Az élelmiszergazdaság meghatározó ágazata a tojástermelés
A tojástermelés az élelmiszergazdaság meghatározó ágazata, amelynek versenyképességét számos eszközzel támogatja az Agrárminisztérium – közölte Nobilis Márton, a tárca élelmiszergazdaságért és agrárszakképzésért felelős államtitkára pénteken, a 22. Tojás Világnapi Szakmai Konferencián.

Akár egymillió tyúkot is bevonhatnak a termelésbe (Fotó: AM/Fekete István)
Nobilis Márton szerint a Tojás Világnapja nemcsak a tojás népszerűsítéséről és annak táplálkozási értékeiről szól, hanem fontos fórumot biztosít az ágazat aktuális helyzetének áttekintése mellett a közös gondolkodásra a jövőbeni célokról és fejlesztésekről is. Emlékeztetett, hogy 80 százalékos nemzeti kiegészítő finanszírozással 4500 milliárd forint fejlesztési forrás áll az agrárium rendelkezésére a 2023-2027 közötti Közös Agrárpolitika Stratégiai Terve szerint.
A gazdák többek között az állattartók telepek létesítéséhez és fejlesztéséhez pályázhatnak támogatásra
Ez kiugrási lehetőséget jelenthet a tojástermelők részére, azt a cél szolgálva, hogy akár egymillió tyúkot is bevonhassanak a termelésbe. A tojótyúkok tartásának technológiai fejlesztése, az automatizáció és a precíziós gazdálkodás bevezetése mind olyan eszközök, amelyek hozzájárulhatnak a termelékenység növeléséhez és a fenntarthatósági célok eléréséhez – sorolta az államtitkár a Baromfi Termék Tanács és a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége által szervezett pénteki rendezvényen.
Nobilis Márton kiemelte, hogy a közeljövőben különös figyelmet kell fordítani az állategészségügyi kihívások kezelésére is, mint például az aktuális madárinfluenza helyzetre
Az állatbetegségek elleni védekezés, a vakcinázási programok hatékonyságának növelése és az állategészségügyi előírások betartása mind kulcsfontosságúak a baromfiágazat biztonsága érdekében. Kitért arra is, hogy a tojótyúkok takarmányozásától kezdve a baromfi egészségügyi ellátásáig, a termelési folyamatok minden egyes lépése megköveteli a magas szintű szaktudást és a naprakész ismereteket. A szakképzési intézmények és a felsőoktatási intézmények együttműködése alapvető fontosságú a megfelelő oktatási programok kialakításában. Ezért is támogatja az Agrárminisztérium az olyan kezdeményezéseket, mint a duális képzési rendszerek bevezetése, amelyek lehetővé teszik a gyakorlati tapasztalatok megszerzését a fiatal szakemberek számára.
AM
Kapcsolódó cikkeink
Jelentős támogatás segíti a Dévaványai-Ecsegi puszták természetes vízháztartásának helyreállítását
A Körös-Maros Nemzeti Park területének jelentős része vizes élőhely, ezért…
Tovább olvasom >Agráregyetemi rektor: változásra van szükség a talajművelésben
Magyarországon óriási a lemaradás a talajművelésben, változásra van szükség, nem…
Tovább olvasom >Kiemelkedő az érdeklődés a kertészeti pályázatok iránt
Kiemelt figyelem és nagy népszerűség övezi a kertészeti pályázatokat, melyek…
Tovább olvasom >További cikkeink
Új piacot talált a hazai food truck scéna
Új piacot keres a hazai food truck scéna, ezért idén…
Tovább olvasom >Új csomagolásban a Lidl Húsfarm családja
Tavasszal a Lidl 75 termékből álló, saját márkás Húsfarm termékcsaládja…
Tovább olvasom >Paradicsommal segít a brit Aldi a rákbeteg fiatalokon
Az Aldi jótékonysági kampányt indít a Teenage Cancer Trust szervezettel…
Tovább olvasom >