Az élelmiszergazdaság meghatározó ágazata a tojástermelés
A tojástermelés az élelmiszergazdaság meghatározó ágazata, amelynek versenyképességét számos eszközzel támogatja az Agrárminisztérium – közölte Nobilis Márton, a tárca élelmiszergazdaságért és agrárszakképzésért felelős államtitkára pénteken, a 22. Tojás Világnapi Szakmai Konferencián.
Nobilis Márton szerint a Tojás Világnapja nemcsak a tojás népszerűsítéséről és annak táplálkozási értékeiről szól, hanem fontos fórumot biztosít az ágazat aktuális helyzetének áttekintése mellett a közös gondolkodásra a jövőbeni célokról és fejlesztésekről is. Emlékeztetett, hogy 80 százalékos nemzeti kiegészítő finanszírozással 4500 milliárd forint fejlesztési forrás áll az agrárium rendelkezésére a 2023-2027 közötti Közös Agrárpolitika Stratégiai Terve szerint.
A gazdák többek között az állattartók telepek létesítéséhez és fejlesztéséhez pályázhatnak támogatásra
Ez kiugrási lehetőséget jelenthet a tojástermelők részére, azt a cél szolgálva, hogy akár egymillió tyúkot is bevonhassanak a termelésbe. A tojótyúkok tartásának technológiai fejlesztése, az automatizáció és a precíziós gazdálkodás bevezetése mind olyan eszközök, amelyek hozzájárulhatnak a termelékenység növeléséhez és a fenntarthatósági célok eléréséhez – sorolta az államtitkár a Baromfi Termék Tanács és a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége által szervezett pénteki rendezvényen.
Nobilis Márton kiemelte, hogy a közeljövőben különös figyelmet kell fordítani az állategészségügyi kihívások kezelésére is, mint például az aktuális madárinfluenza helyzetre
Az állatbetegségek elleni védekezés, a vakcinázási programok hatékonyságának növelése és az állategészségügyi előírások betartása mind kulcsfontosságúak a baromfiágazat biztonsága érdekében. Kitért arra is, hogy a tojótyúkok takarmányozásától kezdve a baromfi egészségügyi ellátásáig, a termelési folyamatok minden egyes lépése megköveteli a magas szintű szaktudást és a naprakész ismereteket. A szakképzési intézmények és a felsőoktatási intézmények együttműködése alapvető fontosságú a megfelelő oktatási programok kialakításában. Ezért is támogatja az Agrárminisztérium az olyan kezdeményezéseket, mint a duális képzési rendszerek bevezetése, amelyek lehetővé teszik a gyakorlati tapasztalatok megszerzését a fiatal szakemberek számára.
AM
Kapcsolódó cikkeink
Alacsonyabb a hazai karbonkibocsátás a nyugati átlagnál
A K&H Csoport és az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) által kifejlesztett…
Tovább olvasom >A Nébih szilva fajtabemutatót tartott a Pölöskei Fajtakísérleti Állomásán
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) augusztus végén rendezett szilva fajtabemutatót…
Tovább olvasom >Elindultak a termelői workshopok a víz tájban tartásának támogatására
Az Agrárminisztérium megbízásából az Agrárközgazdasági Intézet (AKI), az Országos Vízügyi…
Tovább olvasom >További cikkeink
Októberben kissé tovább csökkent a GKI konjunktúraindexe
A GKI Gazdaságkutató által – az EU támogatásával – végzett…
Tovább olvasom >NGM: Nagy Márton a jogszabályok betartására és a SZÉP-kártya elfogadásának biztosítására kérte a Bookingot
Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter hivatalában fogadta Katerina Shearert, a Booking.com…
Tovább olvasom >Újít a HELL: megérkezett az 500 ml-es termékvonal
A HELL márkanév már hosszú ideje ismert az energiaital-piacon, köszönhetően…
Tovább olvasom >