Az élelmiszergazdaság meghatározó ágazata a tojástermelés
A tojástermelés az élelmiszergazdaság meghatározó ágazata, amelynek versenyképességét számos eszközzel támogatja az Agrárminisztérium – közölte Nobilis Márton, a tárca élelmiszergazdaságért és agrárszakképzésért felelős államtitkára pénteken, a 22. Tojás Világnapi Szakmai Konferencián.

Akár egymillió tyúkot is bevonhatnak a termelésbe (Fotó: AM/Fekete István)
Nobilis Márton szerint a Tojás Világnapja nemcsak a tojás népszerűsítéséről és annak táplálkozási értékeiről szól, hanem fontos fórumot biztosít az ágazat aktuális helyzetének áttekintése mellett a közös gondolkodásra a jövőbeni célokról és fejlesztésekről is. Emlékeztetett, hogy 80 százalékos nemzeti kiegészítő finanszírozással 4500 milliárd forint fejlesztési forrás áll az agrárium rendelkezésére a 2023-2027 közötti Közös Agrárpolitika Stratégiai Terve szerint.
A gazdák többek között az állattartók telepek létesítéséhez és fejlesztéséhez pályázhatnak támogatásra
Ez kiugrási lehetőséget jelenthet a tojástermelők részére, azt a cél szolgálva, hogy akár egymillió tyúkot is bevonhassanak a termelésbe. A tojótyúkok tartásának technológiai fejlesztése, az automatizáció és a precíziós gazdálkodás bevezetése mind olyan eszközök, amelyek hozzájárulhatnak a termelékenység növeléséhez és a fenntarthatósági célok eléréséhez – sorolta az államtitkár a Baromfi Termék Tanács és a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége által szervezett pénteki rendezvényen.
Nobilis Márton kiemelte, hogy a közeljövőben különös figyelmet kell fordítani az állategészségügyi kihívások kezelésére is, mint például az aktuális madárinfluenza helyzetre
Az állatbetegségek elleni védekezés, a vakcinázási programok hatékonyságának növelése és az állategészségügyi előírások betartása mind kulcsfontosságúak a baromfiágazat biztonsága érdekében. Kitért arra is, hogy a tojótyúkok takarmányozásától kezdve a baromfi egészségügyi ellátásáig, a termelési folyamatok minden egyes lépése megköveteli a magas szintű szaktudást és a naprakész ismereteket. A szakképzési intézmények és a felsőoktatási intézmények együttműködése alapvető fontosságú a megfelelő oktatási programok kialakításában. Ezért is támogatja az Agrárminisztérium az olyan kezdeményezéseket, mint a duális képzési rendszerek bevezetése, amelyek lehetővé teszik a gyakorlati tapasztalatok megszerzését a fiatal szakemberek számára.
AM
Kapcsolódó cikkeink
Paradicsom, a sokoldalú alapanyag – tartósítsuk biztonságosan a Nébih ajánlásával
A paradicsomot a gasztronómia egyik legnépszerűbb és legsokoldalúbb alapanyagaként tartják…
Tovább olvasom >Új öntözésfejlesztési források nyílnak meg a gazdálkodók számára szeptemberben
Új, kisebb és nagyobb léptékű öntözésfejlesztési források nyílnak meg szeptember…
Tovább olvasom >A kormány 2027-ig több mint 20 milliárd forint forrást biztosít az akvakultúra fejlesztésére
A hazai akvakultúra kulcsszerepet játszik a horgászvizek egészséges és minőségi…
Tovább olvasom >További cikkeink
A GVH vizsgálatai szerint nem a kiskereskedelem a ludas az áremelkedésekben
Nem a kiskereskedelem a felelős a tej, a tejtermékek és…
Tovább olvasom >A Nestlé továbbra is a világ legértékesebb élelmiszer márkája a Brand Finance szerint
A Nestlé immár tizedik éve vezeti az élelmiszermárkák globális rangsorát,…
Tovább olvasom >Iskolakezdés: átlagosan 50-75 ezer forinttal terveznek a családok
A REGIO JÁTÉK friss felmérése szerint a 2025-ös iskolakezdés átlagosan…
Tovább olvasom >