Valeo…
Tovább olvasom >