Az élelmiszeripar termelése is bővült
Az ipari termelés az előző év azonos időszakához mérten 2010 novemberében 15 százalékkal nőtt. A termelés 2010 első tizenegy hónapjában 11 százalékkal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában.
Októberhez viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index novemberben 4,3 százalékkal emelkedett. Az ipari kibocsátás novemberi, 15 százalékos – az októberinél nagyobb mértékű – bővülésében az előző hónaphoz képest megnövekedett kereslet érvényesül. 2009. novemberben a termelésben még 7,0 százalékos volumencsökkenést mért a KSH.
Az ipari termelés motorja változatlanul az exportorientált vállalatok teljesítménye, a hazai eladások nem érték el 2009 novemberének szintjét. Az ipari export 2010 első tizenegy hónapjában 16, novemberben 21 százalékkal bővült 2009 azonos időszakához viszonyítva.
A feldolgozóipar belföldi eladásai az év első tizenegy hónapjában 0,3 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól – ez elsősorban azzal függ össze, hogy az exportra termelő vállalkozások hazai beszállítóinak termelésnövekedése nem tudta kompenzálni a lakossági kereslet visszaesését.
2010 novemberében a feldolgozóipar tizenhárom alága közül tízben regisztráltak termelésbővülést.
A harmadik legnagyobb alág, a feldolgozóipari termelés egytizedét kitevő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 7,7 százalékkal bővült, ami nagyrészt az értékesítés egyharmadát kitevő exporteladások élénkülésének köszönhető; a hazai eladások csak kisebb mértékben nőttek.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Visszaesett az élelmiszerár-emelkedés, nem várható jelentős drágulás év végéig
Az elmúlt két évben meredek élelmiszerár-emelkedést tapasztaltak a fogyasztók Magyarországon,…
Tovább olvasom >Éles árverseny és kihívások a magyar élelmiszeriparban
A magyar élelmiszerpiacon komoly árverseny alakult ki, mivel a forgalom…
Tovább olvasom >KSH: az ipari termelés 7,2 százalékkal csökkent szeptemberben
2024 szeptemberében az ipari termelés volumene 7,2, munkanaphatástól megtisztítva 5,4…
Tovább olvasom >