Az élelmiszeripari szakképzésben is kulcsfontosságú az innováció, állítja az Agrárminisztérium
A mezőgazdaság, az élelmiszeripar ma már elképzelhetetlen az innováció, a fejlesztések, a digitalizáció és a modern tudomány vívmányai nélkül. A kormány jelentős forrásokkal támogatja a szaktudás átadását, hogy a szakképzésben versenyképes ismeretekhez juthassanak a diákok – mondta Hubai Imre, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért felelős államtitkára pénteken a Kenderesi Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium fejlesztéseinek átadóján a szaktárca tájékoztatása szerint.
Hubai Imre a közlemény szerint kiemelte, hogy a most átadott eszközök – köztük egy modern mezőgazdasági vontató, egy kisbusz, valamint a pék- és cukrász tanműhely – jelentős mértékben hozzájárulnak az intézmény gyakorlatorientált képzésének megerősítéséhez.
Az új gépek és eszközök lehetővé teszik a diákok számára, hogy a legkorszerűbb technológiákon keresztül sajátítsák el a szakmájukhoz szükséges ismereteket.
Ez hosszú távon is segíti az érvényesülést, hiszen „a holnap kihívásainak nem lehet megfelelni a tegnap tudásával”.
A tanműhely nemcsak a szakmai alapokat nyújtja, hanem értéket is közvetít: a saját kézzel készített kenyér és sütemények által a tanulók megtapasztalhatják a munkájuk hasznosságát. A szakma jelentőségét pedig mi sem mutatja jobban, hogy a kenyér az ősidőktől az élet, a fönnmaradás, az életben maradás szimbóluma – tette hozzá.
Az államtitkár elmondása szerint egy oktatási intézmény fejlesztése mindig a jövő és a tudásátadás üzenetét hordozza, ezért is járult hozzá a kormány a Vidékfejlesztési Program keretében több mint 980 millió forintos támogatással az Alföldi Agrárszakképzési Centrum tíz különböző fejlesztéséhez.
Az intézményben zajló szakképzés ma már nemcsak gyors elhelyezkedést biztosít, hanem megalapozza a felsőoktatásba való továbblépés lehetőségét is. Az adatok szerint egyre több fiatal választja ezt az irányt, így a szakképzés valódi perspektívát nyújt.
Hubai Imre külön köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik részt vettek a projektek előkészítésében és megvalósításában. A most átadott fejlesztések új lehetőségeket nyitnak meg, hozzájárulva a világviszonylatban is eredményes magyar agrárszakképzés további fejlődéséhez – tájékoztatott az Agrárminisztérium.
Kapcsolódó cikkeink
Szigorodnak a húskészítményekre vonatkozó szabályok – új fogalom is bekerül a rendeletbe
Újabb, a hazai élelmiszerszabályozást érintő módosítási tervezet jelent meg: az…
Tovább olvasom >Új törvényjavaslat védené a hagyományos pénztárakat a nagy üzletekben
A Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője, Simicskó István olyan törvénymódosítást kezdeményezett, amely…
Tovább olvasom >Új, mezőgazdasági termények vizsgálatával foglalkozó mintavételi laboratórium létesült Fóton
Átadták a Mertcontrol csoport új, korszerű mintavételi laboratóriumát és székházát…
Tovább olvasom >További cikkeink
Kik nyertek és kik buktak 2024-ben? – Látványos eredménykülönbségek az élelmiszer-kiskereskedelemben
A 2024-es üzleti év mérlege az élelmiszer-kiskereskedelmi szektorban látványosan kettévált:…
Tovább olvasom >Orbán Viktor: az árréscsökkentést új termékekre is be fogjuk vezetni, ha szükséges
Az árrésszabályozást fenn kell tartani, mert az indokolatlan áremelésekkel szemben…
Tovább olvasom >Egészséges, rostban és fehérjében gazdag húskészítményeket fejlesztettek ki Debrecenben
Új, egészségvédő, rostban és fehérjében gazdag, egyedi bioaktív hatóanyagokat tartalmazó…
Tovább olvasom >