Az élelmiszeripart stratégiai ágazatként kell kezelni

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 05. 21. 00:03

Zátonyra fut az élelmiszer-ágazat, ha nem sikerül fellendíteni az innovációt – állítja a Magyar Nemzeti Élelmiszer-technológiai Platform. Számításaik szerint öt év alatt 45-50 milliárd forintot kellene a kutatás-fejlesztésbe fektetni.

Stratégiai ágazat az élelmiszeripar, mégsem kezelik eszerint – derült ki a Magyar Nemzeti Élelmiszer-technológiai Platform (MNÉTP) és az azt koordináló Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) szerdai sajtótájékoztatóján. Bár a feldolgozó ágazatok közül a termelési értéket tekintve második, foglalkoztatást tekintve a harmadik helyen áll hazánkban az élelmiszeripar, állami szinten nem számít stratégiai ágazatnak, s ennek minden bizonnyal komoly szerepe van abban, hogy folyamatosan csökken a termelés, a belföldi eladások és a feldolgozott termékek exportja.
A kiutat a platform az innovációban látja: számításaik szerint 2011 és 2016 között 45-50 milliárd forintot kellene az ágazatba fektetni. Ezzel a jelenlegi összeg hatszorosát, az élelmiszeripar éves kibocsátásának 0,3-0,4 százalékát fordítanák kutatásra és fejlesztésre, ami körülbelül megfelel az egyébként igen alacsony európai átlagnak.
Fő fejlesztési irányként az élelmiszerminőséget és a fenntartható élelmiszertermelést határozták meg – ezek azok a területek, amikben adottságai alapján Magyarország jó pozíciót tud elérni. Emellett rendkívül fontos a tudás- és technológia-transzfer is. Az MNÉTP hangsúlyozza, hogy az "alulról felfelé" építkező innovációt támogatják, vagyis elképzelésük szerint az iparnak kellene meghatároznia a fő kutatási irányokat – írja a szabadfold.hu.

Kapcsolódó cikkeink