Az élelmiszerárak emelkedése repítette csúcsra a kínai inflációt
Hét havi csúcsra emelkedett a kínai infláció szeptemberben, elsősorban az élelmiszerárak megugrása és a szezonális hatások miatt. A kínai állami statisztikai hivatal jelentése szerint szeptemberben 3,1 százalékos volt az éves infláció az augusztusi 2,6 százalék után. A piaci elemzők 2,9 százalékos áremelkedésre számítottak.
Az infláció emelkedéséért az élelmiszerárak megugrása volt a felelős. Szeptemberben éves alapon 6,1 százalékkal emelkedtek az élelmiszerárak, különösen magas volt a friss zöldségek körére vonatkozó 18,9 százalékos áremelkedés. Elemzők szerint a Kína déli részét érintő kedvezőtlen időjárási körülmények miatt volt alacsonyabb a mezőgazdasági termelés, és a szezonálisan magas kereslettel párosítva ez időlegesen felfelé hajtotta a mezőgazdasági termékek árát.
A legfrissebb adatok szerint a kínai gazdasági növekedés meg fogja haladni a 7,5 százalékos hivatalos célt. Az első negyedévben 7,7 százalékos, a másodikban 7,5 százalékos volt a növekedés. Az elemzők szerint a mostani inflációs adat arra is utal, hogy ha veszélybe kerülne a növekedési célkitűzés, a kormányzatnak még mindig lenne mozgástere a gazdaság élénkítésére anélkül, hogy túlságosan megugranának a fogyasztói árak. (MTI Eco, Világgazdaság Online)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
KSH: áprilisban a kiskereskedelmi forgalom az előző év azonos időszakit 5,0, az előző havit 2,0 százalékkal haladta meg
2025. áprilisban a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers adat szerint…
Tovább olvasom >Csökkent a FAO élelmiszerár-indexe májusban
Csökkent az élelmiszertermékek világpiaci árának referenciaértéke májusban az előző hónaphoz…
Tovább olvasom >Az euróövezetben nőtt a kiskereskedelmi forgalom áprilisban
Havi és éves összehasonlításban egyaránt nőtt a kiskereskedelmi forgalom az…
Tovább olvasom >