Az élelmiszeripar tíz százalékkal növelte árait
Az ipar belföldi értékesítési árai 2011 májusában az előző havihoz mérten 0,3, a 2010. májusival összehasonlítva 3,2 százalékkal emelkedtek. Az ipari exportértékesítés forintban mért árai a 2011. áprilisihoz képest változatlanok maradtak, 2010 májusához viszonyítva 0,3 százalékkal alacsonyabbak lettek. A belföldi és az exportárváltozás eredőjeként az ipari termelői árak az előző havinál 0,1 százalékkal magasabbak voltak, az egy évvel korábbihoz mérten 1,2 százalékkal emelkedtek.
A KSH gyorsjelentésében olvasható, hogy májusban az ipar belföldi értékesítési árai az előző havinál 0,3, ezen belül a feldolgozóipari ágazatokban az árszínvonal 0,1 százalékkal volt magasabb. Az élelmiszeriparban pontosan tíz százalékkal nőttek az árak.
A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül 2011. májusban az előző hónaphoz képest az energiatermelő ágazatokban 0,6 százalékos árnövekedést, a továbbfelhasználásra termelő ágazatokban változatlan árakat mért a KSH, míg a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatok esetében 4,5 százalékkal magasabb árakat találtak.
Az ipar forintban mért exportértékesítési árai 2011. májusban az előző havi árszínvonalon maradtak, 2010 májusához viszonyítva 0,3 százalékkal alacsonyabbak lettek. Hazai fizetőeszközünk egy hónap alatt az euróhoz mérten 0,5, az amerikai dollárhoz képest 1,3 százalékkal gyengült; a 2010. májusban jegyzett árfolyamokkal összevetve az euróhoz mérten 3,4, a dollárhoz viszonyítva 15,4 százalékkal erősödött.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Pénteken indul a Magyar Élelmiszerbank Egyesület karácsonyi akciója
Péntektől vasárnapig az Élelmiszerbank hagyományos karácsonyi kampányának keretében minden korábbinál…
Tovább olvasom >Nagy Márton: továbbra is alacsony szinten az infláció
Az infláció az előzetes kormányzati jelzéseknek megfelelően kedvező, alacsony szinten…
Tovább olvasom >NAV: a lakosság csak megbízható, ismert online áruházakból rendeljen
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) azt tanácsolja a lakosságnak,…
Tovább olvasom >