Az élelmiszergazdaság meghatározó ágazata a tojástermelés
A tojástermelés az élelmiszergazdaság meghatározó ágazata, amelynek versenyképességét számos eszközzel támogatja az Agrárminisztérium – közölte Nobilis Márton, a tárca élelmiszergazdaságért és agrárszakképzésért felelős államtitkára pénteken, a 22. Tojás Világnapi Szakmai Konferencián.

Akár egymillió tyúkot is bevonhatnak a termelésbe (Fotó: AM/Fekete István)
Nobilis Márton szerint a Tojás Világnapja nemcsak a tojás népszerűsítéséről és annak táplálkozási értékeiről szól, hanem fontos fórumot biztosít az ágazat aktuális helyzetének áttekintése mellett a közös gondolkodásra a jövőbeni célokról és fejlesztésekről is. Emlékeztetett, hogy 80 százalékos nemzeti kiegészítő finanszírozással 4500 milliárd forint fejlesztési forrás áll az agrárium rendelkezésére a 2023-2027 közötti Közös Agrárpolitika Stratégiai Terve szerint.
A gazdák többek között az állattartók telepek létesítéséhez és fejlesztéséhez pályázhatnak támogatásra
Ez kiugrási lehetőséget jelenthet a tojástermelők részére, azt a cél szolgálva, hogy akár egymillió tyúkot is bevonhassanak a termelésbe. A tojótyúkok tartásának technológiai fejlesztése, az automatizáció és a precíziós gazdálkodás bevezetése mind olyan eszközök, amelyek hozzájárulhatnak a termelékenység növeléséhez és a fenntarthatósági célok eléréséhez – sorolta az államtitkár a Baromfi Termék Tanács és a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége által szervezett pénteki rendezvényen.
Nobilis Márton kiemelte, hogy a közeljövőben különös figyelmet kell fordítani az állategészségügyi kihívások kezelésére is, mint például az aktuális madárinfluenza helyzetre
Az állatbetegségek elleni védekezés, a vakcinázási programok hatékonyságának növelése és az állategészségügyi előírások betartása mind kulcsfontosságúak a baromfiágazat biztonsága érdekében. Kitért arra is, hogy a tojótyúkok takarmányozásától kezdve a baromfi egészségügyi ellátásáig, a termelési folyamatok minden egyes lépése megköveteli a magas szintű szaktudást és a naprakész ismereteket. A szakképzési intézmények és a felsőoktatási intézmények együttműködése alapvető fontosságú a megfelelő oktatási programok kialakításában. Ezért is támogatja az Agrárminisztérium az olyan kezdeményezéseket, mint a duális képzési rendszerek bevezetése, amelyek lehetővé teszik a gyakorlati tapasztalatok megszerzését a fiatal szakemberek számára.
AM
Kapcsolódó cikkeink
Madárinfluenza elleni vakcinázás indult ritka és nagy értékű állatkerti madárfajoknál
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal közreműködve a Ceva-Phylaxia Zrt. országos vakcinázási…
Tovább olvasom >Már elérhető az állatbetegségek hatékonyabb kezelését célzó pályázat
Megjelent az antimikrobiális rezisztencia elleni küzdelmet szolgáló pályázat, amely jelentős…
Tovább olvasom >42 százalékkal esett vissza az élősertés behozatala
A KSH adatai szerint Magyarország élősertés-kivitele 3,3 százalékkal 5,6 ezer…
Tovább olvasom >További cikkeink
Higiénia kompromisszumok nélkül
A női higiéniai termékek piacán egyre inkább előtérbe kerülnek a…
Tovább olvasom >A Paradicsom még odébb van
A hazai zöldségek-gyümölcsök választékának szélesítése az üzletekben a kormányzat, a…
Tovább olvasom >Fenntartható fagylaltot dob piacra az Auchan Portugáliában
Az Auchan Portugália a helyi O Gelado márkával együttműködve az élelmiszer-pazarlásra megoldást…
Tovább olvasom >