Az élelmiszeripar sötét jövőképét festette fel Éder Tamás
Éder Tamás, a Bonafarm Zrt. vállalati kapcsolatok és kommunikációs igazgatója az Agrárszektornak adott interjújában kifejtette, hogy 2023-ban nem várhatóak kedvező mérlegeredmények az élelmiszeripari cégeknél. A szakember szerint az ágazat eddigi nehézségei nem mutatják a kilábalás jeleit, és a piaci helyzet javulása nélkül nehéz idők várnak az élelmiszeripari vállalkozásokra.

Éder Tamás
A Bonafarm Csoport egy olyan mezőgazdasági és élelmiszeripari cégcsoport, amely a termékeik előállításához szükséges mezőgazdasági alapanyagokat saját maga vagy együttműködő partnerek segítségével termeli meg. A csoport számos területen tevékenykedik, beleértve a szántóföldi növénytermesztést, az állattenyésztést, a tejfeldolgozást és a borászatot.
Az interjú során Éder Tamás elmondta, hogy a Bonafarm Csoport az elmúlt években meghatározott fejlesztési elképzeléseiket kívánja megvalósítani, például egy új csirkevágóhíd létrehozását Szentesen és egy új szalámiüzem építését Szegeden. Emellett a cég folyamatosan fejleszti tervezési és piaci előrejelzési rendszereit a változó gazdasági környezethez való alkalmazkodás érdekében.
Az élelmiszeripar jelenlegi helyzetéről Éder Tamás elmondta, hogy az ágazatnak rendkívül nehéz időszakon kell keresztülmennie. Az általános fogyasztáscsökkenés mellett az alapanyagárak drasztikus emelkedése, például az energiahordozóké, jelentős kihívások elé állítják az élelmiszeripari vállalkozásokat. Az élelmiszer-infláció és a volumen visszaesése szintén komoly problémákat okoz.
Éder Tamás reménykedik abban, hogy az infláció csökkenése és a reáljövedelmek stabilizálódása segíthet a piac helyreállításában, de jelenleg nem láthatóak a kilábalás jelei. A Bonafarm Csoport kiemelt támogatóként vesz részt az Agrárszektor Konferencián, amely lehetőséget teremt a szakértőknek és vállalkozásoknak a tapasztalatok megosztására és a jövőbeli kihívások megbeszélésére. A konferencián való részvételnek a formális és informális szempontokból is fontos szerepe van az ágazat számára.
Kapcsolódó cikkeink
Komoly átalakulásban a magyar tésztapiac
A szokások változása alapjaiban formálják át a magyar tésztapiacot –…
Tovább olvasom >Magyarország gazdasági sérülékenysége: okok, következmények és lehetséges kiutak
Az elmúlt évek gazdasági folyamatai ismét ráirányították a figyelmet a…
Tovább olvasom >NGM: a kormány üdvözli, hogy a kereskedelmi bankok is részt vesznek az áremelések elleni küzdelemben
A kormány üdvözli, hogy a kereskedelmi bankok önkéntes alapon vállalják…
Tovább olvasom >További cikkeink
Húsvéti hosszú hétvége: így alakul az üzletek nyitvatartása 2025-ben
A húsvéti ünnepek idején alaposan átalakul a hazai üzletláncok nyitvatartása:…
Tovább olvasom >A várakozásokon felül alakult az euróövezet ipari termelése februárban
Februárban a várakozásokon felüli mértékben növekedett az euróövezet ipari termelése…
Tovább olvasom >Zsigó Róbert: átlagosan majdnem húsz százalékos az árrésstop hatása
Az árrésstop bevezetésének hatására négy hét alatt átlagosan 18,6 százalékkal…
Tovább olvasom >