Az ENSZ Élelmiszer és Mezőgazdasági Szervezete együttműködik a Messe Düsseldorffal
Az idei nemzetközi konferencia és kiállítás az élelmiszer tárolásáról, szállításáról, csomagolásáról szól, vagyis arról, hogy „menthető meg” meg az ennivaló. A Messe Düsseldorf májusi eseményének címe a SAVE FOOD, és az ENSZ ÉLelmiszer és Mezőgazdasági Szervezete az első számú együttműködő partner.
A nemzetközi konferencia május 16-án és 17-én kerül megrendezésre. A világszerte forgalomba kerülő élelmiszer több mint 40 százaléka landol a kukában, a USDA legfrissebb felmérése szerint az Egyesült Államokban az áru 25 százaléka soha nem kerül a fogyasztók tányérjára – ez a tendencia a fejlődő államokban pedig még rémisztőbb. Évente 100 millió tonna élelmiszer rohad meg csak az európai szeméttelepeken, míg naponta 50 ezer ember hal éhen. Az így keletkezett kár nem csak komoly anyagi terhet ró a gyártókra és a fogyasztókra, hanem a környezetet is jelentősen szennyezi. Érthető hát, hogy a szakemberek évtizedek óta keresik a választ, hogyan állíthatnánk meg a pénztárca- és környezetgyilkos pazarlást.
Ha az élelmiszer nem kerül a tányérunkra, nem csak attól vonjuk meg a falatot, aki talán a világ másik felén éhezik, hanem a gyártási folyamat során kárba veszett energia és a bomláskor keletkező környezetszennyező anyagok miatt is aggódhatunk. Az élelmiszer előállításához szükséges trágya, a tápanyagok, az energia, a szállítás és a tárolás ráadásul mind-mind költséges járulékai a gyártási folyamatnak, így a fogyasztásra nem kerülő élelmiszer a profit jelentős részét fölözi le. További problémát jelent, hogy míg sokan azt hiszik, az élelmiszer nem veszélyes a környezetre a természetes bomlási folyamatnak köszönhetően, a rothadó élelmiszer valójában metánt bocsát ki, ami az egyik legveszélyesebb, üvegházhatásért is felelős gáz. Tény, hogy napjainkban a szemétlerakók a metán-kibocsátás 34 százalékáért felelősek – márpedig a metán hússzor károsabb a a CO2-nál. Az EPA szerint a különféle ételmaradékok és más organikus hulladékok a szilárd hulladékmennyiség kétharmadát teszik ki.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
AI a vezetésben: több mint automatizálás, a munka támogatása
A mesterséges intelligencia (AI) alkalmazása az üzleti életben már nemcsak…
Tovább olvasom >Jön az idei utolsó Trade Marketing Klubülés – POPAI POP díjátadóval
November 28-án a MOM Kulturális Központ (MOMKult) különtermébe várunk mindenkit,…
Tovább olvasom >Bioélelmiszerek a közétkeztetésben? Jön a 34. Biokultúra Nap!
A Magyar Biokultúra Szövetség immár 34. alkalommal rendezi meg a…
Tovább olvasom >