Az élelmiszerelosztás egyenlőtlenségeiről tanácskoztak Milánóban
Az élelmiszerelosztás világméretű egyenlőtlenségeire hívták fel a figyelmet a Milánóban csütörtökön véget ért Nemzetközi Élelmezési és Táplálkozási Fórum résztvevői.
Hegyeket lehetne emelni abból az ételmennyiségből, amely évente szemétbe kerül – hangzott el a Bocconi egyetemen negyedik alkalommal megrendezett Nemzetközi Élelmezési és Táplálkozási Fórumon.
Évente 1,3 milliárd tonna élelmiszerből válik hulladék, ez az évente előállított élelmiszer harminc százalékának felel meg. Négyszer annyi, mint amennyivel jól lehetne lakatni a világ 868 millió éhezőjét.
A kukákba hajított élelem 42 százaléka a háztartásokból származik: a fogyasztókhoz intézett figyelemfelkeltési kampánnyal ellensúlyozni lehet a pazarlást, de szigorítani kell az agrárágazaton belüli ellenőrzést is, hogy a földeken se rohadjon el zöldség, gyümölcs, gabona – hangzott el a kétnapos fórumon.
Több mint hatvan tudós, politikus, filozófus, vállalkozó beszélt a fejlett és fejlődő világ táplálkozási szokásairól és az aránytalan élelmiszerelosztásáról. Többek között Dan Glickman volt amerikai mezőgazdasági miniszter, Lester Brown, az Earth Policy Institute amerikai környezetvédelmi intézet elnöke és Riccardo Valentini olasz természettudós, a 2007-ben Nobel-béke díjjal kitüntetett Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) tagja. A fórumon részt vettek az olasz élelmiszergyártó Barilla konszern, a Danone és a Coca-Cola képviselői is.
Hangoztatták, hogy a jelenlegi fogyasztási ütem folytatódása esetén az emberiségnek 2050-ben három bolygóra lesz szüksége az élelmiszer-ellátás biztosításához.
Évente 36 millió ember hal éhen, 29 millióan a túlzásba vitt táplálkozás áldozatai. 1,5 milliárd a túlsúlyosak és kövérek száma.
A pazarlás másban is megnyilvánul: a világon termelt gabona 6,6 százalékából bioüzemanyag lesz, ezzel is az éhezőket lehetne segíteni – hangsúlyozták a fórum résztvevői. (MTI, Sárközy Júlia)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
IFFA 2025: A hús- és fehérjeipar vezető világvására
A frankfurti IFFA szakvásár a nemzetközi hús- és fehérjeipar legnagyobb…
Tovább olvasom >Meghosszabbítottuk az Inno d’Or – Év Innovációja 2025 verseny nevezési határidejét – így még 5 napig várjuk a nevezéseket!
2025-ben is indul a Trade magazin Inno d’Or – Év…
Tovább olvasom >Kitűnően szerepeltek a 2024-es évjáratú borok a XXI. Synvino Borversenyen
Összesen 400 nevezés érkezett az ország 18 borvidékéről a Syngenta…
Tovább olvasom >