Félelem az elhízástól
Az USA-hoz hasonlóan az egészségtrendek térhódítása ellenére még mindig nagy a súlyproblémával küzdők száma Európában is. Angliában például a felnőttek közel kétharmada túlsúlyos, ezért a kövérség kérdése még mindig megoldandó probléma. Egy amerikai kardiológus könyvében azonban meglepő módon azt állítja, hogy valójában nem a túlsúly a fő gond, a legtöbb kárt pedig pont a fogyókúrák okozzák.
Carl Lavie The Obesity Paradox című könyvében arról ír, hogy az egészség záloga nem a karcsúság, hanem a fittség, amit pedig súlytól függetlenül el lehet érni. Lavie szerint a kövérséget és a zsírt ok nélkül démonizálják a mai társadalmak, holott attól még, hogy valaki nehéz, lehet teljesen egészséges – a lényeg ugyanis az, hogy fittek legyünk, nem pedig az, hogy vékonyak. Noha azt nem tagadja, hogy az elhízás megnöveli a szívbetegség kockázatát, mindezt azzal egészíti ki, hogy a nagyobb darab embereknek jobbak a túlélési esélyeik vékony társaiknál. Ezt nevezi ő az elhízás paradoxonának, hogy miközben a kövérek gyakrabban betegednek meg, a szívbetegek között a nagyobb súlyúak 30-50 százalékkal kisebb arányban halnak meg, mint sovány sorstársaik. A szakember hangsúlyozta, hogy egyáltalán nem az elhízás propagálása a célja, sokkal inkább az, hogy azok, akik évek óta sikertelenül próbálnak lefogyni, legalább próbáljanak fittek maradni, mert ha ez sikerül nekik, jóval kedvezőbb kilátásaik lesznek a jövőre nézve.
Lavie állításait több évtizedes szakmai múltjára alapozza, melynek során ő maga is számos szívbeteget kezelt a New Orleans-i John Ochsner Szív- és Érklinikán – ennek ellenére egyelőre nem úgy tűnik, hogy álláspontját sokan átvennék az egészségügyben dolgozók közül. Dr. Aseem Malhotra, a dél-londoni Croydon Egyetemi Kórház kardiológusa például továbbra is az elhízást tartja a világot fenyegető legnagyobb veszélynek, és úgy véli, hogy a helytelen étrend sokkal több egészségügyi gondot okoz, mint a mozgásszegény életmód, a dohányzás vagy az alkoholfogyasztás együtt.
Kapcsolódó cikkeink
A fenntarthatóság és felelős gyártás volt idén az Alimentaria&Hostelco fókuszában
Idén március 18. és 21. között került sor az Alimentaria&Hostelco…
Tovább olvasom >MDOSZ: Elkészült az ovisoknak szóló OKOSTÁNYÉR®
A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) új táplálkozási ajánlást adott…
Tovább olvasom >Nem igazán költenek a cégek vállalati egészségügyre
Lancz Róbert és Kóka János, a Doktor24 magánegészségügyi szolgáltató igazgatóságának…
Tovább olvasom >További cikkeink
Fenntartható vendéglátás Magyarországon: a 2024-es év úttörői
Magyarországon a fenntarthatóság napjaink egyik legfontosabb kihívása, különösen az éttermi…
Tovább olvasom >Trendekbe fagylalva
Ami hosszú időn keresztül csak egy jeges nyalánkság volt, abból a…
Tovább olvasom >