Az embargó ellenére nőtt az oroszországi agrárexport
Magyarország az élelmiszerembargó ellenére növelni tudta az Oroszországba irányuló élelmiszerexportját és a vegyesvállalati együttműködés növekedésével is számol – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az MTI-nek, miután hétfőn Moszkvában megbeszélést folytatott orosz hivatali partnerével, Alekszandr Tkacsovval és rész vett a 25. ProdExpo nemzetközi élelmiszeripari és mezőgazdasági szakvásár megnyitóján.
„Magyarország számára nagyon fontosak az oroszországi kapcsolatok. Oroszországgal olyan termékekkel kereskedünk, amelyeket az embargó nem érint és növelni tudtuk az exportunkat az elmúlt években, ami már közelíti az embargó előtti szintet. Érdekeltek vagyunk abban, hogy mind a forgalom, mind az itteni vegyesvállalatokban való magyar részvétel növekedjen” – jelentette ki a tárcavezető.
A külkereskedelmi adatokat „biztatónak” nevezve rámutatott, hogy noha a 2013-ban 266 millió eurós oroszországi magyar export az embargó miatt 2015-ben 180 millióra esett vissza, az a nem végleges adatok szerint 2017-ben elérte a 200 milliós szintet, mintegy 1 millió eurós orosz kivitel mellett. A magyar cégek különösen kukoricából, néhány feldolgozott termékből, vetőmagból és napraforgómagból értékesítenek jelentős mennyiséget, de prémium termékekkel, így libamáj-konzervekkel és a tokaji borokkal is jelen vannak az orosz piacon, és nő az édesipari export is.
Fazekas Sándor beszámolója szerint a Tkacsovval folytatott megbeszélésein szó esett a magyar vegyesvállalati beruházásokról. A miniszter elmondta, hogy a Hevesgép Tula megyében tárgyal egy gabonatároló és -szárítóprogram beindításáról, az AgroFood egy Moszkva megyében létrehozandó húskészítmény-üzemről folytat megbeszéléseket, az M Profood pedig húsüzemek által használt fűszerek keverőüzemének és raktárának projektjén dolgozik a Moszkva megyei Kolomna járásban.
„A megkezdett beruházások folytatódnak. Ez egy olyan együttműködési pálya, amely lehetőséget ad a magyar technológia és tudás exportjára” – nyilatkozott a miniszter.
Elmondta: orosz kollégájával megállapodott arról, hogy a két ország kutatói a közeljövőben eszmecserét folytatnak majd a klímaváltozásról. Emellett szakmai konzultációt fognak tartani a magyar élelmiszerbiztonsági szervezet működéséről is, amely iránt az orosz partner érdeklődést mutat. A miniszter kifejezte reményét, hogy a két ország a GMO-mentes Európáért kezdeményezés keretében is össze tudja majd hangolni filozófiáját, amelynek az a lényege, hogy egészséges, jó minőségű, GMO-mentes hagyományos élelmiszerek kerüljenek az asztalra.
Fazekas Sándor sikeresnek nevezte a ProdExpón való magyar bemutatkozást, külön kiemelve, hogy a magyar standot – ahol 10 kiállító borokkal, kézműves élelmiszerekkel, akácmézzel, libamájjal, olajos magvakkal, száraztésztával, illetve abból készített termékekkel, valamint élelmiszeripari technológiával van jelen – munkatársaival együtt felkereste Jevgenyij Gromiko agrárminiszter-helyettes.
A magyar termékek kínálatát az Agrármarketing Centrum (AMC) mutatta be a Prodexpón. A vásáron 63 ország 2342 kiállítója mutatkozik be. A korábbi években a látogatók száma jellemzően meghaladta a 60 ezret. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Többen dolgoznak a magyar agráriumban, mint a rendszerváltozáskor
Többen dolgoznak a magyar agráriumban, mint a rendszerváltozáskor – jelentette…
Tovább olvasom >Dinamikusan nőtt a magyar agrárexport az év első felében
Célt értek a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar megújítására tett intézkedések…
Tovább olvasom >Eredmények és fejlesztések a magyar mezőgazdaság új korszakában
Az Orbán-kormány megfordította a vidék és a mezőgazdaság uniós csatlakozás…
Tovább olvasom >További cikkeink
Fogyó cégszámok, tartós félmilliós határ
2024-ben a társas vállalkozások száma várhatóan 12 ezerrel csökken, miközben…
Tovább olvasom >Decemberben alig változott a GKI konjunktúraindexe
A GKI Gazdaságkutató Zrt.– az EU támogatásával –felmérése szerint decemberben…
Tovább olvasom >Ünnepi fogások: bacon kuglóf, baconos sajttorta és szilveszteri kandírozott virslifalatkák
Sokszor egy-egy szokatlanabb hozzávaló, vagy akár maga a tálalás is…
Tovább olvasom >