Az ember, aki percenként szagol
Számos hely létezik Skóciában, amit egyszer látni kell. És ha már ott vagyunk, nem hagyhatjuk ki a körültekintően megszervezett whisky-túrák valamelyikét, hogy saját szemünkkel láthassuk, hogyan készül „az élet vize”. Gordon Motion lepárlómester a skótok 30 éve legnépszerűbb italának, a The Famous Grouse whisky gyártási titkaiba kalauzol. A mester évente 450.000-szer emeli orrához a poharat.
Évente 450.000-szer… Ez azt jelenti, hogy Gordon Motion whisky-mester 1,2 percenként szagol egyet, hogy végül minden egyes fajdkakasos palackba ugyanaz a megszokott minőségű ital kerülhessen. Hogy hogyan készül és mi a skót whisky-k titka, annak érdemes pont ott utánanézni, ahol készítik. Skócia egyébként is olyan ország, amelyet egyszer mindenképpen látni kell, és ha már ott járunk, feltétlenül nevezzünk be egy whisky-túrára is – ami a programon zajlik, az nem turista-vakítás, az ott dolgozó emberek tulajdonképpen az életükbe engednek betekintést az érdeklődőknek.
A skót whisky alapismérvei:
1. csak Skóciában készülhet, természetes eljárással, adalékanyagok hozzáadása nélkül
2. alapanyagok: malátával kevert árpa, víz és élesztő
3. minimum 3 évig kell tölgyfahordóban érlelni
4. minimum 40%-os alkoholtartalmúnak kell lennie
Az alaptételt Skócia 30 éve legnépszerűbb whiskyjének mestere, Gordon Motion egészíti ki:
„Mi 90%-ban spanyol sherry tölgyfahordókat használunk, ez a Famous Grouse egyik titka, hiszen igen határozottan hozzájárulnak a gazdag ízvilághoz, a kiegyensúlyozott selymességhez. Ezek a hordók a spanyol boriparból érkeznek, nem pedig az amerikai bourboniparból, és bár tízszer annyiba kerülnek, ragaszkodunk ehhez a minőséghez. Meglehet, sokan nem gondolnak rá, de mi azt is figyelembe vesszük, hogyan a hordók készítésekor milyen szögből vágják meg a fát annak érdekében, hogy az erezetek megfelelő módon szívják magukba „az élet vízét.”
A hozzáértő örömmel konstatálja, hogy egyre több nő ízleli és kedveli meg a whiskyt. Azt mondja, annyiféle stílusú skót whisky létezik, hogy mindenkinek jut, férfiaknak, nőknek, időseknek és érett fiataloknak egyaránt. Különböző módokon iható: tisztán, jéggel, gyömbérrel vagy kólával, vagy akár koktélként, de…
„Nem számít, hogyan iszod, ha élvezed! A nagyszerű benne az, hogy ihatod, ha szomorú vagy és akkor is, amikor boldog, ha éppen elvesztetted a munkádat, és akkor is, ha épp most szereztél egyet. Az élet bármely mozzanata alkalomnak tekinthető.”
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Kacsából és a libából nagyjából ilyenkor esszük meg az éves mennyiséget
Hazánkban a kacsa- és a libahús fogyasztása döntően az ünnepi…
Tovább olvasom >A vásárlókkal együtt segít a Lidl
A Lidl Magyarország a Baptista Szeretetszolgálat karácsonyi adománygyűjtő kampányához csatlakozott,…
Tovább olvasom >A brazil nap íze minden kortyban: új Single Origin kávét vezet be az OMV
Új taggal bővült az OMV kávékínálata: a VIVA Single Origin…
Tovább olvasom >